Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun maailma meni kuubalaiseen Chan Chan -transsiin

Kulttuuri
 
Pirkko Kotirinta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Kuuba vuonna 1996: Neuvostoliiton romahduksen jälkeinen período especial eli erikoiskausi jatkuu. Presidentti Bill Clintonin juuri allekirjoittama ns. Helms-Burtonin laki kiristää yli 30 vuotta jatkunutta kauppasaartoa, mutta turistien määrä muualta kasvaa. Kansa elää oudossa kahden valuutan todellisuudessa.

Elämä Fidel Castron vuodesta 1959 hallitsemalla sosialistisella saarella on niukkaa, mutta aurinko paistaa ja musiikki soi.

Kuumia nimiä ovat esimerkiksi El Médico de Salsa, NG la Banda ja ylipäätään aggressiivisen tiukka timba.

Tähän maisemaan saapui amerikkalainen muusikko Ry Cooder. Matkakumppaninaan hänellä oli brittilevy-yhtiö World Circuitin tuottaja Nick Gold ja paikallisoppaana kokenut kuubalainen muusikko Juan de Marcos González, tuttu muun muassa Sierra Maestra -yhtyeestä ja sittemmin Afro Cuban All Starsista.

Alun perin Cooderin ja Goldin piti äänittää Havannassa muutamien länsiafrikkalaisten muusikoiden ja kuubalaisten kohtaaminen, mutta afrikkalaiset eivät saaneet viisumeita.

Niinpä varattuun ja ajat sitten parhaat päivänsä nähneeseen studioon haalittiin joukko aktiivisen muusikkouransa kauan sitten jättäneitä hahmoja, suoraan eläkkeeltä.

Saksalainen elokuvaohjaaja Wim Wenders tallensi tämän dokumenttielokuvaksi. Loppu on historiaa, ilmiö nimeltä Buena Vista Social Club. Vanhat sonit, guajirat ja cha chat chat ja niiden karismaattiset senioriesittäjät hurmasivat maailman.

Levyä on myyty tähän mennessä noin 12 miljoonaa kappaletta, mikä on maailmanmusiikissa jättimäärä. Kuubassa tuttujen klassikkokappaleiden uusi suosio ei ensin herättänyt suuria intohimoja, kunnes Chan Chanin suosio heilahti toiseen äärimmäisyyteen ja se alkoi soida jokaisessa turistikuppilassa.

Ensi viikolla Buena Vista Social Club lähtee laajalle jäähyväiskiertueelle. Suomeen kuubalaiset poikkeavat kahdesti, huhtikuun lopussa ja heinäkuussa Pori Jazzissa.

Kiertuetta edeltää jymy-yllätys, Buena Vista Social Clubin uusi levy Lost and Found, joka arvioidaan kulttuurin sivuilla.

Levy vie takaisin 1990-luvun loppuun. Kiertueella alkuperäisiä muusikoita on mukana useita, mutta solisteista elossa ovat enää Omara Portuondo ja Eliades Ochoa.

Ja Kuuba, se taitaa elää suuren muutoksen aikaa.

Pirkko Kotirinta pirkko.kotirinta@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen vt. esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat