Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjojen dystopiat näyttävät yhä todennäköisimmiltä kuvilta tulevaisuuden Suomesta

Kulttuuri
 
Suvi Ahola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Elina Hirvosen uutuusromaani sijoittuu Suomeen, jossa murehditaan ilmastonmuutosta, globaalia eriarvoisuutta ja äkillistä joukkoväkivaltaa.

Kyse on kuitenkin Helsingistä vuonna 2030 eli lähitulevaisuuden maailmasta.

Se on miljöönä yllättävän monessa muussakin nykykirjassa.

Esimerkiksi kirjailija-toimittaja Mikko-Pekka Heikkinen leikitteli pari vuotta sitten ajatuksella, että Pohjois-Suomi kyllästyy maaseudun kurjistumiseen ja irrottautuu etelästä sodan avulla.

Terveiset Kutturasta oli tietysti mielikuvitusta ja huumoria. Mutta kun Kreikan talousvaikeudet kärjistyivät, arktisten alueiden luonnonvarojen riisto herätti enemmän huomiota ja Skotlantikin äänesti itsenäisyydestä, skenaario alkoi vaikuttaa melkein todennäköiseltä.

Finlandia-palkinnon sai viime syksynä puolestaan Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät, jossa vielä tuntematon mutta täysin kuviteltavissa oleva, ajatuksia manipuloiva ja addiktoiva älylaite nousee liki pääosaan.

Tällaisen yhteiskunnallisen satiirin ja kritiikin lisäksi ovat sitten vielä kaikki ne romaanit, joissa lähitulevaisuudella – poikkeuksetta kurjalla ja pelottavalla – on enimmäkseen jännitys- ja viihdearvoa. Niitäkin tehdään koko ajan enemmän.

Kamalissa tulevaisuuskuvissa eli dystopioissa ei ole mitään uutta, mutta ne ovat suositumpia kuin koskaan.

Aiemmin dystopioita harrastettiin eniten tieteiskirjallisuudessa, 2000-luvulla ne yleistyivät nopeasti nuortenkirjoissa.

Ja nyt, kun tieteiskirjallisuuskin on enää osa paljon laajempaa spekulatiivisen fiktion kirjallisuuslokeroa, sekä dystopiat että muukin entäpä jos? -kerronta tuntuvat valtaavan entistä enemmän alaa.

Yhtäältä on kyse tarinankerronnan vapautumisesta: taiteet ja tyylit sulautuvat monikanavaisessa maailmassa. Kirjat ovat jo kauan saaneet vaikutteita elokuvista, nyt kunnianhimoiset tv-sarjat muistuttavat romaaneja, milloin eivät jäljittele tietokonepelejä.

Toisaalta dystopioiden kaunokirjallisessa suosiossa voi olla kyse myös sisällön kevenemisestä. Niinhän on muotien seuraamisessa aina.

Suvi Ahola suvi.ahola@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat