Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalainen Gentlemen kuuluu Helsingin Season-festivaalin kärkielokuviin

Kulttuuri
 
Season Film Festival
Gentlemen on viime vuonna valmistunut, Klas Östergrenin kirjaan pohjaava ruotsalaiselokuva, jossa David Dencik ja Ruth Vega Fernandez näyttelevät keskeisissä rooleissa rakastavaisia.
Gentlemen on viime vuonna valmistunut, Klas Östergrenin kirjaan pohjaava ruotsalaiselokuva, jossa David Dencik ja Ruth Vega Fernandez näyttelevät keskeisissä rooleissa rakastavaisia. Kuva: Season Film Festival

Uusi ruotsalainen suurelokuva Gentlemen nähdään lauantaina Helsingissä. Elokuva on elokuva Tukholmasta, eikä ohjaaja Mikael Marcimain osaa yhtään arvata, miten helsinkiläiset elokuvan näkevät.

"En tiedä ollenkaan", puhelimitse Tukholmasta tavoitettu Marcimain kertoo.

Bertil Ericson TT
Mikael Marcimain
Mikael Marcimain

"Tarina on toki hyvin ruotsalainen, mutta Gentlemenin voi nähdä monella tapaa, vaikka eksistentialistina trillerinä. Yritimme tehdä elokuvan, joka olisi hauska", Marcimain sanoo.

Gentlemen on elokuvana vähän kuin pohjoismainen versio Kultahatusta.

Tarina sijoittuu pääosin 1960- ja 1970-lukujen Tukholmaan. Kertojana on kirjailija, joka tapaa Tukholman Hornsgatanilla sukunsa isossa huoneistossa asuvat veljekset. Ihmiskohtaloihin liittyvät suuri rakkaus, Ruotsin politiikka, Tukholman katukuvan muutos, jazz ja rock sekä myös kansankodin kääntöpuolet, kuten natsien avustaminen toisen maailmansodan vuosina.

Gentlemen on ruotsalainen suurtuotanto, kymmenen miljoonan euron satsaus, jossa samalla kertaa kuvattiin sekä kaksi- ja puolituntinen elokuva että neliosainen tv-sarja.

"Vastaavaa ei oikein ole tehty Ruotsissa", Marcimain kehuu ja sanoo elokuvansa olevan all over the place eli leviävän kaikkialle. Piirre näkyy isoissa joukkokohtauksissa ja laveissa kuvissa, joissa riittää yksityiskohtia.

"Elokuva on kyllä sillä lailla riski, että se vaatii katsojalta tietynlaista avoimuutta, ei kannata odottaa tarinaa A:sta B:hen", Marcimain sanoo.

"Se paranee katsomiskertojen myötä, niin ainakin minulle itselleni kävi", Marcimain lupaa.

Fakta

Oscar-ehdokas ja Bollywoodia Suomesta

 Nelipäiväinen elokuvatapahtuma Season Film Festival käynnistyy tänään torstaina Helsingissä. Festivaali esittelee hyvää, uutta elokuvaa lähinnä maailmalta.

 Festivaalin tärkeimmäksi elokuvaksi voi nostaa venäläisen Leviathanin, joka kilpaili viime kuussa Oscarista. Elokuva käsittelee hyvin kriittisesti Venäjän korruptoitunutta hallintoa.

 Ohjelmistossa ovat lisäksi muun muassa dokumentti jääkiekkoilija Vjatšeslav Fetisovista Red Army, Suomessa osin kuvattu Bollywood-elokuva Shamitabh sekä maailmalla paljon huomiota kerännyt, Jonathan Glazerin ohjaama Under the Skin, jossa näyttelee Scarlett Johansson.

 Festivaalin seminaarissa ihmetellään perjantaina, mihin naiset katoavat elokuvista 35 ikävuoden jälkeen.

Oikaisu 26.3. klo 14.50: Leviathan oli Oscar-ehdokkaana, mutta ei voittanut palkintoa.

Pohjana on ruotsalaisten hyvin tuntema Herrasmiehet-romaani, jonka Klas Östergren kirjoitti jo vuonna 1980, ollessaan vasta 25-vuotias.

Tv-sarjassa tarinaan on nivoutunut myös Östergrenin kirjaan 30 vuotta myöhemmin kirjoittama jatko-osa Gangsters.

"Minusta oli tärkeää, että Klas Östergren kirjoitti myös elokuvan käsikirjoituksen. Hän ei pääse nyt sanomaan, että minä olisin pilannut hänen kirjansa", Marcimain kertoo naureskellen.

Marcimain on erikoistunut tekemään elokuvia 1970-luvusta, sillä myös hänen edellinen elokuvansa Call Girl sijoittui samaan aikakauteen. Siinä kerrottiin seksiskandaalin kautta pääministeri Olof Palmen vuosista.

"Sitä aikaa on kiva visualisoida. Samalla se on myös aikamatka omaan lapsuuteen", vuonna 1970 syntynyt Marcimain sanoo.

Hän muistuttaa, että innostusta 1970-lukuun lisäävät myös tuon ajan amerikkalaiset elokuvat. "Erityisesti ne sen ajan trillerit, joita Pakula ja Coppola muun muassa tekivät."

 

Gentlemen Season Film Festivalilla 28. 3. Maxim klo 18. Marcimain ja näyttelijä David Fukamachi Regnfors paikalla näytöksessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat