Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Björkin opetusprojekti tuotiin Suomeen

Biophilia-teoksen ympärille syntyi monitieteinen opetustyökalu

Kulttuuri
 
Kimmo Räisänen
Yksi Biophilian sovelluksista käsittelee viruksia.
Yksi Biophilian sovelluksista käsittelee viruksia. Kuva: Kimmo Räisänen

Pääkaupunkiseudulla on ollut tällä viikolla vieraita Islannista. He ovat esitelleet islantilaisen tähden Björkin ideoimaa opetushanketta. Se perustuu Biophilia-teokseen, joka on muun muassa hyväksytty New Yorkin Modernin taiteen museon MoMAn kokoelmiin syksyllä 2014.

Björkin monimuotoisen Biophilia-teoksen ympärille syntyneen työkalun avulla 10–12-vuotiaille lapsille halutaan opettaa luovuutta, tiedettä ja taidetta.

Vieraat ovat Islannin opetusministeriön edustajat Adda Runa Valdimarsdottir ja Audur Rán Thorgeirsdottir, muusikko Curver Thoroddsen sekä Reykjavikin kaupungin edustaja Harpa Rut Hilmarsdottir.

"Jos ollaan ihan rehellisiä, emme mekään ymmärtäneet aluksi yhtään, mistä tässä on kyse. Yritimme ymmärtää, mikä yhteys oli vaikkapa arpeggioilla ja salamoilla, mutta emme vain tajunneet", Adda Runa Valdimarsdottir nauraa.

Nyt asiat ovat selvinneet, ja joukko reissaa opettamassa opettajille Björkin alkuun panemaa projektia.

Tabletille ladattava Biophilia-työkalu on käytössä jo monissa islantilaiskouluissa. Se on yhdistelmä musiikkia ja erilaisia sovelluksia. Teemat käsittelevät eri luonnonilmiöitä kuten ukkosia, viruksia ja kuuta. Mukana on myös esimerkiksi vuorovaikutteisia pelejä, animaatioita, sanoja ja akateemisia esseitä. Sovelluksissa voi myös säveltää.

Työkalu aiotaan tuoda kaikkiin Pohjoismaihin Pohjoismaisen ministerineuvoston sekä Islannin kulttuuri- ja opetusministeriön rahoituksella. Kierros alkoi Suomesta. Torstaina pidettiin ensimmäiset workshopit opettajille Kauniaisissa.

Ensimmäisenä Suomessa opetusta saavat muun muassa kahden kauniaislaisen koulun oppilaat. Kauniaisten musiikkiopiston rehtori Satu Roberg kertoo esimerkin: "Thunderbolt-sovelluksessa opetetaan samalla kertaa kaksi abstraktia, hyvinkin erilaista asiaa: ukkosen purkaus eli sähköinen purkaus sekä soinnun purkaus."

Ideana kaikessa on, että pysytään kaukana kirjoista ja muutetaan opetus eläväiseksi ja kokemusperäiseksi, islantilaiset selittävät.

"Tämä muuttaa tavan, jolla opettajat opettavat. Koulusysteemimme tarvitsee sitä. Luokka on monissa paikoin yhä samanlainen kuin se oli 1800-luvulla. Monissa kouluissa oppilaat istuvat yhä hiljaa paikallaan. He eivät ole aktiivisia", Adda Runa Valdimarsdottir sanoo.

Teokseen ja kiertueeseen liittyy myös workshopeja. Ensimmäisen Björk piti Manchesterissa. Hän halusi laajentaa projektia ja otti yhteyttä Reykjavikin kaupunkiin ja Islannin yliopistoon. Nämä kolme tahoa loivat yhdessä workshopien ensimmäiset prototyypit. Niitä vietiin kiertueiden yhteydessä ympäri maailman museoita.

Sittemmin Biophiliaa on kehitetty koulujen käyttöön. Asialla ovat olleet Islannin hallitus yhdessä Islannin yliopiston kanssa.

Myös pohjoismaisia tiedemiehiä sekä musiikin ja luonnontieteen opettajia on mukana. Suomalaisesta panoksesta vastaa Turun yliopiston avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja.

 

Aiheesta lisää: hs.fi/kulttuuri. Biophilia-hankkeen sivut:
http://biophiliaeducational.org.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat