Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anna Takasen ohjaama sotalapsinäytelmä Fosterlandet vierailee pian Helsingissä

Göteborgista Pohjoismaiden suurimman teatterin johtajaksi Tukholmaan siirtyneellä Anna Takasella on juuret Suomessa. "Meidän tehtävämme on kertoa ne tarinat, joihin sodan kokenut sukupolvi ei pysty", Takanen sanoo. Hänen ohjaamansa sotalapsinäytelmä Fosterlandet vierailee pian Helsingissä.

Kulttuuri
 
Johan Persson
Kun Anna Takaselta kysyy, eikö häntä pelota ryhtyä johtamaan Pohjoismaiden suurinta teatteria, hän vastaa heleästi: "Ei! Sehän on vain teatteria."
Kun Anna Takaselta kysyy, eikö häntä pelota ryhtyä johtamaan Pohjoismaiden suurinta teatteria, hän vastaa heleästi: "Ei! Sehän on vain teatteria." Kuva: Johan Persson

Göteborgin kaupunginteatterin käytävillä ei voi liikkua aistimatta väistyvän teatterinjohtajan, Anna Takasen, auktoriteettia.

Nyt siihen saa tutustua myös Pohjoismaiden suurimman teatteritalon, Tukholman kaupunginteatterin henkilökunta.

Vastikään viisivuotiskautensa taiteellisena johtajana Tukholmassa aloittanut, viime syksynä tehtävään nimetty Takanen on tosin osalle työntekijöistä tuttu jo ennestään. Hän aloitti uransa 1995 näyttelijänä ja sittemmin myös ohjaajana Tukholman kaupunginteatteriin kuuluneessa Unga Klarassa.

Takasesta tulee vuonna 1960 perustetun teatterin järjestyksessä toinen naispuolinen johtaja. Edellinen oli suomalainen Vivica Bandler, joka vastasi teatterista vuosina 1968–80.

Anna Takanen, 46, on saanut suomalaisen nimensä isältään. Tämä lähetettiin nelivuotiaana sodan jaloista Ruotsiin, jonne hän myös jäi.

Tähän tarinaan pohjautuu Takasen vastikään Göteborgin kaupunginteatteriin ohjaama sotalapsinäytelmä Fosterlandet, joka vierailee pian Helsingissä.

Fosterlandetista ei ollut tarkoitus tulla Takasen testamenttia, mutta Tukholman johtajanimityksen varmistuttua niin kävi.

"Esitys kertoo paljon myös minusta ja on hyvin henkilökohtainen. Olen tehnyt sen täydestä sydämestäni ja sielustani, ja tässä yhteydessä se tuntuu aivan oikealta."

Ruotsin vanhimmassa kaupunginteatterissa Göteborgissa on Takasen yhdeksän vuotta kestäneellä johtajakaudella esitetty onnistuneesti niin klassikoita kuin uutuuksiakin, itävaltalaista Elfriede Jelinekiä ja koko Raamattu, esimerkiksi.

"Göteborgin kaupunginteatterilla tulee aina olemaan suuri merkitys elämässäni", Anna Takanen totesi HS:lle helmikuussa, juuri ennen Fosterlandet-ohjauksensa ensi-iltaa.

Takanen kehuu viettäneensä Göteborgissa hauskoja, kiinnostavia ja menestyksekkäitä vuosia ja saavuttaneensa monia tavoitteita. Näitä ovat esimerkiksi taiteellinen riskinotto sekä tasa-arvo.

"Tämä on suuren kaupungin suuri teatteri, joten pidän selvänä, että ohjelmistossakin pitää olla ulottuvuuksia: ajankohtaista, tutkivaa, rohkeita kysymyksiä esittävää ja kokeilevaa siinä missä viihdyttävääkin teatteria erilaisille yleisöille. Monimuotoisuutta."

"Ennen kuin tulin tänne, suurella näyttämöllä ei ollut näytelty yhtään naisen kirjoittamaa tekstiä kahdeksaan vuoteen. Suurin osa ohjaajista ja pääosan esittäjistä oli miehiä. Kyse on siitä, mitä pidetään tärkeänä ja kiinnostavana, kenen ääni kuuluu, kenen asemaan asetumme katsomossa. Enkä puhu ainoastaan sukupuolesta vaan esimerkiksi etnisyydestä ja iästä."

Suomalaisillekin tutun kirjailijan Carin Mannheimerin kansanomaiset näytelmät vanhuudesta ovat saaneet kantaesityksensä juuri Göteborgin kaupunginteatterissa, Anna Takasen tilauksesta.

"Kaikkihan eivät ole keski-ikäisiä valkoisia miehiä. Minulla ei ole mitään heitä vastaan, mutta mielestäni muidenkin on saatava tilaa."

Takanen myöntää, että vaikka paluu Tukholmaan tuntuu luontevalta, yhdeksän johtajavuoden jälkeen ihmisiä tulee ikävä.

Siinä missä Göteborgin kaupunginteatterilla on 25 vakituista näyttelijää, Tukholman kaupunginteatterissa heitä on 160.

Anna Takanen sanoo olevansa valmis uusiin haasteisiin, ja Tukholmassa niitä varmasti riittää.

"Vahvuuteni on laatia monipuolisia ja innostavia ohjelmistoja, ja uskon että juuri ohjelmistonsa varassa teatteri menestyy – tai sitten ei."

"Tulen ottamaan täyden vastuun tekemistäni päätöksistä, mutta yritän olla kuunteleva ja keskusteleva johtaja, joka osaisi nostaa alaistensa ammattitaidon näkyviin ja kukoistamaan. Sitähän Tukholman kaupunginteatterissa on, valtavasti."

Takanen on aloittanut työnsä tilaamalla uusia tekstejä lähemmäs 30 kirjoittajalta sekä Ruotsista että muualta. Uudet näytelmät näkyvät Tukholman kaupunginteatterin ohjelmistossa ensi vuodesta alkaen.

Hän aikoo myös solmia yhtä ohjausta pitempiä sopimuksia kiinnostavina pitämiensä ohjaajien kanssa. "Tavoitteena on ohjaajatiimi, joka pohtii teatterin visiota ja tavoitteita yhdessä muun ensemblen kanssa. Kaiken uuden ja vaihtuvan ohella tarvitaan jatkuvuutta."

Anna Takanen olisi halunnut tehdä sotalapsista näytelmän jo 15 vuotta sitten, ehkä kirjoittaakin sen itse.

"On niin paljon tarinoita sotasankareista, huomattavasti vähemmän sotaleskistä ja lapsista."

Sitten hän tapasi dramaturgi Lucas Svenssonin, jolla on myös suomalainen äidinisä. Pitkien keskusteluiden jälkeen Svensson kirjoitti Fosterlandetin, joka yltää vuodesta 1941 lähes nykyaikaan, vuoteen 2007.

"Tutkimusten mukaan sen verran aikaa, neljä sukupolvea, tarvitaan sodasta toipumiseen. Minä olen vasta kolmatta, tai oikeastaan toista. Juuri meidän tehtävämme on kertoa ne tarinat, joihin sodan kokenut sukupolvi ei pysty."

Takasella ja hänen kirjailijamiehellään Stig Hansénilla ei ole yhteisiä lapsia, joten siltä osin sodan jäljet päättyvät tähän.

Noin kolmannes 75 000 suomalaisesta sotalapsesta oli alle viisivuotiaita, kun heidät lähetettiin Ruotsiin. Kukaan ei selittänyt heille, mitä tulisi tapahtumaan. Kukaan ei tulkannut vierasta kieltä. Kukaan ei puhunut etäisyyksistä tai ajasta. 1940-luvulla ajateltiin, että lapset unohtavat.

"Nyt 77-vuotias isäni oli yksi heistä. Olin jo aikuinen, kun hän suostui avautumaan traumoistaan kasvattiäitinsä kuoltua."

"Hänen isänsä kaatui rintamalla, köyhä äiti jäi yksin kahden lapsen kanssa ja joutui lähettämään toisen pois. Isällä ja hänen nuoremmalla veljellään oli vain 11 kuukautta ikäeroa. Setäni kertoi istuneensa lapsena pitkään ikkunassa odottamassa, että isoveli tulisi kotiin. He tutustuivat toisiinsa vasta aikuisina, kun Suomeen jäänyt setäni opetteli ruotsia."

Anna Takanen vietti lapsuudessaan useita kesiä Suomessa eikä ymmärtänyt syvää surua, joka isoäidistä huokui.

"Siitä ei saanut puhua eikä siihen voinut kajota. Suomi on silti minulle rakas, osin myyttinen ja mielikuvituksellinenkin paikka, jossa on jotakin syvästi vaikuttavaa. Luulen, että selviytymisviettini tulee sieltä. Isäni on iso, vahva suomalaismies, joka ei vähästä säikähdä. Minussa on jotain samaa – mutta myös kaipausta ja jonkinlaista kielipuolisuutta, koska en kykene puhumaan kaikkien isänpuoleisten sukulaisteni kanssa."

Göteborgissa asuu noin 80 000 ruotsinsuomalaista, joista läheskään kaikki eivät osaa suomea.

Monet toisen polven ruotsinsuomalaisten vanhemmista tekivät kotimaata vaihtaessaan tietoisen päätöksen luopua äidinkielestään. Suuren maastamuuton aikaan 1960- ja 70-luvuilla ajateltiin, että näin integroidutaan paremmin ruotsalaiseen yhteiskuntaan.

"Fosterlandetin työryhmässäkin on useita ruotsinsuomalaisia, eikä kukaan meistä osaa suomea", Anna Takanen sanoo. "Minusta se on todella sääli. Eikö tämäkin kannattaisi ottaa huomioon, kun te Suomessa puhutte pakkoruotsista?"

Ruotsissa on pitkään avattu rajoja pakolaisille ja muille avun tarpeessa oleville; mutta tilanne on Takasen mukaan huolestuttavasti muuttumassa.

"Nykyään puhutaan esimerkiksi ankkurilapsista; mutta ymmärretäänkö pakon edessä pakenevan, kotoaan lähetetyn lapsen perspektiiviä nyt yhtään paremmin kuin Suomen sodan aikaan? Enpä olisi niin varma."

 

Fosterlandet Svenska teaternissa 9.–18. huhtikuuta. Esitys on ruotsinkielinen.

Suna Vuori HS
Göteborg

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat