Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soiko Musiikkitalo ilman mikrofoneja?

Kapellimestarivieras pyysi mikrofonit ylistettyyn konserttiinsa, koska "Musiikkitalon akustikon saleissa kontrabassoja ei kuule tarpeeksi". Onko edessä paluu Finlandia-talon käytäntöön, jossa sähkö auttoi akustiikkaa? Viisi kapellimestaria ja viisi kriitikkoa vastaavat

Kulttuuri
 
Mikko Stig Lehtikuva
Musiikkitalon avajaisissa 31. elokuuta 2011 riemuittiin siitä, että akustiikka on parempi kuin Finlandia-talossa. Nyt kiistellään sähköisen vahvistuksen tarpeesta.
Musiikkitalon avajaisissa 31. elokuuta 2011 riemuittiin siitä, että akustiikka on parempi kuin Finlandia-talossa. Nyt kiistellään sähköisen vahvistuksen tarpeesta. Kuva: Mikko Stig Lehtikuva

Luukuttavatpa lujasti! Musicaeterna-sinfoniaorkesteri Permistä Venäjältä innosti yleisön hurmioon intensiivisyydellä ja kapellimestari Teodor Currentzisin karismalla juhlaviikkokonsertissa 21. maaliskuuta.

Musiikkitalo syttyi soimaan jo fyysisen soittotyylin vuoksi. Mutta HS:lle kerrottiin myös, että Currentzis toivoi mahdollisuutta äänentoistoon, koska hänen hyvän ystävänsä akustikko Yasuhisa Toyotan suunnittelemien salien akustiikka "ei tue matalia taajuuksia riittävästi". Kontrabassot ja harput vahvistettiin hänen pyynnöstään jo etukäteen, ja harjoituksissa hän kokeili lisävahvistusta.

Se on hurja menettely. Onko maailmankuulu akustikko Toyota niin hakoteillä, että hänen saleissaan tarvitaan vahvistusta myös akustiseen musiikkiin? Toyota kuunteli Musiikkitalossa konsertteja viimeksi viime vuonna ja oli tyytyväinen työnsä jälkeen.

Viisi kapellimestaria ja viisi kriitikkoa kertovat HS:n kiertokyselyssä omat mielipiteensä.

Enemmistö sanoo, että perusratkaisun tulee olla sinfoniakonserteissa sähkötön erikoistapauksia lukuun ottamatta. Erikoistapaus on esimerkiksi akustinen kitara Gustav Mahlerin seitsemännessä sinfoniassa. Sitä vahvistetaan kaikkialla.

Osa vastauksista on jo julkaistu HS.fi/kulttuurissa. Lukijakommenteissa pohdittiin asiantuntijoiden puritaanisuutta. Eikö vahvistus kantaisi esimerkiksi laulusolistin äänen kätevästi myös lavan taakse oleville paikoille? Vähemmistö asiantuntijoista kokeilisi tätäkin.

Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu kertoo vahvistamisen pulmista.

"Musiikkitalon akustiikka sotkee muutenkin välillä lyömäsoittimien ja bassopuolen sointia. Se menee lopullisesti sekaisin jos yhdistetään akustista ja vahvistettua ääntä."

Mikrofoneihin vuotaa muutakin kuin mitä ollaan vahvistamassa, ja kaiuttimien sijoittelu aiheuttaa harmia.

"Äänen on sinfoniaorkesterissa tultava sieltä missä soitinkin on. Musicaeternan konsertissa bassot eivät olleet yhtään voimakkaampia, mutta niiden sointi oli tuhruisempi."

Lintu uskoo ajan auttavan.

"Sali on vielä uusi ja sen hyviä ominaisuuksia on opittava hyödyntämään. Puurakenteiden eläminen tulee muuttamaan vuosien mittaan myös akustiikkaa. Musiikkitalon sali on kuin arvosoitin: ikä parantaa sitä."

Akustiikan ankarin arvostelija on kriitikko Jukka Isopuro. Hän antaa kouluarvosanaksi tässä kyselyssä kuutosen, kun osa kyselyn vastaajista päätyy kiitettävään arvosanaan. Selvää siis on, että akustiikka todella jakaa mielipiteitä.

"Akustiikka ei muutu ratkaisevasti materiaalien eläessä, koska perusviat ovat moninaiset ja liian suuret", Isopuro ennustaa.

"HKO ja etenkin RSO ovat oppineet hieman kompensoimaan puutteita, mutta akustiikka ei siitä parane. Soittimien sijoittelu voi auttaa muusikoita, mutta yleisöstä suuri osa jää aina katveeseen."

Nykytilanteessa on ongelmia, sen toteavat muutkin. Ja osa ongelmista koskee kontrabassojen kuuluvuutta, Lintu myöntää.

Hän kertoo lisäksi, että Esa-Pekka Salosen Karawanessa vahvistettiin säveltäjän pyynnöstä kuoro. Onko Salonen siis sähköisen vahvistuksen kannalla?

"Pyysin hienovaraista vahvistusta Karawaneen, sillä kirjoitin kappaleen alun perin suuremmalle kuorolle kuin mikä oli joulukuun esityksessä Helsingissä käytettävissä", Salonen kertoo.

"Bassojen vahvistaminen Musiikkitalossa tuntuu kuitenkin täysin tarpeettomalta. Jos kaivataan todellista rymybassoa, niin ainahan voi hakeutua Suomessa niin elinvoimaisen ja virkeän metallimusiikin pariin." 

 

Lisää akustiikan analyysiä oheisessa haastattelukierroksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat