Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suvisoiton johtaja yllättää – "Rakastan kuolleita säveltäjiä"

Kulttuuri
 
Kapellimestarivieras ihastui kuolleisiin – näin se vaikuttaa HKO:n ja Suvisoiton ohjelmiin
Kapellimestarivieras ihastui kuolleisiin – näin se vaikuttaa HKO:n ja Suvisoiton ohjelmiin
Helsingin kaupunginorkesteria (HKO) johtaa tällä viikolla säveltäjäkapellimestari Matthias Pintscher, joka tunnetaan Susanna Mälkin seuraajana Ensemble intercontemporainin johdossa ja nykymusiikkispesialistina. Hän johtaa kuitenkin nyt Schumannia ja Mahleria. ”Rakastan kuolleita säveltäjiä!” hän julistaa. Pintscher sai suunnitella myös kesän Porvoon Suvisoiton ja pääpaino on sielläkin kuolleissa säveltäjissä Mozartista Mahleriin. Teksti: Vesa Sirén Video: Sami Kero

Jaakko kulta, Jaakko kulta, herää jo!

Helsingin kaupunginorkesteri (HKO) soittaa tutun sävelmän versiota, joka muuttuukin pian kipakoiksi klezmer-rytmeiksi.

Kuka

Matthias Pintscher

 Matthias Pintscher syntyi Saksassa vuonna 1971 ja opiskeli säveltäjäksi ja kapellimestariksi.

 Kaija Saariaho valitsi hänet Porvoon Suvisoiton teemasäveltäjäksi 2006.

 Vuonna 2013 hän aloitti Susanna Mälkin seuraajana arvostetun Ensemble interconteporainin taiteellisena johtajana.

 Tällä viikolla Pintscher johtaa HKO:n konsertit Musiikkitalossa keskiviikkona ja torstaina klo 19.

Kyseessä on tietysti Gustav Mahlerin ensimmäinen sinfonia (Titaani), jossa kohta tulee ensikertalaisille yllätyksenä pateettisen ja sankarillisen alun jälkeen.

Tämän viikon konserteissa kuullaan Mahlerin lisäksi Robert Schumannia. Miksi säveltäjäkapellimestari Matthias Pintscher johtaa vain kuolleiden säveltäjien perusohjelmistoa, vaikka hän olisi myös nykymusiikin ansioituneimpia tulkkeja?

"Hän johti nykymusiikkia 2013 Musica nova -festivaalilla, ja muusikoille syntyi kiinnostus tehdä hänen kanssaan myös perusohjelmistoa", intendentti Gita Kadambi sanoo.

Eikö toinen teos olisi voinut olla nykymusiikkia? Pintscher on maailman johtavia Pierre Boulez -spesialisteja, ja Boulez täyttää juuri tällä viikolla 90 vuotta.

"Boulezia olisi hyvin voinut olla mukana", Kadambi myöntää.

Pintscher johti Boulezia ja esimerkiksi Unsuk Chiniä edellisellä HKO-vierailullaan 2013. HS-arvion otsikko oli "kaupunginorkesteri liekeissä". Sytyttääkö hän HKO:n liekkeihin myös perusohjelmistossa?

"Minä rakastan kuolleita säveltäjiä!" Pintscher nauraa. "Schumann laulaa viattomasti, Mahler prosessoi kaiken aivoillaan moneen kertaan. He täydentävät toisiaan."

Mutta nyt yksikään suomalainen sinfoniaorkesteri ei soita Boulezia koko keväänä.

"Se on skandaali. Hän on aikamme keskeisiä säveltäjiä."

Pintscheriltä on erityinen syy kysyä Musiikkitalon akustiikasta. Viime lauantaina salissa konsertoi Teodor Currentzisin kohuorkesteri Musicaeterna. Currentzis vaati sähköistä vahvistusta kontrabassoihin ja harppuihin, koska matalat taajuudet eivät välity hänen mielestään tarpeeksi Yasuhisa Toyotan suunnittelemissa konserttisaleissa. Yleisö hurmioitui karismasta ja ehkä myös muhkeasta soinnista.

"Onpa yllättävää! Toyotan estetiikka toki on, että kontrabassot sulautuvat kokonaisuuteen eivätkä nouse erityisesti esiin. Ainakin kapellimestarin korokkeella Musiikkitalon akustiikka on kuitenkin erinomainen eikä tarvitse elektronista apua."

Myös HKO:n ja RSO:n ylikapellimestarit torjuvat Currentzisin sähköisen ratkaisun.

Sami Kero HS
Matthias Pintscher johtaa tällä viikolla Helsingin kaupunginorkesteria ja suunnitteli kesän Porvoon Suvisoiton. "Rakastan kuolleita säveltäjiä", nykymusiikkispesialisti yllättää.
Matthias Pintscher johtaa tällä viikolla Helsingin kaupunginorkesteria ja suunnitteli kesän Porvoon Suvisoiton. "Rakastan kuolleita säveltäjiä", nykymusiikkispesialisti yllättää.

Pintscher on myös tämän kesän Porvoon Suvisoiton taiteellinen johtaja.

" Kaija Saariaho kutsui minut säveltäjävieraaksi Porvooseen 2006 ja olin vaikuttunut kamariorkesteri Avantista ja koko suomalaisesta musiikkielämästä."

Artikkeliin liittyvät

Pintscher tuo omia sävellyksiään mutta myös paljon klassikoita Franz Schubertista lähtien.

"Nykymusiikkiteokset vaativat paljon harjoitusaikaa, ja täytyy olla myös teoksia, jotka orkesteri jo tuntee. En malta odottaa että saamme juhlia myös Mozartin Gran partitan ja Beethovenin seitsemännen sinfonian sävelin."

Mitkä ovat seuraavat projektit Suvisoiton jälkeen?

"Päätyö on Ensemble intercontemporainin taiteellinen johtajuus Pariisissa. Ystäväni Pierre Boulez sanoi, että minun on otettava ohjat ja tehtävä kaikki toisin. Sain kaiken vallan."

Mitä edeltäjäsi Susanna Mälkin jälkeen piti muuttaa? Mälkkikin palkattiin uudistajaksi.

"Uudistaminen ei lopu koskaan! Orkesteri oli vähän harmaa ja kovin ranskalainen. Saksalaisena ja Yhdysvalloissa toista kotia pitävänä nykysäveltäjänä minulla on oma perspektiivi ja verkostoni. Tuon esiin paljon säveltäjiä, joita he eivät ole koskaan soittaneet."

Ensemble intercontemporainin kotitalo on Pariisin Cité de la musiquessa, jota kutsutaan nyt nimellä Philharmonie 2, koska se on osa upouutta Philharmonie de Paris -kompleksia.

"Pitkät teemaviikonloppumme vanhassa ja uudessa salissa ovat hyvin arvostettuja. Salit täyttyvät vaikka ohjelmoisin yleisölle täysin vieraita nimiä, koska he luottavat laatuumme."

Pintscherillä on sivupesti BBC Scottish Symphony Orchestran kanssa sekä festivaali Heidelbergissa. Lisäksi hän opettaa säveltämistä ja orkesterinjohtamista New Yorkin Juilliard Schoolissa. Miten hän ehtii yhä säveltää?

"Sävellän ehkä 15–20 prosenttia ajastani. Kesällä minun pitäisi tehdä toinen sellokonsertto Alisa Weilersteinille ja Bostonin sinfoniaorkesterille."

Johtamisvierailut vievät yhä enemmän aikaa. Pintscher on johtanut laatuorkestereita New Yorkin filharmonikoista lähtien, ja syksyllä on debyytti Berliinin filharmonikkojen edessä.

"He ovat soittaneet monia teoksiani, ja olen johtanut heidän muusikkojaan kamarikonsertissa. Se ei tee debyytistä yhtään vähemmän pelottavaa!"

Mahtuuko kiireiseen kalenteriin HKO:n ja kesän Suvisoiton jälkeen enää Suomen-vierailuja?

"Ilman muuta! Palaan Helsingin kaupunginorkesterin eteen ensi kevätkaudella. Ystäväni Hannu Lintu on kysellyt myös Radion sinfoniaorkesterin vieraaksi. Johdan heitäkin heti kun kalenteriin vain mahtuu." 

 

Helsingin kaupunginorkesteri, kapellimestari Matthias Pintscher ja sellisti Andreas Brantelied Musiikkitalossa keskiviikkona ja torstaina klo 19. – Schumann, Mahler.

"Musiikkitalon akustiikka on kapellimestarin korokkeelle erinomainen", Matthias Pintscher sanoo. Hän ei korjaisi akustiikkaa sähköisellä vahvistuksella viime viikon kapellimestarivieraan Teodor Currentzisin tapaan.
"Musiikkitalon akustiikka on kapellimestarin korokkeelle erinomainen", Matthias Pintscher sanoo. Hän ei korjaisi akustiikkaa sähköisellä vahvistuksella viime viikon kapellimestarivieraan Teodor Currentzisin tapaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat