Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Intia ei ole pelkkä Bollywood

Menestyskirjailija: "Poliisi loistaa poissaolollaan kaikkialla Intiassa"

Kulttuuri
 
Heidi Piiroinen HS
Tarquin Hall paljastaa, että Intiassa on parhaillaan suunnitteilla hindinkielinen tv-sarja hänen Vish Puri -salapoliisiromaaneistaan.
Tarquin Hall paljastaa, että Intiassa on parhaillaan suunnitteilla hindinkielinen tv-sarja hänen Vish Puri -salapoliisiromaaneistaan. Kuva: Heidi Piiroinen HS

Kun puhuu tämän päivän Intiasta, yksiselitteisiä vastauksia on tarjolla vähemmän kuin kysymyksiä. Itse asiassa jokainen kysymys pikemminkin synnyttää nipun uusia kysymyksiä. Tätä mieltä on New Delhissa asuva brittikirjailija Tarquin Hall, jonka neljäs värikäs salapoliisiromaani intialaisesta yksityisetsivästä Vish Purista on juuri ilmestynyt myös suomenkielisenä laitoksena nimellä Vish Puri & Lemmenkommandojen tapaus.

Hall tuomitsee kansainvälisiin uutisotsikoihin nousseet intialaisten naisten ja länsimaalaisten naisten julmat joukkoraiskaukset jyrkästi, mutta muistuttaa samaan hengenvetoon, että länsimaalaiset tiedotusvälineet ovat käyttäneet uutisointia myös omiin poliittisiin tarkoitusperiinsä demonisoidakseen Intiaa.

"En todella halua vähätellä uhrien kärsimystä ja karmeaa kohtaloa. Epäilen vain, että meillä ei ole riittävästi tutkimustuloksia, joiden pohjalta voisi väittää oikeutetusti, että intialaiset miehet syyllistyisivät raiskauksiin tilastollisesti useammin kuin vaikkapa yhdysvaltalaiset miehet."

Tarquin Hallin vinkit: Lue nämä Intia-kirjat

Seuraavassa kolme kirjaa, jotka Tarquin Hallin mielestä auttavat ymmärtämään Intiaa. Ne vievät lukijansa kolmeen eri kaupunkiin:

  Rana Dasgupta: Capital: A Portrait of Twenty-First Century Delhi. Vahva tietoisku tämän päivän New Dehista.

  Suketu Mehta: Maximum City: Bombay Lost and Found. Narratiivinen matka Bombayhin. Kirja oli ehdolla Pulitzerin saajaksi vuonna 2005.

  Tahir Shah: Sorcerer's Apprentice. Kirjailija etsii magiikkaa ja noituutta Kalkutasta Bangaloreen.

Pitkään myös ulkomaantoimittajana työskennellyt Hall (s. 1969) korostaa, että nämä julmat raiskaukset paljastavat syvälle juurtuneen mädännäisyyden, koska poliisin, yhteiskunnan, paikallisten instituutioiden ja oikeuslaitoksen täydellinen piittaamattomuus ikään kuin kieltää rikoksen ja tekee uhrista syypään omaan kohtaloonsa.

"Poliisi loistaa poissaolollaan kaikkialla Intiassa. Se on suuri ongelma, joka synnyttää vielä suurempia ongelmia", toteaa parhaillaan Suomessa vieraileva kirjailija.

"Toisaalta myös tätä poliisin näkymättömyyttä tulisi tarkastella syvyyssuunnassa, koska Intiassa on päällekkäinen niin monta erilaista sosiaalista ja yhteiskunnallista kerrostumaa. Se mikä pätee yhdessä yhteydessä, ei enää täysin pädekään jossakin toisessa kontekstissa."

Tarquin Hall huomauttaa, että Intian hallituksen täydellisestä kilpikonnapuolustuksesta kertoo väärä päätös kieltää joukkoraiskauksista kertova BBC:n dokumentti Intian tytär Intiassa.

Palkitun elokuvantekijän Leslee Udwinin Intiassa sensuroitu dokumentti Intian tytär kertoo 23-vuotiaan opiskelijan raiskauksesta pääkaupunki New Delhissä joulukuussa 2012. Joukko miehiä raiskasi ja pahoinpiteli opiskelijan niin pahoin, että tämä kuoli 13 päivää myöhemmin vammoihinsa.

Bussissa keskellä kaupunkia tapahtunut joukkoraiskaus synnytti Intiassa poikkeuksellisen laajat mielenosoitukset ja johti raiskauksista säädetyn lainsäädännön osittaiseen tiukentamiseen.

"Kielto tyrehdytti osin sen yhteiskunnallisen keskustelun, jota etenkin nuoremmat sukupolvet halusivat käydä, jotta ongelmaan tartuttaisiin ja tilanne alkaisi hiljalleen myös korjaantua. Onneksi dokumentti oli sentään katsottavissa netistä."

Hall toteaa, että erityisen kylmäävää oli kuulla dokumentissa syyllisten kummallisia puolusteluita teoilleen.

Intia on yhä edelleen eriarvoinen ja eriarvoistava yhteiskunta.

"Ehdottomasti pahimmassa marginaalissa ovat nykyään muslimit. Heille ei ole oikein tietä avoinna yhteiskuntaan."

Itseään Tarquin Hall ei suostu pitämään sisäpiiriläisenä, vaikka hänellä on intialainen vaimo. Perinteiseen intialaiseen tapaan myös vaimon suku on voimakkaasti läsnä jokapäiväisessä arjessa New Delhissa. Perhe ja suku ovat kaiken mitta.

"Toisaalta en ole liioin mikään ulkopuolinenkaan. En halua joutua kestämättömään tilanteeseen, jossa suhtautuisin peribrittiläisen holhoavasti Intiaan. En liioin kestäisi, jos intialaiset suuttuisivat minuun isällisen holhoavasti. Ei Intia ole Bollywood – kuten Britannia ei ole Westminster ", hän lisää.

Vaikka Hall on lyönyt itsensä läpi kansainvälisillä kirjamarkkinoilla Intiaan sijoittuvilla salapoliisiromaaneilla, hän pitää itseään yhä edelleen pikemminkin seikkailijana kuin kirjailijana. Alun alkujaan hän ei edes haaveillut ryhtyvänsä kirjailijaksi. Hän ei pitänyt koulunkäynnistä ja lähti jo myöhäisellä teini-iällä painamaan duunia Texasiin Yhdysvalloissa – hänen äitinsä on kotoisin Massachusettsista Yhdysvaltojen itärannikolta, Uudesta Englannista. Palattuaan takaisin Lontooseen hän sai töitä kansainväliseltä tietotoimistolta tv-tuottajana ja päätyi Pakistaniin Peshawariin, vaikka olisi halunnut Afganistaniin.

"Muistan, kun pääsin Pakistanista ensimmäisen kerran Bombayhyn. Tajusin, että Intia on kuin Pakistan, joka käy ylikierroksilla. Ihastuin. Se oli menoa."

Intiassa hän kirjoitti laajan artikkelin Delhin yksityisetsivistä The Sunday Timesiin. Esimerkiksi järjestetyt avioliitot työllistävät paljon yksityisetsiviä Intiassa.

"Seurasin useampaa yksityisetsivää viikkoja ja kartoitin heidän työtapojaan ja toimeksiantojaan."

Vasta käydessään puolta vuotta myöhemmin Lontoossa Tarquin Hall keksi, että hän voisi yrittää suodattaa kokemuksensa myös romaaniksi, jossa voisi samalla kuvata modernia Intiaa tämän päivän näkökulmasta.

Sinä päivänä hän ei vielä tiennyt, että pubin pöytäliinalle tehdyt muistiinpanot johtaisivat kokonaiseen Vish Puri -sarjaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat