Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stepan Sarpaneva: Kellon valmistaminen on tuskaisen miellyttävää puurtamista

Kulttuuri
 
Stepan Sarpaneva
Stepan Sarpaneva

"Minusta tuli kelloseppä vahingon kautta. Lukio meni pieleen, ja äiti ehdotti, että jospa seuraisin faijan [korutaiteilija Pentti Sarpaneva ] jalanjälkiä kultaseppäkouluun.

Jäin varasijalle, mutta kelloseppäkouluun pääsin suoraan.

Aika pian sitten ymmärsin, että tekninen tekeminen on lähempänä sydäntäni. Kellon suunnittelussa vaatimukset, kuten iskunkestävyys ja vesitiiviys, asettavat todella tarkat rajat tekemiseen. Vaatii taikuutta, että niiden lisäksi kellosta tulee vielä oman näköisensä.

Kellon valmistaminen on hidasta ja yksinäistä hommaa, tuskaisen miellyttävää puurtamista. Ideasta valmiiksi tuotteeksi menee hyvinkin kaksi vuotta aikaa. Suomalainen mielentila sopii näihin hommiin jotenkin hyvin.

Tämä on myös käden ja silmän yhteistyötä, mikromaailman työstämistä. Voisin kuvitella, että monesta kellosepästä tulisi hyvä kirurgi.

Omat käteni ovat suomalaisen miehen vakaat kädet.

Seuraavalle sukupolvelle älykellot ovat varmasti itsestäänselvyys, mutta itse olen niin vanhanaikainen, että on vaikea kuvitella, mitä ominaisuuksia kelloihini sopisi. Voihan traktorin ja formulan yrittää yhdistää, mutta mitä siitä sitten tulee? En tiedä.

Itse teen sellaisia kelloja, joista pidän. Uskon, että sitä kautta löytyy globaali asiakaskunta, joita valintani miellyttävät.

Tällä hetkellä niitä kavereita, jotka haluavat ryhtyä valmistamaan eivätkä vain korjaamaan kelloja, syntyy enemmän kuin koskaan. Aika näyttää ketkä selviävät.

Aikahan on rajallinen meillä kaikilla, se kannattaa käyttää hyvin. Omasta mielestäni sitä kannattaa kunnioittaa myös laadukkaalla kellolla.

Kesä- ja talviaikaa ihmettelen. Että minkä helvetin takia sitä pitää siirrellä edestakaisin, kun lastenkin unirytmi menee ihan sekaisin. Varmasti säästyisi rahaakin, jos viisarit jätettäisiin paikoilleen."

Sarpaneva KO Vuoksi
Sarpaneva KO Vuoksi
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat