Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saari etsii mannermaata

Kulttuuri
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Kuvan tyttö osallistui Berliinin muurin murtamiseen 11. marraskuuta 1998.
Kuvan tyttö osallistui Berliinin muurin murtamiseen 11. marraskuuta 1998. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva

Kun Berliinin muuri murtui ja kaupunki yhdistettiin, ei kadonnut vain Itä- , vaan myös Länsi-Berliini. Jos idässä tunnetaan nostalgiaa, niin myös Länsi-Berliiniä jäi moni kaipaamaan.

Jälkimmäiseen voi nyt tutustua Thomas Beutelschmidtin ja Julia M. Novakin kuratoimassa, lähinnä valokuvin kootussa näyttelyssä West:Berlin.

Asuin Länsi-Berliinissä 1970-luvun alussa, joten täytyi mennä katsomaan, miltä se epätodellinen kaupunki vaikuttaa. Päällimmäisissä muistoissani se oli harmaita taloja ja ilmassa kivihiilen katku.

Ajattelen Länsi-Berliiniä muurin ympäröimänä kaupunkina, mutta näyttely puhuu siitä saarena. Poliittisesti ilmaistuna se oli "saari punaisessa meressä", tai kun halutaan olla poeettisia, puhutaan "mannerta etsivästä saaresta".

Länsi-Berliini oli ikkuna länteen, vapauden symboli.

Muurin pystyttämiseen asti itäsaksalaiset saattoivat paeta Länsi-Berliinin kautta länteen. Yli miljoona ihmistä käytti tätä mahdollisuutta hyväkseen. Sitten tie katkesi, ja pakeneminen muuttui hengenvaaralliseksi. Minä menin suomalaisella passillani lännestä itään ja takaisin ja pidin sitä itsestäänselvyytenä.

Länsi-Berliini oli kuin epätodellista tilaansa uhmaava organismi, mikä kuhisi elämää. Hengissä kaupunki pysyi vain valtaisien tukiaisten turvin loppusumman noustessa vajaaseen biljoonaan D-markkaan. Tästä hyötyi myös kulttuuri. Kaupungilla oli mitä näyttää; oli kapellimestari Herbert von Karajan ja Filharmonia, ohjaaja Peter Stein ja Schaubühne-teatteri, Berliinin filmijuhlat ja Berliner Festspiele. Jo tuolloin kaupunki omasi kansainvälistä vetovoimaa. Sittemmin kukoisti myös korruptio.

Kaupunki ei tuntunut koskaan nukkuvan, kapakat saivat olla auki aamuyöhön asti.

Moni nuorimies muutti varta vasten Länsi-Berliinin, koska sen poliittinen erikoisasema vapautti heidät armeijasta. Länsi-Berliini oli liberaalinen, pikkuporvarillisen tunkkainen ja aina kapinallinen. Se muistetaan opiskelijalevottomuuksista ja vaihtoehtoliikkeistään.

1980-luvun talonvaltaukset pelastivat monia Kreuzbergin taloja purkutuomiolta. Siitä tuli myös turkkilaisten maahanmuuttajien pikku-Istanbul.

Länsi-Berliini oli toista maata. Mutta sitten tuli "aika sanoa jäähyväiset saarelle", kuten Taz-lehti otsikoi 11. 11. 1989. Oli "maata näkyvissä". Tämä kuulostaa minusta haikealta mutta onnellisen tarinan loppulauseelta.

 

Ephraim-Palais, West:Berlin 28. kesäkuuta.2015 asti

Leena Becker
Kulttuuritoimittaja herkistyy.

OIKAISU 29.3.2015: Berliinin muuri murtui vuonna 1989 eikä vuonna 1998, kuten kuvatekstissä kirjoitetaan.

Leena Becker
Leena Becker
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat