Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maxim-elokuvateatterista järjestetään arkkitehtuurikilpailu

Hanke on poikkeuksellinen, sillä kiinteistön omistaja Ilmarinen ei kuulu kilpailun järjestäjiin

Kulttuuri
 
Kimmo Räisänen
Maxim-elokuvateatteri sijaitsee Kluuvikadulla.
Maxim-elokuvateatteri sijaitsee Kluuvikadulla. Kuva: Kimmo Räisänen

Helsinkiläistä elokuvateatteri Maximia yritetään pelastaa myös arkkitehtikilpailulla.

Ideakilpailu on tarkoitettu arkkitehtiopiskelijoille. Sen lähtökohtana on säilyttää Kluuvikadulla sijaitseva nykyinen elokuvateatterirakennus sekä suunnitella uutta nykyrakennuksen päälle.

Arkkitehtikilpailuna hanke on poikkeuksellinen, koska kilpailua ei ole järjestämässä Kluuvikadun kiinteistön omistaja, työeläkeyhtiö Ilmarinen.

Ilmarinen on suunnitellut yhdessä Kämp Groupin kanssa paikalle hotellia, jolloin nykyinen elokuvateatterirakennus pitkälti purettaisiin. Samalla elokuvateatteritoiminta nykymuodossaan päättyisi. "Olemme saaneet alustavan yhteydenoton Helsingin ja Uudenmaan arkkitehdit Safasta, joka on järjestämässä alan opiskelijoille ideakilpailua", sanoo johtaja Esko Torsti Ilmariselta.

"Emme ole vielä keskustelleet kilpailun järjestäjän kanssa kilpailusta tarkemmin."

Arkkitehtien paikallisosaston kanssa kilpailua valmistelee Aalto-yliopiston arkkitehtuurihistorian laitos. Ideakilpailun on tarkoitus käynnistyä toukokuun alussa. Arkkitehtiopiskelijoiden valmiit työt ja voittajat esiteltäisiin todennäköisesti kesäkuussa.

Kilpailussa Maximin katolle saatetaan suunnitella esimerkiksi kattoravintolaa, hotellihuoneita, kolmatta salia elokuvateatterille tai jotakin muuta.

Kilpailun suunnittelu on kesken, sen sisältöä ei ole vielä määritelty eikä kilpailuohjelmaa julkaistu.

"Tämä on tarkoitettu opiskelijoille ideakilpailuksi eikä tässä haeta mitään toteutettavaa vaihtoehtoa", sanoo ideakilpailua suunnitteleva arkkitehti Hannu Salmi. Hän kuuluu Helsingin ja Uudenmaan arkkitehtien paikallisosaston hallitukseen.

Ideakilpailut ovat normaaleja arkkitehtikilpailuja pienimuotoisempia. Tällä kertaa voittajatöitä on suunniteltu palkittaviksi muun muassa elokuvalipuilla. Opiskelijat saavat töistään opintopisteitä.

Aiemmin uhanalaisen Maximin puolesta ovat vedonneet elokuvaväen lisäksi muun muassa museoalan asiantuntijat. Myös arkkitehtien paikallisosasto on aiemmin ottanut julkisesti kantaa nykymuotoisen Maximin puolesta.

Idea kilpailuun lähti siitä, kun arkkitehtien paikallisosaston hallituksessa istuva Hannu Salmi kuuli, että nykyisen rakennuksen päälle voisi mahdollisesti rakentaa lisää.

"Jos omistaja ei vaihtoehtoa itse tutki, niin keskustelun pohjaksi voi järjestää kilpailun ja näyttää muita vaihtoehtoja", Salmi kertoo ajatelleensa.

Salmen mukaan kilpailussa on ideana huomioida Maximin toiminnallinen arvo sekä elokuvateatterin arvo osana kaupunkisuunnittelua ja elävää kaupunkikeskustaa.

"Mikä paremmin pitää kaupunkia elävänä, kuin yksityisellä rahalla toimiva kulttuurilaitos noin keskeisellä paikalla, jossa sillä on vielä pitkä historiakin, yli sata vuotta", Salmi sanoo.

Salmi korostaa, miten 1970-luvun Maxim on säilynyt hyvin alkuperäisen kaltaisena. "Se on hyvin mielenkiintoinen rakennus. Näennäisen vaatimaton."

"Vuosina 1972–1974 rakennetussa nykyisessä rakennuksessa on säilytetty pohjakerroksessa vanhan, vuoden 1909 salin sisustus. Nykyrakennus on kunnianhimoisesti rakennettu aikansa pikku kulttuuripalatsi, joka vielä erikoisella tavalla tiloiltaan yhdistyy kiinnostavasti viereiseen 1880-luvun Grönqvistin taloon. Se taas on Helsingin keskustan merkkirakennus, palatsimainen uusrenessanssitalo."

"Maximin toisella puolella on vielä Fazerin liikepalatsi, joka on sekin Helsingin merkkirakennuksia. Sen alakerrassa on taas Fazerin kahvila, joka on suojeltua elävää kulttuuriperintöä. Moni kaupunkilainen yhdistää nämä toisiinsa, Maximin ja Fazerin kahvilan", Salmi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat