Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espanjan "Aurinkorannikon portti" Málaga nostaa itseään taidekaupungiksi

Espanjan Málagaan avattiin viime viikolla pariisilaisen Pompidou-keskuksen "pop-up" ja Pietarin Venäläisen museon sivupiste

Kulttuuri
 
Jon Nazca
Málagan satamaan rakennettu Kuutio (Cube) avattiin viime keskiviikkona.
Málagan satamaan rakennettu Kuutio (Cube) avattiin viime keskiviikkona. Kuva: Jon Nazca

Monelle Málaga on lähinnä kaupunki, jonka läpi on matkustettava päästäkseen aurinkolomalle Fuengirolaan tai Marbellaan.

Viime viikosta lähtien Málagalla on ollut tarjota turisteille kuitenkin kaksi syytä lisää jäädä kaupunkiin.

Keskiviikkona kaupungissa avasi ovensa Pietarin Venäläisen museon sivupiste ja lauantaina vietettiin pariisilaisen Pompidou-keskuksen "pop-up-museon" avajaisia.

Málagan satamaan rakennetussa, Kuutioksi kutsutussa rakennuksessa, on esillä noin sata teosta Pompidoun kokoelmista muun muassa Pablo Picassolta, Tony Ourslerilta, Frida Kahlolta, Francis Baconilta ja Sophie Callelta. Suunnitelmissa on myös musiikki- ja tanssiesityksiä.

Málaga maksaa Pompidoulle vuosittain miljoona euroa nimen käyttämisestä, taideteosten lainoista ja vaihtuvista näyttelyistä. Itse museorakennuksen remontti maksoi 6,7 miljoonaa euroa.

Tällä hetkellä museon on määrä toimia Málagassa viiden vuoden ajan ja se toivoo vetävänsä 250 000 kävijää vuodessa.

Pietarin Venäläinen museo on puolestaan perustanut Espanjan-sivupisteensä vanhaan málagalaiseen tupakkatehtaaseen kymmenen vuoden sopimuksella.

Málagassa Venäläinen museo esittelee vaihtuvien näyttelyiden lisäksi pysyvästi noin sataa teosta ikoneista Ilja Repiniin ja Vasili Kandinskiin.

Molemmat museot ovat pormestari Francisco de la Torren lempilapsia. Vuonna 2000 valittu pormestari on pannut Málagan nostamiseen taidekaupungiksi jo noin sata miljoonaa euroa.

Nykyisellään runsaan puolen miljoonan asukkaan kaupungissa on noin 30 museota. Niihin kuuluvat Málagan niin sanotulle "taidemailille" sijoittuvat Picasso-museo, Carmen Thyssen -museo sekä nykytaidekeskus CAC.

Keskusta-oikeistolaista PP-puoluetta edustavan pormestarin kulttuurihankkeilla on vastustajansa.

Málagan kaupunginvaltuuston vasemmisto-oppositio haluaisi rahaa käytettävän mieluummin asumiseen ja työttömyyden vähentämiseen.

Málagan työttömyysaste on Espanjan korkeimpia.

De la Torresin mukaan taiteeseen ja kulttuuriin sijoittaminen on kuitenkin kannattanut. Kymmenessä vuodessa turistien määrä Málagassa on yli kaksinkertaistunut.

"Rahan ohella turistit tuovat mukanaan työpaikkoja, ja se on parasta mahdollista sosiaalipolitiikkaa", De la Torre sanoi perjantaina brittilehti Guardianille.

"Totuus on, että kaupungit Espanjassa ja sen ulkopuolella kadehtivat meitä."

JON NAZCA

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat