Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joaquin Phoenix käveli ulos haastattelusta – suuttui kysymyksestä vanhempiensa lahkotaustasta

Joaquin Phoenix tunnetaan elokuvista Gladiaattori, Walk the Line ja Mestari. Uusimman elokuvansa haastattelutilaisuudesta näyttelijä kävelee kesken ulos.

Kulttuuri
 
Warner Bros
Joaquin Phoenix esittää pilveä polttavaa etsivää uusimmassa elokuvassaan Inherent Vice.
Joaquin Phoenix esittää pilveä polttavaa etsivää uusimmassa elokuvassaan Inherent Vice. Kuva: Warner Bros

Näyttelijä Joaquin Phoenix astuu ovesta. Heti voi aistia, että haastattelusta tulee vaivalloinen.

Phoenix ei kävele suoraan kohti pöytää vaan tekee kaarroksen isossa hotellihuoneessa – ikään kuin väistääkseen viime hetkellä toimittajia.

Ollaan Le Bristol -hotellissa Pariisissa. Huone on kuin peilisali. Seinillä on puupiirroksia, katossa kristallikruunu.

Vielä paljastavampaa on se, että Phoenix astuu huoneeseen kädet sinisen pusakkansa taskuissa. Pusakan alla hänellä on valkoinen t-paita. Hiukset on suittu tiukasti taakse.

Hän on lyhyempi kuin luulin. Hän siis vaikuttaa pienissäkin rooleissa isolta. Ehkä se johtuu hänen tyylistään, jossa fyysisyyttä ei pelätä. Usein Phoenix on rooleissaan valmis rääkkiin kuin ajokoira. Sellaisissa rooleissa hänet on nähty muun muassa elokuvissa Gladiaattori ja Mestari sekä Walk the Linessa, jossa hän näytteli Johnny Cashia.

Nyt Phoenix istuu pöytään.

Hän ei ota rintamasuuntaa pöytää kohti vaan istuu sivuttain, lähes kääntää selkänsä toimittajille. Median tapaaminen taitaa olla suurelle elokuvanäyttelijälle ahdistavaa.

Phoenix tapaa toimittajia markkinoidakseen elokuvaa Inherent Vice, jossa hänellä on päärooli. Se perustuu Thomas Pynchonin samannimiseen romaaniin. Elokuvassa Phoenix on Doc Sportello, pilveä polttava etsivä, joka ratkoo ex-tyttöystävänsä uuden miehen katoamista. Tehtävän edetessä Doc uppoaa yhä syvemmälle 1970-luvun alun maailmaan, jossa yhdistyvät hipit ja huumeet, Nixon, seksi ja kaikenlainen paranoia.

"En osaa sanoa", kuuluu Phoenixin ensimmäinen vastaus.

Toimittaja yritti kysyä, voisiko Doc Sportello olla Phoenixin ystävä.

"En ollut mukana", Phoenix vastaa, kun kysytään osallistuiko näyttelijä käsikirjoitustyöhön.

"En tuntenut tuotantoa etukäteen", on Phoenixin vastaus pakolliseen Pynchon-kysymykseen.

Mutta kyllä Phoenix jotain sanookin.

Hän kehuu elokuvan innoittanutta kirjailijaa. Hauska lähestymistapa, hassuja nimiä, osaa kuitenkin koota langat yhteen, Phoenix sanoo Pynchonista. Erityisesti hän ylistää romaanin kansilehden lausetta: Katukivien alla hiekkaranta.

"Siitä saa hyvin käsityksen koko kirjasta", Phoenix sanoo. Idealistinen slogan onkin kovin kuulu, usein se yhdistetään Pariisin opiskelijaliikehdintään vuonna 1968. On kuin Phoenix jopa vähän innostuisi. Ääni on matala, ikään kuin hän olisi ollut edellisenä iltana juhlimassa.

Walt Disney Studios
Elokuvassa Her Joaquin Phoenix näytteli tietokoneen käyttöjärjestelmään rakastuvaa miestä ja asetti itsensä tavallista vaikeampaan rooliin. Her valmistui vuonna 2013.
Elokuvassa Her Joaquin Phoenix näytteli tietokoneen käyttöjärjestelmään rakastuvaa miestä ja asetti itsensä tavallista vaikeampaan rooliin. Her valmistui vuonna 2013.

Vuonna 1974 syntynyt Joaquin Phoenix on kuulunut vuosia Hollywoodin miesnäyttelijöiden ykköskaartiin. Entisen lapsinäyttelijän tähtitie aukesi varsinaisesti Gladiaattorista vuonna 2000. Phoenix näytteli keisaritarinassa kruununperijä Commodusia. Rooli toi hänelle Oscar-ehdokkuuden, mistä Phoenix on ollut kiitollinen. Se avasi ovia.

Vielä suurempi menestys oli kuitenkin vuoden 2005 kantrielokuva Walk the Line. Siinä Phoenix osoitti suurta muuntautumiskykyä näytellessään laulaja Johnny Cashia ja esittäessään tämän lauluja. Isoissa, komeissa ja kehutuissa rooleissa Phoenix on nähty myös vuonna 2012 valmistuneessa Mestarissa ja vuonna 2013 valmistuneessa Herissä.

Herissä Phoenix näytteli tietokoneen käyttöjärjestelmään rakastuvaa ja asetti itsensä tavallista vaikeampaan rooliin. Vastanäyttelijää ei ollut, mutta silti Phoenix onnistui näyttelemään roolin niin, että elokuva nousi lentoon.Mestarista Phoenix taas on pokannut kolmisenkymmentä palkintoa tai ehdokkuutta.

Magnolia Pictures
Dokumentti I'm Still Here valmistui 2010. Sen tarinaan kuului, että Phoenix oli "lopettanut" näyttelemisen ja "ryhtynyt" räppäriksi.
Dokumentti I'm Still Here valmistui 2010. Sen tarinaan kuului, että Phoenix oli "lopettanut" näyttelemisen ja "ryhtynyt" räppäriksi.

I'm Still Here on kuitenkin se elokuva, jossa Phoenixin omaperäisyys ja peloton näyttelijälaatu on näkynyt ehkä parhaiten. Vuonna 2010 valmistunut dokumentti oli taideprojekti ja julkisuusperformanssi. Elokuvaan kuului, että Phoenix kertoi tuolloin "jättäneensä" näyttelemisen ja ryhtyneensä rap-artistiksi.

Phoenix alkaa lämmetä. Hän jopa pyytää anteeksi koppavaa istuma-asentoaan.

Hän ei silti vaihda asentoaan.

"Pidän ohjaajista, joilla on oma ääni, sanottavaa. Ei ole väliä sillä, onko elokuvani studion vai independent-tuotantoa", Phoenix sanoo. Viime vuosina häntä on pidetty Paul Thomas Andersonin luottonäyttelijänä. Anderson on erittäin arvostettu yhdysvaltalainen elokuvantekijä, jonka hankkeisiin Mestari ja Inherent Vice ovat kuuluneet.

Nyt Phoenix suostuu myös vertaamaan sitä, miten näytteleminen eroaa elokuvasta toiseen.

"Mestarissa Freddy (Phoenixin esittämä päähenkilö) oli niin kiusattu ja eristyksissä maailmassa, että näyttelemiseni heijasti sitä. Inherent Vicen maailma on avoimempi, ja se tuntui."

Inherent Vicessä Phoenix näyttää svengaavasti nuorelta Neil Youngilta. Look on Phoenixin mielestä "fine".

FS Film
Joaquin Phoenix osoitti muuntautumiskykyä näytellessään laulaja Johnny Cashia kantrielokuvassa Walk the Line vuonna 2005.
Joaquin Phoenix osoitti muuntautumiskykyä näytellessään laulaja Johnny Cashia kantrielokuvassa Walk the Line vuonna 2005.

Tunnelma haastattelupöydässä viilenee, kun Phoenixin perhe ja vanhemmat tulevat puheeksi.

Saksalaistoimittaja nimittäin utelee Phoenixin vanhempien kytköksistä kalifornialaiseen Children of God -lahkoon 1970-luvulla. Inherent Vicessäkin nähdään outoa kommuunielämää. Phoenix ei ole aiheesta mielissään. Hän sanoo, että lehdistö on tehnyt asiasta tarpeettoman ison numeron.

"Siihen aikaan jokainen vähänkin vaihtoehtoisempi laskettiin hipiksi", Phoenix pamauttaa. Hän luopuu lyhyistä lauseistaan ja pitää luennon siitä, miten yhteisöt ovat aluksi ihanteellisia, kunnes korruptoituvat:

"Kukaan ei alussa sano, että ideana on se, että yksi alkaa naida kaikkia naisia ja haluaa kaikki rahat", Phoenix sanoo.

Phoenix puolustaa vanhempiaan ja puuskahtaa lopuksi: "Tästä halutaan sensaatiota."

Vaihdan puheenaihetta. Kysyn Phoenixilta hänen fyysisestä näyttelijälaadustaan.

"Ideani ovat aina huonoja. Sitä vain aloittaa jostakin. En osaa selittää, miten se muotoutuu. Ei se tiedettä ole", Phoenix vastaa.

"Yritän vain olla hetkessä."

Se jää Phoenixin viimeiseksi kommentiksi. Puolen tunnin haastattelusta on jäljellä yli puolet, kun Phoenix nousee kesken pöydästä.

"Kiitos ja hei", hän sanoo ja kävelee ovelle.

Näyttelijä on kyllästynyt.

 

Inherent Vice on ensi-illassa pe 27. 3. Lue arvio hs.fi:stä.

Veli-Pekka Lehtonen HS
Pariisi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat