Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat vastaavat: Onko Musiikkitalo sähköttä täysi susi?

Kulttuuri
 
Mikko Stig Lehtikuva
Musiikkitalon avajaisissa 31. elokuuta 2011 riemuittiin siitä, että akustiikka on parempi kuin Finlandia-talossa. Nyt kiistellään sähköisen vahvistuksen tarpeesta.
Musiikkitalon avajaisissa 31. elokuuta 2011 riemuittiin siitä, että akustiikka on parempi kuin Finlandia-talossa. Nyt kiistellään sähköisen vahvistuksen tarpeesta. Kuva: Mikko Stig Lehtikuva

Kapellimestarivieras pyysi mikrofonit ylistettyyn konserttiinsa, koska "Musiikkitalon akustikon saleissa kontrabassoja ei kuule tarpeeksi". Onko edessä paluu Finlandia-talon käytäntöön, jossa sähkö auttoi akustiikkaa? Viisi kapellimestaria ja viisi kriitikkoa vastaavat.

 

Susanna Mälkki
Susanna Mälkki

Susanna Mälkki,
HKO:n seuraava ylikapellimestari
"Sähköä käytetään vain erikoistilanteessa, kuten mandoliinien soidessa osana sinfoniaorkesteria. Nämä ovat suuressa määrin sointiestetiikka- ja myös makukysymyksiä. Lavan lattiamateriaalista voisi kyllä keskustella, ja joistain heijastuspinnoista. Minua kiinnostaa kokeilla myös istumajärjestyksen hienoisia muutoksia. En lähde numeroleikkiin mukaan. Sali on oikein hyvä ja 'kohu' täysin ylimitoitettu."

 

John Storgårds
John Storgårds

John Storgårds,
HKO:n ylikapellimestari

"En usko sähköisiin ratkaisuihin. Kontrabassot soivat salissa parhaiten kapellimestarin vasemmalla puolella ykkösviulujen takana, mutta se ei sovi usean teoksen kokonaisasetelmaan. Mozartin Requiemissa sijoitan sektion kuitenkin taas sinne. Muuten kontrabasistit ovat olleet kapellimestarista oikealla, ja pienillä hienosäädöillä etsineet parasta mahdollista ratkaisua. Akustiikan arvosana on 8,5."

 

Matthias Pintscher
Matthias Pintscher

Matthias Pintscher,
kapellimestari, säveltäjä

"Akustikko Yasuhisa Toyotan estetiikka on, että kontrabassot sulautuvat kokonaisuuteen eivätkä nouse erityisesti esiin. Se on kuitenkin esteettinen ratkaisu eikä akustinen vika. Ainakin kapellimestarin korokkeella akustiikka on erinomainen."

 

Hannu Lintu
Hannu Lintu

Hannu Lintu,
RSO:n ylikapellimestari

"Kontrabassojen kantavuutta on pohdittu alusta asti. Ehkä ne eivät saa tarpeeksi heijastusta takaseinästä tai pehmeästä lattiasta. Voi myös olla, että lattia on niille liian ohut. Ei asia sähköisellä vahvistuksella ratkea. RSO:n periaatteena on se, että mitään ei vahvisteta. Poikkeuksia ovat erikoisemmat soittimet joiden kuuluvuus on muutenkin heikko. Annan arvosanaksi 9-."

 

Esa-Pekka Salonen
Esa-Pekka Salonen

Esa-Pekka Salonen,
kapellimestari, säveltäjä

"Sali on kuin instrumentti jota opitaan muutamassa vuodessa soittamaan. Tähän kuuluu tietysti eri soitinrymien keskinäisen tasapainon säätäminen joko soittotapaa muokaten tai sektioiden sijoitusta muunnellen. Minulla on tästä Los Angelesista vuosien kokemus.

Yleisesti ottaen näen vahvistetun ja akustisen äänen yhdistämisen akustiikaltaan herkissä saleissa – jollainen Musiikkitalo ehdottomasti on – ongelmallisena. Pidän Musiikkitalon salista kovasti. Tähänastisen kokemuksen pohjalta kouluarvosana on 9."

 

Jukka Isopuro (vas.)
Jukka Isopuro (vas.)

Jukka Isopuro,
kriitikko

"Akustiikka on erilainen orkesterille ja yleisölle. Yleisöpaikoilla se muuttuu oikullisesti, jopa muutaman metrin välein. Sali vaimentaa korkeita taajuuksia voimakkaasti. Pelkkä vahvistus ei auta. Älytön ympäröivä katsomo olisi kaksin verroin ongelmallisempi sähkövahvistuksen kanssa. Yksittäisiä, heikkoäänisiä soittimia voisi vahvistaa, ehkä myös laulusolisteja, joille akustiikka on murhaava. Kouluarvosana on 6. Salissa on kymmenkunta paikkaa, joissa arvosana on 8."
 

Hannu-Ilari Lampila
Hannu-Ilari Lampila

Hannu-Ilari Lampila,
kriitikko

"Salissa on erotteleva, läpikuultava akustiikka. Hyvä kapellimestari pystyy säätämään sointisuhteet niin, että kaikki soitinryhmät ja soolosoittimet erottuvat. Hentoääninen akustinen kitara voi olla poikkeus. Soitinsolisteja ei pidä vahvistaa, ei myöskään laulusolisteja, vaikka lauluäänet eivät kuulu tasaisesti eri puolille salia. Nykymusiikkiteokset live-elektroniikan kanssa voivat olla poikkeuksia. Käytäntö on osoittanut, että se on ihan hyvä sali, arvosanaltaan 8."
 

Veikko Murtomäki
Veikko Murtomäki

Veijo Murtomäki,
kriitikko

"Sähköistä vahvistusta voisi kokeilla ainakin tapauskohtaisesti, jotta voi tehdä vertailuja. Olen kuullut, että Toyotan saleja vahvistetaan Japanissakin. Solistien kuuluvuus pitäisi saada toimimaan, sillä viulu- ja lauluääni jäävät useimmiten katveeseen. Suosittelen ensisijaisesti jatkokokeiluja parhaasta sijoittelusta. Kouluarvosana on 7."
 

Vesa Sirén
Vesa Sirén

Vesa Sirén,
kriitikko

"Akustiikka on valtavasti parempi kuin Finlandia-talossa ja parhailla paikoilla hyvä. Sähköisen vahvistuksen rajaisin sinfoniakonserteissa erikoistapauksiin, mutta toivon lisäkokeiluja pintamateriaaleilla ja heijastuspinnoilla, jotta hyvästä salista saisi erinomaisen. Tarvitaan vain hitunen enemmän jälkikaikua ja kaikille paikoille tasaisemmin kantavaa avoimempaa sointia, jossa ytyrytinä ei vaimennu liikaa. Arvosana 8."
 

Samuli Tiikkaja
Samuli Tiikkaja

Samuli Tiikkaja,
kriitikko

"Musiikkitalossa on päästy usein loistaviin tuloksiin ilman sähköistä vahvistusta. Ongelmia on solistisissa teoksissa, joissa solistin ja orkesterin suhde ei pysy tarpeeksi tasalaatuisena salin eri osissa.
Jos sointitasapaino on pielessä orkesterin perussoittimilla ja yleisillä soittotekniikoilla, vika ei liene salissa vaan sävellyksessä, esityksessä tai kummassakin. Perusluonteeltaan hiljaisten soittimien kuten mandoliinin tai sähkösoittimien kuten thereminin kohdalla asia on tietenkin toinen ja vahvistusta tarvitaan.

Jos mukana on kevyen musiikin soittimia, kannatan niiden luonteenomaista käyttöä. Rumpusettiin kannattaisi harkita sähköistä vahvistamista – ei äänenvoimakkuuden, vaan sointi-ideaalin vuoksi, joka popmusiikissa perustuu usein lähimikitykseen. Akustiikka on selkeä ja erotteleva. Arvosana: 9."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat