Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VR:n makasiinien säilytetyn osion kohtalo on auki

Kulttuuri
 
Heidi Piiroinen HS
VR:n makasiinien rauniot.
VR:n makasiinien rauniot. Kuva: Heidi Piiroinen HS

Maansiirtokoneet, kuorma-autot, traktorit, nosturit ja kaivin- ja paalutuskoneet saapuvat uuden keskustakirjaston tontille Töölönlahdelle syksyllä 2015, jolloin vuoden päivät kestävät uudisrakennuksen pohjarakennustyöt pannaan virallisesti alulle.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt monia kiinnostava kysymys siitä, miten käy VR:n makasiinien säilytetyn osion viereisellä tontilla? Valkoisella pressulla suojattu ja tukirakentein vahvistettu jäänne on toistaiseksi pystyssä. Sisällä ei saa käydä, koska se voi sortua.

Julkisuudessa uuden keskustakirjaston uutisoinnin yhteydessä on kerrottu, että Helsingin kaupunki selvittää VR:n makasiinien jäljelle jäänen osan purkamista ja korvaamista uudisrakennuksella siinä vaiheessa, kun arkkitehtitoimisto ALA:n suunnitteleman keskustakirjaston marraskuussa 2016 alkava maanpäällisten tilojen rakentaminen on kääntymässä loppusuoralle.

"Mitään päätöstä VR:n makasiinien raunioiden purkamisesta tai säilyneen osan korvaamisesta uudisrakennuksella ei ole tehty", kertoo Helsingin kaupungin kiinteistöviraston tilakeskuksen päällikkö Arto Hiltunen.

Kiinteistöviraston tilakeskus huolehtii Helsingin kaupungin talonrakennusinvestointien ohjauksesta, hankesuunnittelusta ja toimii rakennushankkeiden tilaajana.

Se vastaa käytännössä lähes kaikista Helsingin kaupungin omistamista tiloista ja rakennuksista.

"VR:n makasiinien säilynyt fragmentti ei kuulu keskustakirjaston tonttiin, mutta todennäköisesti jo kirjaston rakennusvaiheessa joudutaan pohtimaan sitä, miten makasiinien säilynyt osa asettuu suhteessa työmaahan ja sen tarpeisiin. Se on ikään kuin yhä edelleen odottamassa, mitä sille lopulta tehdään. Onneksi mitään pikaisia päätöksiä ei tarvitse tehdä", Hiltunen jatkaa.

Varsinaista selvitystyötä ei ole aloitettu. Tässä mielessä VR:n makasiinien säilyneen osion kohtalo on yhä edelleen auki.

Helsingin kaupungin kiinteistöviraston tilakeskuksen päällikön Hiltusen mukaan yksi suurin ongelma makasiinien tulevaisuuden kannalta on se, että säilyneelle osalle ei ole toistaiseksi löytynyt mitään järkevää tai toteuttamiskelpoista käyttötarkoitusta.

"On selvää, että keskustakirjasto luo paineita ratkaista tämä kysymys. Ei sitä voi lykätä joululle 2018, jolloin keskustakirjasto näillä näkymin valmistuu."

Myös keskustakirjastosta vastaavan arkkitehtitoimisto ALA:n arkkitehti Antti Nousjoki muistuttaa, että makasiinien säilyneen osion kohtalo ei ole sidoksissa uuteen keskustakirjastoon.

Arkkitehtitoimisto ALA on suunnitellut vain keskustakirjaston, jonka tontille makasiinien fragmentti ei kuulu, vaikka sen rakennus tulee aivan liki nousevaa keskustakirjastoa.

"Kilpailun ensimmäisessä vaiheessa pyydettiin ehdotusta makasiinien fragmentin mahdollisesta uudesta käytöstä. Arkkitehtitoimisto ALA:n silloisessa suunnitelmassa se olisi muutettu keskustakirjastoon kuuluvaksi saunarakennukseksi", kertoo Nousjoki, joka on menestyneen arkkitehtitoimisto ALA:n yksi perustajajäsenistä.

Hän muistuttaa, että makasiinien kohtalo ei kuulu nyt toteutettavaan lopulliseen suunnitelmaan. Liioin se ei ollut osa arkkitehtuurikilpailun varsinaista tehtävänasettelua.

"Nyt olisi juuri oikea aika keskustella makasiinien säilyneen osan kohtalosta ennen kuin virkamiehet tekevät päätöksensä. Peruskorjattuna ja laajennettuna fragmentti toimisi hyvänä kontrastina keskustakirjastolle, jonka arkkitehtuuri on luonteeltaan suureleisestä. Samalla menneisyys ja nykyisyys rinnastuisivat osuvasti. Tietenkin itse keskustakirjaston kannalta kaikki vaihtoehdot käyvät, tyhjä tilakin", Nousjoki muistuttaa.

Myös Helsingin kaupungin kiinteistöviraston tilakeskuksen hankepäällikkö Irmeli Grundström korostaa kaikkien vaihtoehtojen olevan tällä hetkellä auki.

VR:n makasiinien kohtalosta ei ole virkamiesten pöydällä mitään selvitystä. Grundström korostaa, että jonkinmoinen aikataulu asian käsittelylle alkaa hiljalleen hahmottua.

"Uskoisin, että Helsingin kaupunki, Kaupunginmuseo, rakennusvalvontavirasto ja Museovirasto alkavat kartoittaa tilannetta aikaisintaan vuonna 2017. Päätös syntynee alkuvuodesta 2019 ja toimenpiteet alkaisivat todennäköisesti kesällä 2019", Grundström toteaa.

Historialliset VR:n makasiinit tuhoutuivat lähes kokonaan suurpalossa Töölönlahdella toukokuussa 2006. Rautatiehallituksen pääarkkitehtinä toimineen Bruno Granholmin suunnittelemat makasiinit rakennettiin vuonna 1899, mutta muutoksia on tehty esimerkiksi vuosina 1908, 1917, 1930, 1949 ja 1964. Ne tuhoutuivat vain kolme päivä ennen rakennuksien suunniteltua purkamista, jonka Helsingin kaupungin valtuusto oli hyväksynyt jo helmikuussa 2002.

Helsingin kaupunki on varastoinut 170 000 tuhoutuneista makasiineista talteen otettua tiiltä hiekkakuoppaan Myllypurossa.

VR:n makasiinien säilytetty osio on ensi vuonna odottanut tyhjillään jo kymmenen vuotta kohtaloaan – ja uutta käyttötarkoitustaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat