Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kävelemisen suosio kertoo, miten paljon meitä ahdistaa

Hidas ja luonnollinen liikkuminen kiinnostaa moderniakin ihmistä. Mielen, hengen ja ruumiin tervehtymistä on etsitty vaeltamisesta aina.

Kulttuuri
 
Suvi Ahola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
Kimmo Taskinen / HS
Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Kirjallisuusblogaaja Penjami Lehto summasi tuoreessa Nuori Voima -lehdessä viime aikojen suomalaisia esseitä, ja mukana oli myös Jyrki Vainosen kävelemistä käsittelevä Askelia-kokoelma.

Teos herätti kriitikossa varovaista kiinnostusta, olihan siinä jotain kapinallistakin aikana, "jolloin urbaani ihminen suostuu kävelemään pitemmän matkan ainoastaan silloin, kun hän on humalassa ja rahaton".

Pian kiinnostus kääntyi kuitenkin ärtymykseksi. "Kävely-aihe tuntuu kovin kuluneelta", Lehto kirjoitti. "Aina yksi essee menisi, mutta että kokonainen kokoelma?"

Mitähän Lehto olisi ajatellut, jos hän olisi osunut 15. maaliskuuta Helsingin Arabianrantaan, kahvila Bokvillaniin? Sinne oli pakkautunut liki sata espanjalaisen pyhiinvaellusreitin Camino de Santiago de Compostelan kävijää tai sinne haluavaa.

He jakoivat koko iltapäivän kokemuksiaan satojen kilometrien kulkemisesta ja pohtivat jopa sitä, voisiko Pohjois-Espanjaan perustaa suomalaisen majatalon joka vuosi kasvavan vaeltajajoukon tukikohdaksi.

Kulunutta tai ei, tällainen into ei ole vain suomalainen ilmiö.

Esimerkiksi Santiago de Compostelan pyhiinvaelluspassin hankkineita vaeltajia oli viime vuonna liki 238 000. Määrä on seitsemässä vuodessa kaksinkertaistunut.

Elokuvateattereissa pyörii paraikaa yhdysvaltalainen, Oscar-ehdokkaanakin ollut Jean-Marc Valléen Villi vaellus -filmi, joka perustuu Cheryl Strayedin (s. 1968) kokemuksiin. Hän lähti 1 800 kilometrin mittaiselle patikkamatkalle pitkin Kaliforniasta Oregoniin kulkevaa Pacific Crest Trailia. Vähän aiemmin täällä nähtiin John Curranin ohjaus Tracks, joka kertoi Robyn Davidsonin vaelluksesta Australian autiomaiden poikki seuranaan koira ja neljä kamelia.

Kävelemisestä kertovia kirjojakin ilmestyy kaiken aikaa; itse kirjoitin viime syksynä esipuheen ranskalaisen akateemikon ja lääkärin Jean-Christophe Rufinin teokseen Vaellus, jossa hän kertoo matkastaan Santiago de Compostelaan sen pohjoista, Baskimaata halkovaa reittiä pitkin.

Hänen ja Jyrki Vainosen lisäksi omasta kävelemisestään ovat vastikään kertoneet myös Janne ja Valeriina Silas, jotka veivät caminolle pienet lapsensakin. Ranskalaisfilosofi Fréderic Grosilta on suomennettu pian ilmestyvä Kävelyn filosofiasta.

Kesällä Lahden kansainväliseen kirjailijakokoukseen saapuvan kanadalaisen Emma Hooperin romaanissa Etta ja Otto ja Russell ja James vanha nainen lähtee kävelemään mantereen halki nähdäkseen meren.

Vaelluskuvausten ja patikkamatkojen suosio juuri nyt kertoo pohjimmiltaan siitä, että modernia ihmistä ahdistaa. Hän kaipaa taantumista. Siksi hän haluaa opetella kävelemäänkin uudelleen.

On kuin elämään tarvittaisiin jakso, jossa kaikki on yksinkertaista. Viimeksi niin oli lapsuudessa, kun ei tarvinnut huolehtia juuri muusta kuin siitä, että oli ajoissa ruokapöydässä ja illalla nukkumassa.

Näinhän on suosituilla vaellusreiteilläkin. Kulkijalla on yksi päämäärä, ja sinne päästään selvästi merkittyä reittiä pitkin. Joka päivä kävellään, välillä hyvinkin mekaanisesti, sitten syödään ja lopuksi levätään.

Regressioksi vaellusinnon paljastaa sekin, että kuluneilla kulttuuripoluilla, tuhansien muiden joukossa kulkeminen on suositumpaa kuin yksin erämaassa patikointi.

Esimerkiksi Espanjassa ympärillä on EU:n infrastruktuuri ravintoloita ja terveydenhoitoa myöten.

Vaeltaminen myös liudentaa yksilöllisyyttä ja karistaa estoja. Taantumista sekin, ja samalla mainiota oppia toiveittensa toteuttamiseen ja intimiteettisuojaan tottuneelle modernille länsimaalaiselle.

Kun yöpyy pitkien päivämatkojen jälkeen yksinkertaisessa yhteismajoituksessa, alkaa arvostaa lämmintä vettä, ruokaa ja sitä, että saa patjan alleen. Samoin alkaa kunnioittaa omaa ruumistaan, etenkin jalkoja ja niiden kestämistä.

Siihenkin tottuu pian, että nukkuu kymmenien ventovieraiden kanssa samassa salissa, käyttää joskus samoja vaatteita päiväkausia, istuu maahan lepäämään, kun siltä tuntuu, syö eväänsä ojanpientareella.

Itse asiassa kaikki tämä lähentää vaeltajaa omaan itseensä. Elämä, joka on ihan erilaista kuin kotona, laajentaa inhimillistä reviiriä. Samalla alkaa tuntea olonsa maailmassa turvallisemmaksi.

Kun ei tarvitse pelätä petoja eikä huolehtia ulkonäöstään, voi rauhassa keskittyä olennaiseen: itsensä oivaltamiseen ja löytämiseen, ylittämiseen ja sitä kautta myös itsensä uudenlaiseen hyväksymiseen.

Tästä syystä taantuminen lapsen tasolle on patikoijalle pelkästään hyväksi.

Ikivanhojen pyhiinvaelluspolkujen moderneista kulkijoista monet ovat katolisia tai muita kristittyjä, mutta valtaosa ei ole varsinaisella pyhiinvaelluksella. Ei heillä ole epäselviä asioita Jumalan vaan itsensä kanssa.

Kaikilla käveleminen vaikuttaa kuitenkin samalla tavalla ja vie lähemmäs epäselvien asioiden selkiytymistä – kutsutaan prosessia ja sen tulosta sitten armoksi tai vain mielenrauhaksi. Selkeä päivärytmi ja kulkemisen hitaus antavat tilaa rasitetulle mielelle, panevat sen terapoimaan itseään.

"Kävelijä etenee hitaasti vaakasuoraan, ja samaan tahtiin häviää hänen käsityksensä omasta itsestään", Jean-Christophe Rufin analysoi.

Ei ole sattumaa, että suureen osaan maailman uskontoja liittyy jonkinlainen pyhiinvaellus, joka palkitsee tai armahtaa.

Kävelemisen kulttuurihistoriaa tutkinut Rebecca Solnit puolestaan arvelee, että ajattelemisessa on ylipäätään enemmän kyse kulkemisesta kuin tekemisestä. Siksi monet kirjailijat ja filosofit ovat pitäneet kävelemisestä ja hyödyntäneet sitä työskentelyssään.

Jean-Jacques Rousseaun, Søren Kierkegaardin, Walter Benjaminin ja Henry David Thoreaun filosofiset teokset syntyivät pitkälti kävelyretkillä puistoissa ja kaduilla.

Kierkegaardin mukaan ajattelu toimi parhaiten urbaanissa katumetelissä, sattumanvaraisia tilanteita kohdaten. Thoreau taas halusi kävellä niin kauas luontoon, että mieli tyhjeni ja alkoi luoda ympäristön virikkeistä jotain uutta.

Myös klassikkokirjailijat William Wordsworth, Jane Austen ja Robert Louis Stevenson olivat intohimoisia kävelijöitä, uudemmista vaikkapa W.G. Sebald, Bill Bryson, Johanna Sinisalo ja Seita Vuorela.

Toki kävelyyn sisältyy paljon muutakin kuin pohdiskelua; sehän on armottoman fyysistä. Pitkään kävellyt, taakkaa kantanut ihminen tietää ja tuntee täsmälleen, mitä on tehnyt.

Ruumiiseensa tutustuminen ei ole yhtään sen helpompaa kuin mielen solmujen selvittely, ja joskus ruumis voi myös pettää totaalisesti. Jos se kuitenkin kestää, perille pääsy pitkän vaelluksen päätteeksi tuottaa riemastuttavaa voiman tunnetta, joka jää ihmiseen pysyvästi.

Se myös lähentää mieltä ja ruumista ja todistaa, miten tiivistä niiden yhteistyö on.

Onnistunut ponnistus säteilee siihenkin, mihin ihminen ajattelee tästedes kykenevänsä.

Itse ymmärsin vasta seitsemänsataa kilometriä käveltyäni, että samalla tavalla voisin (ainakin periaatteessa) kävellä muuallekin. Olen niin vahva, että jaksan kantaa sen, mitä välttämättä tarvitsen.

Niin on ihminen rakentunut, ja niin hänen on luonnollista liikkua: omassa, hitaassa tahdissaan. Vaikka maailman ympäri.

Tämä antaa valtavan vapauden tunteen. Ei tarvita välttämättä autoja tai lentokoneita, jalat riittävät.

Toisenlaisen vapautumisen koin tavattuani monia, eläkeläishippien näköisiä kanssakulkijoita, joille vaeltaminen vaikutti elämäntavalta. Tajusin, ettei kuljeskeleminen välttämättä ole säälittävää tai merkki kyvyttömyydestä elää "niin kuin pitää".

Se voi olla myös perusteltu valinta irrottautua (hetkeksi tai lopullisesti) kaikesta, mikä stressaa. Ihminen voi aivan hyvin elää kulkemalla paikasta toiseen, ja sekin voi olla runsasta, rikasta elämää.

Sellaisen pohjana on kuitenkin lämmin, kompleksiton suhde omaan itseensä. Ja juuri sitähän monet pitkille vaelluksille lähtevät ovat etsimässä.

Minuus tuntuu kadonneen runnovan arjen, katkeilevien ihmissuhteiden ja muiden vastoinkäymisten tuoksinaan. Jotenkin se pitäisi löytää, tunnistaa ja parantaa.

En rohkene suoraan kutsua kävelyä parhaaksi lääkkeeksi tähän. Toisaalta vaeltamisen perinteet ovat niin vanhat, laajat ja vahvat, että jotain hyvin hyödyllistä siinä on.

Hidas ja luonnollinen liike, happi, aistien herkistyminen vähien virikkeiden parissa.

Irrottautuminen arjesta.

Matkakumppanien turva, mutta ilman vaatimuksia.

Ponnistelu ja saavuttaminen.

Vaelluspolkujen tarinat, kuvat, koko kulttuurihistoria.

Ei ihme, että jossain matkan varrella kävelijää puhutellaan, teki sen sitten Jumala tai oma alitajunta.

Suvi Ahola suvi.ahola@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat