Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oliko kirjailja itse vakooja?

Pelko neuvostovastaisuudesta oli estää George Orwellin Eläinten vallankumouksen julkaisun

George Orwellin satiirin julkaisemisesta tulee tänä vuonna 70 vuotta. Kirjan eri käännösten vaiheet ovat kuin jännitysnäytelmä.

Kulttuuri
 
Jari Paavonheimo
Getty Images
Kirjailija George Orwellilla oli suuria vaikeuksia löytää kustantajaa Eläinten vallankumoukselle.
Kirjailija George Orwellilla oli suuria vaikeuksia löytää kustantajaa Eläinten vallankumoukselle. Kuva: Getty Images

Kirjailija George Orwellin tunnetuin teos, Eläinten vallankumous, viettää 70-vuotisjuhliaan. Vuonna 1945 Orwell julkaisi myös esseen Nationalismista (Notes on Nationalism). Teksti on tarkkanäköinen ja hyytävän ajankohtainen myös tämän ajan Euroopassa. Nationalismilla hän tarkoittaa kuvitelmaa, että eri kansanryhmät voitaisiin varmuudella luokitella "hyviksi" tai "pahoiksi".

Orwellin mukaan nationalistiset rakkauden ja vihan tunteet ovat osa useimpia meistä, "pidimme siitä tai emme". Hän jatkaa: "En tiedä, voiko niistä päästä eroon, mutta mielestäni niitä vastaan voi taistella ja tämä on olennaisesti moraalista toimintaa."

Eläinten vallankumouksen esipuheena Orwell oli aikonut julkaista toisen esseensä Sananvapaus (The Freedom of the Press). Siinä hän arvosteli kirpeästi brittiläistä itsesensuuria suhteessa Stalinin Neuvostoliittoon. Esipuhe kuitenkin jätettiin Orwellin aloitteesta teoksesta pois viime hetkellä ennen painamista. Kirjoitus julkaistiin vasta syyskuussa 1972 The Times Literary Supplementissa.

Orwell oli kirjoittanut Eläinten vallankumouksen marraskuun 1943 ja helmikuun 1944 välillä. Kustantajan etsiminen oli sarja vastoinkäymisiä. Liittolaissuhde taistelussa natsi-Saksaa vastaan pidätteli lännessä satiiria neuvostodiktatuuria kohtaan.

Orwellin kustantaja Victor Gollancz kieltäytyi julkaisemasta teosta, koska se oli hänen mielestään kärkevän "neuvostovastainen" ja huonosti ajankohtaan sopiva. Myös teokselle myötämielinen Jonathan Cape kieltäytyi tiedotusministeriön virkailijan taivuttelemana samasta syystä. Capen ylipuhunut virkailija oli neuvostoagentiksi paljastunut Peter Smollett, jonka legendaarinen kaksoisagentti Kim Philby oli värvännyt.

Myös Faber & Faber -kustantamo kieltäytyi. Kirjailija T. S. Eliot vastasi kustantamon puolesta ensin onnitellen Orwellia mestariteoksesta, mutta selittäen lopuksi, että kirjan tavoite ei ollut hyväksyttävissä sillä hetkellä.

Collins-kustantamo kieltäytyi pitäen teosta liian lyhyenä, vaikka oli paperipula. Nicholson & Watson puolestaan kieltäytyi, koska oli löytänyt "virheitä"

eläinsatiirista.

Teoksen julkaisi lopulta Secker & Warburg 4 500 niteen painoksena elokuussa 1945. Fredric Warburgista tuli Orwellin läheinen ystävä ja hän oli kirjailijan tukena myös tämän elämän loppuvaiheessa, sairauden keskellä.

Harcourt Brace julkaisi vuonna 1946 Eläinten vallankumouksesta 50 000 kappaleen painoksen Yhdysvalloissa. Pian siitä tuli siellä kuukauden kirja yli puolen miljoonan kirjan painoksella. Orwell oli nopeasti kuuluisa ja vailla rahahuolia.

Oliko George Orwell vakooja?

Orwellilla oli läheisiä yhteyksiä tiedustelupalveluun. Epäilyistä huolimatta on kuitenkin jäänyt avoimeksi, oliko hän itse vakooja. Orwellin toimiessa 1945 Pariisissa sotakirjeenvaihtajana, monet hänen kontaktinsa linkittyivät tavalla tai toisella tiedustelutoimintaan. Tällaisia henkilöitä olivat muun muassa filosofi A. J. Ayer, kirjailija Ernest Hemingway, journalistit David Astor ja Malcolm Muggeridge. Orwellin paljastuminen vakoojaksi avaisi näkökulmaa myös dystopiateokseenVuonna 1984.

Heikkona hetkenään Orwell joka tapauksessa lankesi etäälle pelkästä kirjallisesta vaikuttamisesta.

Vuonna 1949 hän oli sairaana parantolassa. Nuori kaunotar Celia Kirwan oli palannut Pariisista Lontooseen ja tuli maaliskuun 29. päivänä tapaamaan vaivoja potevaa kirjailijaa, joka oli muutamaa vuotta aiemmin, vaimonsa kuoleman jälkeen, kosinut tätä. Kirwan oli kieltäytynyt, mutta he olivat jääneet ystäviksi.

Celia Kirwan työskenteli nyt ulkoministeriön tuoreella informaatiotutkimusosastolla, jonka keskeisiä tehtäviä oli toimia vastavoimana kommunistiselle propagandalle. Celia pyysi Orwellilta listaa epäluotettavista henkilöistä, joilta ei tulisi pyytää palveluksia propagandasodassa kommunismia vastaan. Orwell suostui ja listasi lopulta 38 nimeä.

Listalla olivat muun muassa näyttelijä-ohjaaja Charlie Chaplin, kirjailija J. B. Priestley ja toimittaja, historioitsija Isaac Deutscher. Historioitsija Timothy Garton Ash sai listan Kirwanin tyttäreltä Ariane Bankesilta vuonna 2003 pian Celia Kirwanin kuoleman jälkeen. Lista julkaistiin Guardianissa kesäkuussa 2003.

Timothy Garton Ash arvioi samana vuonna laajassa artikkelissa, että listaa ei vakavuudessa voi verrata Yhdysvaltain mccarthyismiin, jota myös Chaplin pakeni Britanniaan. Garton Ash sijoittaa listan laatimisen aikakauden kontekstiin ja on perustellusti ymmärtäväinen Orwellia kohtaan. Listan henkilöille ei Garton Ashin selvityksen mukaan käynyt kovinkaan huonosti.

Propagandan maailmassa myös Orwellia hyödynnettiin propagandistisesti. Mitä viattomuuteen tulee, Gandhi-esseensä kuuluisassa ensimmäisessä lauseessa hän kirjoittaa: "Pyhimykset tulee aina olettaa syyllisiksi, kunnes he ovat osoittautuneet syyttömiksi."

Eläinten vallankumousta voi lukea universaalina kuvauksena vallan ja alamaisten suhteesta erilaisissa yhteisöissä. Orwellin ystävät ovat todenneet, että kirjailija itse muistutti kirjan henkilöistä eniten Benjamin-aasia, ironista sivusta kommentoijaa.

Ranskankielinen painos julkaistiin vuonna 1947. Venäjänkielinen versio puolestaan ilmestyi Saksassa Posev-lehdessä sarjana 1949 Gleb Struven ja Mariya Krigerin kääntämänä. Sen jälkeen venäjänkielisiä painoksia ilmestyi kaksi; toinen oli ohuelle paperille painettu, salakuljetukseen soveltuva versio.

Eläinten vallankumouksen tie ukrainaksi on kiinnostava. Puolassa syntynyt ukrainalainen Bysantin ja slaavilaisuuden tutkija Ihor Szewczenko (myöhemmin Ševčenko) oli kääntänyt osia teoksesta äidinkielelleen. Huhtikuussa 1946 hän kysyi Orwellilta lupaa julkaista teos ukrainaksi Saksassa asuvien neuvosto-ukrainalaisten pakolaisten toimesta. Szewczenko oli lukenut katkelmia ääneen pienelle joukolle, ja vaikutus oli ollut voimakas.

Orwell vastasi myöntävästi ja kirjoitti teokseen myös esipuheen, jossa hän kertoo teoksensa taustoista. Espanjan sisällissodasta paluunsa jälkeen hän oli suunnitellut teosta, jossa paljastaisi Neuvostoliiton myytin. Idea eläimistä henkilöinä tuli myöhemmin, kun hän näki pojan ajavan hevoskärryillä kapealla polulla piiskaten aina, kun hevonen yritti kääntyä.

Orwell mietti, että jos tuollaiset eläimet tulisivat tietoiseksi voimastaan, ihmisellä ei olisi valtaa niiden yli. Ihmiset riistävät eläimiä samoin kuin rikkaat köyhiä. Kirjan ideat olivat hänen mielessään jo kuusi vuotta ennen teoksen kirjoittamista.

Orwell oli halunnut kirjoittaa teoksen, jonka kuka tahansa voisi ymmärtää, ja joka olisi helppo kääntää useille kielille. Yhteistyötä Szewczenkon kanssa ehkä edisti, että miehillä oli yhteinen rakkaus: taimenenkalastus.

Ukrainankielinen painos ilmestyi marraskuussa 1947 Münchenissa, kääntäjänä Szewczenkon salanimi Ivan Cherniatynskyi. Amerikkalaiset viranomaiset kuitenkin takavarikoivat suuren osan painoksesta ja luovuttivat neuvostoviranomaisille.

Yhdysvaltoihin muuttanut, ukrainalaistaustainen Andrea Chalupa oli joitakin vuosia sitten kirjoittamassa elokuvakäsikirjoitusta Stalinin ajan terrorista ja Ukrainan nälänhädästä. Hän luki työnsä innoittajana Eläinten vallankumousta ja kuuli ukrainankielisen painoksen kohtalosta.

Chalupa oli kirjoitusvaiheessa vierailulla enonsa, eläkkeellä olevan Rudgersin yliopiston kirjallisuudenprofessori Vitalji Keisin luona. Keis oli perheineen paennut Neuvostoliitosta ja ollut vuosia Saksassa pakolaisena.

Chalupan kertoessa projektistaan ja Orwellin teoksesta, eno ilmoitti tyynesti: "Olen lukenut sen kirjan. Se on vieläkin meillä jossain." Hetken päästä rouva Tanya Keis kiikutti ukrainankielisen Eläinten vallankumouksen (Kolhosp Tvaryn) näytille kaivettuaan sen perheen kirjastosta.

SuomessaEläinten vallankumous julkaistiin 1969, vuosi Tšekkoslovakian miehityksen jälkeen ja yli 20 vuotta ukrainankielisen painoksen jälkeen. Eila Pennanen oli suomentanut Yleisradiolle kuunnelmaversion 1966 nimellä Eläinten farmi.

Orwell totesi esseessään Miksi kirjoitan? (1946), että Eläinten vallankumous oli ensimmäinen teos, jossa hän tietoisesti pyrki yhdistämään poliittisen ja taiteellisen tarkoituksen. Tavoite onnistui niin hyvin, että teos toimi myös hyvin propagandatarkoituksissa idän ja lännen vastakkainasettelun kasvaessa toisen maailmansodan jälkeen.

CIA ja Britannian ulkoministeriön salainen "informaatiotutkimusosasto" edisti auliisti orwellilaista sanomaa rahoittamalla käännöksiä ja myös sarjakuvaversioita. CIA rahoitti myös teoksen brittiläisversiostatehtyä animaatioelokuvaa vuodelta 1954.

CIA:n agentti Howard Hunt kuvaa muistelmissaan, kuinka hän lähestyi George Orwellin leskeä Sonia Orwellia pian kirjailijan kuoleman jälkeen saadakseen hänet myötämieliseksi Eläinten vallankumouksen animaatioversiolle. Lupauksiin kuului tapaaminen Sonian ihaileman näyttelijä Clark Gablen kanssa.

Animaatio toteutui 1954. John Halasin ja Joy Batchelorin elokuva oli samalla ensimmäinen brittiläinen pitkä animaatiofilmi. Tarinan juonta muovattiin animaatiossa paremmin propagandatarkoituksiin sopivaksi.

Orwell ei varmaankaan olisi ilahtunut juonen uusista versioista, vaikka hän oli itsekin edistänyt Eläinten vallankumouksen levittämistä rautaesiripun taakse hartiavoimin ja myös ilman royalteja.

 

Kirjoittaja on Keravan kirjaston ja kulttuuripalveluiden johtaja ja vapaa kirjoittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat