Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musiikkituottaja Pekka Ruuskasta tulee Kosmoksen kirjakustantaja

Kulttuuri
 
Heidi Piiroinen / HS
Pekka Ruuska vuonna 2013
Pekka Ruuska vuonna 2013 Kuva: Heidi Piiroinen / HS

"Useita kymmeniä nimikkeitä vuodessa", Mikko Aarne, 40, sanoo Kustannusosakeyhtiö Kosmoksesta, jonka hän on perustanut yhdessä Pekka Ruuskan kanssa.

Ensimmäinen julkaisu, Leena Paasion esikoisromaani Melkein äiti ilmestyy huhtikuussa.

Kymmenien kirjojen vuosivauhtiin Kosmos ei tietenkään pääse heti, mutta into on kova.

Ruuska on kustantamon "massimies", Aarne vastaa sisällöistä. Yhteistyötä he ovat harjoitelleet jo parin kirjan verran. Aarne toimitti Maija Vilkkumaan ja Pekka Saurin romaanit Ruuskan Kaiku Booksille, joka nyt siis jää unholaan.

Ruuskan musiikkiyhtiö Kaiku Entertainment jatkaa, ja Kosmos syntyy osaksi sitä.

"Kosmos on kaikin puolin itsenäinen kustantamo", Aarne luonnehtii. "Kaiku tarjoaa isomman firman tulitukea siinä mielessä, että Kosmos aloittaa heidän toimistossaan Pohjoisrannassa. Siellä on henkilökuntaa, joka auttaa viestinnässä, markkinoinnissa ja muussa sellaisessa."

Markus Jokela HS
"Kosmosta kiinnostaa kaikki se, mikä vaikuttaa hyvältä ja tuntuu sellaiselta, että osaamme tehdä sen", Mikko Aarne luonnehtii.
"Kosmosta kiinnostaa kaikki se, mikä vaikuttaa hyvältä ja tuntuu sellaiselta, että osaamme tehdä sen", Mikko Aarne luonnehtii.

"Mutta kustannuspäätökset ovat yksin minun."

Viimeiset kolme vuotta Mikko Aarne on tehnyt freelancerina töitä eri kustantamoille. Sitä ennen hän oli toistakymmentä vuotta ensin Otavassa ja sitten Gummeruksessa.

Hän kertoo haaveilleensa pitkään omasta kustantamosta:

"Onhan tämä supersiistiä!"

Vain kustantajana pääsee tekemään sitä, mihin Aarne tuntee suoranaista himoa: käsikirjoitusten lukemiseen ja toimittamiseen.

"Löytäminen on fantastista. Heti ensimmäisestä kymmenestä liuskasta näkee, mistä oikein on kysymys, ja sitten hamuaa jo puhelinta."

Tarkoitus on julkaista myös asiaproosaa. Käännöskirjallisuuttakin, jossain vaiheessa.

"Ja kun musiikkiyhtiö sijaitsee vieressä, niin varmaan jotakin sen alaan liittyvää julkaisemme myös."

Markkinoiden pienentyessä perinteiset isot kustantamot ovat joutuneet kaventamaan julkaisuohjelmiaan, mutta Aarne uskoo, että hyville kirjoille on aina kysyntää.

"Pääsemme aloittamaan puhtaalta pöydältä ja keskittymään heti sen ajattelemiseen, mikä on oikeasti sellaista sisältöä, joka sopii nimenomaan kirjaksi."

Kauno ja tieto lähestyvät hänen mukaansa kovaa vauhtia toisiaan, ja syntyy asiaproosaa. Jos sen tarina on hyvä, mielellään aika laveakin ja ennen muuta vie syvälle, syntyy kirja, jonka ihmiset haluavat jatkossakin nimenomaan painettuna, eivät digitaalisessa muodossa.

Kosmoksen kannalta on otollista, että kirjailijat liikkuvat aiempaa enemmän. Erilaisia kirjoja tehdään eri kustantamoihin.

Aarne pitää sitä "ihan hyvänä kaikkien kannalta". Hän puhuu "luonnollisten uomien löytämisestä".

Hirvittävän kallista kustantamon perustaminen ei kuulemma ole.

Omaa latojien armeijaa, painokoneita ja kivilinnaa keskikaupungilla ei enää tarvita. Periaatteessa kuka tahansa voi julkaista mitä tahansa koska tahansa.

"Totta kai rahaa tarvitaan kirjojen painamiseen, markkinointiin ja muuhun sellaiseen", Aarne tietää. "Mutta nyt etenkin sisällöllinen osaaminen korostuu. Läppärillä ja tiukalla ammattitaidoilla pääsee pitkälle."

Ihan yksin Aarne ei aio tehdä Kosmoksesta keskisuurta kustantamoa.

"Talojen ulkopuolella on nykyisin tosi paljon ammattitaitoista ja organisoitunutta toimitusväkeä. En todellakaan ollut itse ainoa."

Heille on siis pian luvassa keikkatöitä.

Samaan aikaan Mikko Aarne etsii hyviä käsikirjoituksia, "kuumeisesti".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat