Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansallisgalleriakin kietoutui näkymättömyysviittaan

Kulttuuri
 
Aino Frilander Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Teinivelho Harry Potterilla on näkymättömyysviitta, joka häivyttää piiloon kaiken sen alla olevan. Tällä viikolla on taas huomattu, että myös maan keskeiset kulttuurilaitokset nauttivat tällaisen viitan suojaa.

Kansallisgallerian hallitus valitsi viime viikolla Kiasman johtajaksi Leevi Haapalan. Ei yksimielisesti, paljastui keskiviikkona. Kansallisgallerian hallituksen jäsen Silja Rantanen ilmoitti eroavansa (HS 26.3.), koska hänen mukaansa valintaa tehdessä syrjittiin naispuolisia ehdokkaita.

Nimiä Rantanen ei maininnut, joten emme ehkä voi koskaan tietää keitä syrjittiin – tai syrjittiinkö ylipäänsä.

Päätös on tapahtunut suljettujen ovien takana. Hallituksen kokouksen pöytäkirjastakaantuskin tulee aikanaan hullua hurskaammaksi: hallituksella ei ole lupaa paljastaa Haapalan vastaehdokkaita tai heidän meriittejään.

Salamyhkäisyys johtuu Valtion taidemuseon säätiöinnistä Kansallisgalleriaksi vuoden 2014 alussa. Silloin museonjohtajan pestit lakkasivat olemasta virkoja. Niitä ei siis tarvitse hakea julkisesti, vaikka niinkin saa tehdä. Julkisen haun ohella Kansallisgalleria käyttää rekrytointikonsultteja, jotka soittelevat potentiaalisille museonjohtajille suoraan. Heille on luvattu, ettei heidän henkilöyttään paljasteta.

Menettelyn hyvä puoli: Tällä tavalla voidaan löytää loistava museonjohtaja, joka on parhaillaan töissä muualla eikä voi julkisesti hakea toista työpaikkaa.

Menettelyn huono puoli: Näin museonjohtajien rekrytoinnista tulee täysin läpinäkymätön prosessi, jonka eettisyyttä ei voi valvoa.

Ei Kansallisgallerian rekrytointipolitiikka toki poikkeuksellinen ole. Kansallisoopperassa johtajat haetaan rekrytointikonsulttien avulla, ja Kansallisteatteriin hallitus kutsuu johtajan. Kummassakaan tapauksessa finalisteja ei julkisteta.

Vaikka virastomuodosta on luovuttu, Kansallisgalleria kuitenkin hallinnoi kansallisomaisuutta ja sitä tuetaan 33 miljoonalla veroeurolla vuosittain. Kansallisteatteri saa 11 miljoonaa ja Kansallisooppera peräti 52 miljoonaa euroa.

Sukupuolisyrjintä on vakava syytös ja esimerkki siitä, millaisia asioita näkymättömyysviitan alle voi kätkeytyä. Tällaisessa tapauksessa veronmaksaja voi kysyä, onko viittaan verhoutuminen oikein.

Aino Frilander aino.frilander@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat