Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiista Kiasman johtajavalinnasta johti eroon

Kulttuuri
 
Rami Marjamäki
Silja Rantanen
Silja Rantanen Kuva: Rami Marjamäki

Kansallisgallerian hallituksen jäsen, kuvataiteilija ja professori Silja Rantanen eroaa Kansallisgallerian hallituksesta, sillä hän kokee naispuolisten hakijoiden tulleen syrjityiksi Kiasman johtajaa valitessa.

Kansallisgallerian hallitus päättää Kiasman, Ateneumin ja Sinebrychoffin taidemuseon johtajista. Viime viikolla hallitus valitsi Kiasman johtajaksi museon pitkäaikaisen amanuenssin Leevi Haapalan.

"Miksi pääjohtaja Risto Ruohonen valehtelee Leevi Haapalan hyväksi, tietäen hyvin, että haastatelluista naispuolisista johtajaehdokkaista ainakin kaksi täyttää johtamiskokemukseltaan tehtävän vaatimukset paremmin kuin Haapala?" Rantanen kirjoittaa erokirjeessään. Naisehdokkaita Rantanen ei kirjeessään nimeä.

Kansallisgallerian museonjohtajien kelpoisuusvaatimuksiin kuuluvat ylempi korkeakoulututkinto, perehtyneisyys taidemuseoalaan sekä "käytännössä osoitettu johtamistaito".

Haapalalla on johtamiskokemusta vain puolivuotisen viransijaisuuden ajalta Kiasmassa sekä Kuvataideakatemiasta, jossa hän on toiminut professorina kuluvan lukuvuoden ajan.

Ruohonen kiistää Rantasen syytökset. Hänen mukaansa pätevyydestä ja naisten mahdollisesta syrjimisestä käytiin keskustelu jo hallituksen kokouksessa, mutta hallitus päätyi pitämään Haapalaa ehdokkaista parhaana. Kilvan ratkaisi Haapalan hyväksi näkemyksellisyys.

Väitettä valehtelusta hän pitää erityisen raskauttavana.

"Jos se pitäisi paikkaansa, tulisi säätiön hallituksen arvioida pääjohtajan luottamus", Ruohonen sanoo.

Kansallisgallerian hallituksen vt. puheenjohtaja Hannele Lehto sanoo Ruohosen nauttivan edelleen hallituksen luottamusta.

Johtajaehdokkaita on vaikeaa päästä vertailemaan, sillä Kansallisgallerian hallituksella ei ole lupaa paljastaa heidän nimiään.

Kansallisgallerian säätiöimisen myötä museonjohtajan tehtävät eivät enää ole julkisesti haettavia virkoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat