Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oliko George Orwell vakooja?

Kulttuuri
 
Jari Paavonheimo

Orwellilla oli läheisiä yhteyksiä tiedustelupalveluun. Epäilyistä huolimatta on kuitenkin jäänyt avoimeksi, oliko hän itse vakooja. Orwellin toimiessa 1945 Pariisissa sotakirjeenvaihtajana, monet hänen kontaktinsa linkittyivät tavalla tai toisella tiedustelutoimintaan. Tällaisia henkilöitä olivat muun muassa filosofi A. J. Ayer, kirjailija Ernest Hemingway, journalistit David Astor ja Malcolm Muggeridge. Orwellin paljastuminen vakoojaksi avaisi näkökulmaa myös dystopiateokseenVuonna 1984.

Heikkona hetkenään Orwell joka tapauksessa lankesi etäälle pelkästä kirjallisesta vaikuttamisesta.

Vuonna 1949 hän oli sairaana parantolassa. Nuori kaunotar Celia Kirwan oli palannut Pariisista Lontooseen ja tuli maaliskuun 29. päivänä tapaamaan vaivoja potevaa kirjailijaa, joka oli muutamaa vuotta aiemmin, vaimonsa kuoleman jälkeen, kosinut tätä. Kirwan oli kieltäytynyt, mutta he olivat jääneet ystäviksi.

Celia Kirwan työskenteli nyt ulkoministeriön tuoreella informaatiotutkimusosastolla, jonka keskeisiä tehtäviä oli toimia vastavoimana kommunistiselle propagandalle. Celia pyysi Orwellilta listaa epäluotettavista henkilöistä, joilta ei tulisi pyytää palveluksia propagandasodassa kommunismia vastaan. Orwell suostui ja listasi lopulta 38 nimeä.

Listalla olivat muun muassa näyttelijä-ohjaaja Charlie Chaplin, kirjailija J. B. Priestley ja toimittaja, historioitsija Isaac Deutscher. Historioitsija Timothy Garton Ash sai listan Kirwanin tyttäreltä Ariane Bankesilta vuonna 2003 pian Celia Kirwanin kuoleman jälkeen. Lista julkaistiin Guardianissa kesäkuussa 2003.

Timothy Garton Ash arvioi samana vuonna laajassa artikkelissa, että listaa ei vakavuudessa voi verrata Yhdysvaltain mccarthyismiin, jota myös Chaplin pakeni Britanniaan. Garton Ash sijoittaa listan laatimisen aikakauden kontekstiin ja on perustellusti ymmärtäväinen Orwellia kohtaan. Listan henkilöille ei Garton Ashin selvityksen mukaan käynyt kovinkaan huonosti.

Propagandan maailmassa myös Orwellia hyödynnettiin propagandistisesti. Mitä viattomuuteen tulee, Gandhi-esseensä kuuluisassa ensimmäisessä lauseessa hän kirjoittaa: "Pyhimykset tulee aina olettaa syyllisiksi, kunnes he ovat osoittautuneet syyttömiksi."

Eläinten vallankumousta voi lukea universaalina kuvauksena vallan ja alamaisten suhteesta erilaisissa yhteisöissä. Orwellin ystävät ovat todenneet, että kirjailija itse muistutti kirjan henkilöistä eniten Benjamin-aasia, ironista sivusta kommentoijaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat