Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hifi-laitteilla rikastuneen Erling Nebyn ainutlaatuinen taidekokoelma täyttää Taidehallin

Hifi-laitteilla rikastuneen Erling Nebyn ainutlaatuinen taidekokoelma täyttää Taidehallin

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Liisa Takala
Teoksen pitää olla dynaaminen: väreissä ja viivoissa on oltava energiaa, sanoo Erling Neby.
Teoksen pitää olla dynaaminen: väreissä ja viivoissa on oltava energiaa, sanoo Erling Neby. Kuva: Liisa Takala

"Jos hälytyslaitteet eivät olisi päällä, minkä teoksen varastaisit", norjalainen liikemies ja merkittävä taiteen keräilijä Erling Neby kysyy Taidehalliin ripustetun kokoelmansa keskellä.

Monien keräilijöiden tapaan Neby haluaa koetella keskustelukumppaniensa taidemakua. Ehdotan ruotsalaisen Olle Baertlingin komeaa maalausta Hatamaki (1962), joka juuri on lumonnut minut. Pieni nyökkäys kertoo, että kierroksemme näyttelyssä voi jatkua.

Josef Albersin Kunnianosoitus neliölle: Iloinen, 1956, öljy levylle.
Josef Albersin Kunnianosoitus neliölle: Iloinen, 1956, öljy levylle.

Huippulaatuisten stereolaitteiden myynnillä rikastunut Neby on 1970-luvun alusta lähtien kerännyt etupäässä geometrista abstraktia taidetta. Näyttelyssä on esillä 50 teosta hänen edelleen karttuvasta kokoelmastaan, joka on Euroopan mittakaavassakin ainutlaatuinen sekä laajuutensa että korkean tasonsa vuoksi.

Kokoelman keskeinen osa käsittää tällä hetkellä runsaat 250 uniikkiteosta. Lisäksi siihen kuuluu paljon grafiikkaa ja valokuvadokumentteja.

"Kaikki alkoi sattumasta. Nuorena maalaispoikana näin Pariisissa outoja asioita, geometrista taidetta, joka alkoi kiehtoa minua ja sai minut koukkuunsa. Tuolle varhaiselle kokemukselle olen pysynyt uskollisena 40 vuotta", Neby kertoo.

Hänen ensimmäinen hankintansa, ranskalaisen Jean Dewasnen maalaus, oli niin kallis, että se miltei kaatoi hänen taloutensa. Häntä viehätti Dewasnen taiteen tarkkuus.

Millä kriteereillä teos pääsee kokoelmaan?

"Maailma on täynnä huonoa konkretismia, design-taidetta, jollaista näkee hotellien auloissa. Sellaiseen en koske", Neby jyrisee.

Leveästi hymyillen hän taputtaa vatsaansa ja sanoo, että teoksen täytyy tuntua hyvältä.

Sen pitää olla myös dynaaminen: väreissä ja viivoissa on oltava energiaa.

Neby korostaa, ettei hän kerää nimiä, vaan hyviä teoksia. Jos hän ei saa mieleiseltään taiteilijalta haluamansa kaltaista teosta, hän odottaa. Kierros Taidehallissa osoittaa, että kärsivällisyys on keräilyssä hyve.

"Katso, eikö ole kaunis!" Neby osoittaa Victor Vasarelyn maalausta Ruhr (1950). "Se on Vasarelyn itse maalaama, ajalta ennen apulaisia. Hänen myöhäisemmät teoksensa eivät ole mitään näihin verrattuina. Ja tuo 1940-luvun Auguste Herbin, se saattaa olla paras Herbin mitä on. Hän todella hallitsi ympyrät ja kolmiot."

Euroopassa ei ole montaa kokoelmaa, joka voi ylpeillä amerikkalaisten Burgoyne Dillerin ja John McLaughlinin harvinaisilla maalauksilla. Toinen Nebyn kiinnostuksen kohteista on Etelä-Amerikka.

"Rakastan eteläamerikkalaista konkretismia, se on kuin musiikkia. Venezuelalainen Jesus Rafael Soto oli muuten hyvä kitaristi. Hän tapasi soittaa näyttelyidensä avajaisissa."

Suomeen Nebyllä on erityinen suhde. Näyttelyn klassikoiden joukosta erottuu Paul Osipowin, Matti Kujasalon ja Lars-Gunnar Nordströmin maalauksia. Hän kertoo ostaneensa paljon Osipowia ja Nordströmiä. Varastossa on myös Birger Carlstedtin ja Juhana Blomstedtin teoksia.

Auguste Herbin: Blanc, 1947, öljy kankaalle.
Auguste Herbin: Blanc, 1947, öljy kankaalle.

Monen keräilijän tapaan Neby harrastaa muutakin kuin taidetta. Hänen kotinsa on täynnä modernistisia huonekaluja, Aaltoa, Mies van der Rohea, le Corbusieria. Lisäksi hän rakastaa vanhoja stereolaitteita.

"Minulla on tietääkseni Euroopan suurin kokoelma klassisia hifilaitteita 1950-luvulta 1970-luvulle", Neby kertoo. "Hifi-museoni Oslossa on myös ainoa museo maailmassa, jossa voi kuunnella musiikkia, nauttia drinkin ja jossa on myös tuhkakuppi!"

Entä jos Neby saisi valita kokoelmaansa kaikista maailman taideteoksista yhden? "Tate Britainissa Lontoossa on aivan fantastinen Ben Nicholsonin maalaus hänen parhaalta kaudeltaan, 1930-luvulta, epätavallinen geometrisuudessaan. Ottaisin sen."

 

Väri, viiva ja neliö – Erling Nebyn kokoelma 12. 4. saakka Taidehallissa (Nervanderinkatu 3). Ti, to, pe 11–18, ke 11–20, la–su 11–17.

Olle Baertling: Hatamaki, 1962, öljy kankaalle.
Olle Baertling: Hatamaki, 1962, öljy kankaalle.

Björn Ransven teos W 10-11, 1991, öljy kankaalle.
Björn Ransven teos W 10-11, 1991, öljy kankaalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat