Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvää syntymäpäivää, musiikkijumala

90-vuotias Pierre Boulez saa Esa-Pekka Salosen yhä hikoilemaan

Kulttuuri
 
Kimmo Mäntylä Lehtikuva
Pierre Boulez täyttää tänään 90 vuotta ja kärsii vakavista sairauksista. Vuonna 2009 hän oli täydessä iskussa Helsingin juhlaviikoilla.
Pierre Boulez täyttää tänään 90 vuotta ja kärsii vakavista sairauksista. Vuonna 2009 hän oli täydessä iskussa Helsingin juhlaviikoilla. Kuva: Kimmo Mäntylä Lehtikuva

Voitko kuvitella Pariisia ilman uutta Philharmonie de Paris -konserttitaloa, Cité de la musiqueta musiikkimuseoineen, niiden vastapäätä olevaa konservatoriorakennusta, keskustan Pompidou-keskukseen kuuluvaa Ircam-nykymusiikkikeskusta ja nykymusiikin huippuryhmää Ensemble intercontemporainia?

Silloin pystyt kuvittelemaan maailman ilman tänä torstaina 90 vuotta täyttävää säveltäjäkapellimestaria Pierre Boulezia.

Kuolemansairasta Boulezia juhlitaan tänä keväänä ympäri maailmaa, vaan ei Suomessa. Jyväskylä Sinfonian tammikuinen Boulez-esitys oli poikkeus.

Mediakin huomioi mestarin BBC:stä New York Timesiin, jossa Esa-Pekka Salonen ja muut vaikuttajat ylistävät häntä.

Myös Salonen oli nuoruudessaan Boulezin kompleksisen estetiikan lumoissa, mutta teki Los Angelesissa pesäeroa. Silti hän huomasi hikoilevansa "peloissaan", kun Boulez kuunteli hänen vieressään lapsikuoron esitystä Salosen teoksesta Dona nobis pacem (2011).

"Se oli sievää", Boulez virnuili Saloselle. Nuorempi Boulez olisi sanonut pahemmin.

Nuori Boulez oli täynnä vimmaa, kun Ranska vapautui natsimiehityksestä. Musiikkielämä oli rappiolla. Kuka sen korjaisi? "Sinä, Pierre", hänen opettajansa Olivier Messiaen lohdutti.

Boulez näki, että musiikin "oikea kehitys" kulki Wienin toisen koulukunnan eli Arnold Schönbergin, Alban Bergin ja varsinkin Anton Webernin kautta Messiaeniin ja Bouleziin.

"Jokainen muusikko, joka ei ole tuntenut 12-säveltekniikan välttämättömyyttä on TARPEETON", hän kirjoitti vuonna 1952.

Arnold Schönbergin 1920-luvun alussa systematisoima tekniikka perustui yksinkertaistettuna siihen, että kromaattisen asteikon säveliä ei toisteta ennen kuin ne kaikki on käyty läpi. Näin muodostuu erilaisin säännöin käsiteltävä sävelrivi, jossa ei ole tonaalisia keskuksia saati duuri-molli-tonaalisuutta. Kolmisointujakin välteltiin.

Jean Sibelius pelastui halveksunnalta, koska lopetti teosten julkaisun pian 12-säveltekniikan osittaisen läpimurron jälkeen.

Boulez ihmettelee, miksi Sibelius ei jatkanut "pidemmälle" mutta kertoi Juhlaviikoilla 2009 ymmärtävänsä tämän laadun.

Vuonna 1994 kysäisin häneltä säveltäjistä, jotka yhä säveltävät perinteisen tonaalisesti.

"Minulla riittää kärsivällisyyttä. Ja sääliä", hän tokaisi.

Boulez todisti toisaalta jo 1950-luvulla, että Schönbergin 12-säveltekniikka oli liian rajoittava.

"Osoitin tämän viemällä periaatteen absurdeihin johtopäätöksiin Structures I:ssä", hän kertoi haastattelussani 2009.

Tuossa teoksessa Boulez kontrolloi laskennallisesti säveltasojen lisäksi musiikin muitakin parametreja rytmeistä sointiväreihin. Tulosta on kutsuttu "täyssarjallisuudeksi" ja sitä on opiskeltu ahkerasti sävellysluokilla.

"Noudattamalla tätä logiikkaa päädymme absurdiin maailmaan, koska logiikka tuhoaa itsensä. Sitten teinkin Le marteau sans maître -teoksen, joka on täydellistä kirjoittamisen vapautta. Mitä tiukemmat säännöt, sitä varmemmin maailma pakenee sääntöjä", Boulez sanoi.

Toki Boulez on kalkyloinut myöhemminkin parametreja, mutta sääntöjen vanki hän ei enää ole – toisin kuin monet opetuslapsensa.

Boulez toimi BBC:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina ja Leonard Bernsteinin seuraajana New Yorkin filharmonikoissa, kunnes Ranskan presidentti Georges Pompidou houkutteli hänet takaisin Ranskaan uudistamaan musiikkielämää.

Hän tuhosi väärää estetiikkaa edustavia säveltäjiä ja vierannutti ehdottomuudellaan suurta yleisöä, mutta ideoi musiikkipalatsit – uusimpana Philharmonie de Paris – joissa kuulee toki vanhaakin musiikkia.

Boulez diggaili modernia jazzia 1960-luvun alussa ja tuki Frank Zappaa hänen kompleksisimmissa pyrkimyksissään. Boulezin musiikkia on kuultu teknoklubeissakin miksauksina.

Mutta kun nimekäs nykysäveltäjä George Benjamin kysyi oppilailtaan, mistä modernista musiikista nämä eivät pidä, yli puolet vastasi: Boulez!

Benjamin päättelee Guardian-lehden esseessään, että Boulezin suvaitsematon estetiikka vaikuttaa vastareaktioon enemmän kuin hänen hienot teoksensa.

Miksi Boulez ei sitten soi Suomessa – eikä myöskään Salosen ohjelmistossa juhlakeväänä?

"Suurin osa hänen tuotannostaan on erikokoisille ensembleille, elektroniikkaa on usein mukana ja soittajat on levitetty eri puolille salia. Tämä tekee esityksistä hankalia ja kalliita normaalissa sinfoniaorkesterikontekstissa", Salonen muistuttaa Helsingin Sanomille. Hän on aiemmin johtanut osia Notations-teoksesta ja aikoo vielä johtaa Rituelin.

Entä mikä on Boulezin musiikin merkitys tulevaisuudessa?

"Mahdoton arvioida, sillä Boulez itse on ollut niin voimakas hahmo minulle niin monella tasolla ja Boulezilla on ollut niin tavattoman paljon vaikutusvaltaa niin kauan kun jaksan muistaa", Salonen pohtii.

"Nuoremman polven muusikoilla saattaa olla lungimpi suhde koko ilmiöön."

Nuorista säveltäjistä Nico Muhly riemuitsee New York Timesissa Boulezin "dekadenssista" ja kauneudesta pilke silmäkulmassa.

Boulezilla itselläänkin on ollut vanhemmiten pilke silmäkulmassa, ja myös sävellyksistä on löytynyt yllättävää leikillisyyttä. Vanhat julmat puheet peittivät tämän aikaisemmin.

Kun hän on ankarana musiikkipoliittisena vaikuttajana nyt väistymässä, ehkä hänen sävellyksistään on helpompi pitää. Se tarkoittaisi nykyistä suurempia Boulez-juhlia vuonna 2025.

HS.fi Kulttuuri: Verkkoversiossa myös Boulez-konsertti ja linkkejä haastatteluihin.

Vesa Sirén HS vesa.sirén@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat