Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maratonnäytös pelkkiä rockelokuvia: 24 Hour Rockshow käynnistyy Vanhalla

Vanhalla esitetään 24 tunnin ajan dokumentteja Gimme Shelteristä Kovasikajuttuun

Kulttuuri
 
Kaisa Rautaheimo HS
Brittitaiteilija Jeremy Deller.
Brittitaiteilija Jeremy Deller. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Nykytaidefestivaali Ihme vahvistaa tänä vuonna mainettaan korkean ja matalan rajoja rikkovana taidetapahtumana järjestämällä Vanhalle ylioppilastalolle 24 tuntia kestävän rockdokumenttien kavalkadin.

Dokumentit on valinnut festivaalin pääteoksen toteuttanut englantilainen käsitetaiteilija Jeremy Deller, joka voitti merkittävän Turner-kuvataidepalkinnon Britanniassa 2004.

Festivaali kehottaa kävijöitä varautumaan makuupussilla ja tanssikengillä.

"Se on tapahtuma, jonne voi saapua mihin vuorokaudenaikaan vain ja nähdä jotakin mielenkiintoista. Vaikka ei tietäisi, mikä elokuva on meneillään", Deller toteaa.

Suurena popkulttuurin ystävänä tunnettu Deller toteuttaa 24 Hour Rockshow -nimellä kulkevan tapahtuman lähes omaksi ilokseen.

"Minulla oli mahdollisuus tehdä valitsemaani ohjelmaa lauantaille. Kevyen musiikin tai keskustelujen sijaan päätin toteuttaa tämän. Olen tämän musiikin ja kulttuurin suuri ystävä ja olen työskennellyt paljon sen parissa omassa taiteessani", hän sanoo.

Deller kertoo valinneensa mukaan elokuvia, jotka paljastavat jotain pop- ja rockkulttuurista.

"Mutta ennen kaikkea halusin mukaan elokuvia, jotka kertovat omasta ajastaan. Nämä eivät ole katsauksia menneeseen – näissä ihmiset eivät puhu 20 vuotta sitten tehdystä levystä, vaan he tekevät sitä levyä. Sekoitus on aikamoinen: osa kertoo faneista, osa on puhtaita konserttielokuvia, osassa ei ole musiikkia kuin nimeksi", Deller kertoo.

Elokuvien julkiseen näyttämiseen tarvittavien lupien saaminen osoittautui 24 Hour Rockshow'n suurimmaksi kompastuskiveksi.

"Jokaista elokuvaa kohden meillä oli toinen elokuva, jota emme saa näyttää. Tästä olisi helposti voinut tehdä 48 Hour Rockshow'n."

Katsojan ei tarvitse harmitella.

Vaikka joukossa on tuttuja klassikkoja ja YouTubesta löytyviä kulttielokuvia, niin harvoin niitä pääsee katsomaan isolta kankaalta. Monet elokuvista ovat Dellerin omia suosikkeja. Hän mainitsee erityisesti Wattstax-dokumentin (1973), joka kertoo Stax-levy-yhtiön festivaalista Los Angelesissa 1972 ja tutkii samalla, miten Wattsin alueen musta yhteisö on toipunut kaupunginosaa ravistelleista mellakoista.

Toinen hänen suosikkinsa on Gimme Shelter (1970), joka seuraa Rolling Stonesia Altamontin festivaalilla 1969.

Festivaali muistetaan muun muassa siitä, että turvallisuudesta vastanneet Helvetin enkelit puukottivat yhden katsojista kuoliaaksi.

"Se on uskomattoman hienosti tehty, yksi kaikkien aikojen dokumenteista, saati sitten musiikkielokuvista. Konsertti on niin hyvin kuvattu, että elokuva voisi toimia ohjenuorana kenelle tahansa, joka haluaa kuvata konsertteja nykyään: pitkiä ottoja, yksityiskohtia, uskomatonta musiikin kunnioittamista. Kuvaajalla oli upea silmä jännittäville tilanteille ja hän sai ne nauhalle, kuten vaikkapa sen, että ihminen murhattiin yleisössä. Elokuva on täynnä uhan ja vaaran tunnetta", Deller hehkuttaa.

Deller valitsi mukaan myös joukon suomalaisia dokumentteja, kuten Kovasikajuttu (2012), Saimaa-ilmiö (1981) ja The Who Suomessa (1967).

"Valitsin ne tyylillisistä ja taiteellisista syistä. Niitä oli myös miellyttävää seurata, vaikka en ymmärtänyt kielestä mitään. Se vahvisti käsitystäni siitä, että ne olivat hyviä elokuvia, erityisesti Kaurismäkien Saimaa-ilmiö, kauniisti toteutettu elokuva, jossa on ylipäätänsä hieno idea – rockkiertue laivalla."

 

24 Hour Rockshow Vanhalla ylioppilastalolla (Mannerheimintie 3) lauantaina klo 12 alkaen. Ohjelmistosta lisää: www.ihmefestival.fi/ohjelma/24-hour-rockshow.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat