Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen sarjakuva leviää maailmalle yhä laajemmin

Kulttuuri
 

Suomalainen sarjakuva leviää maailmalle yhä laajemmin. Viime vuonna J. P. Ahosen Perkeros kääntyi viidelle vieraalle kielelle. Tänä vuonna Tommi Musturin Toivon kirja tekee saman.

Varsinkin Yhdysvaltain markkinoille pääsy on saavutus. Siellä on julkaistu vasta muutama suomalainen sarjakuva, kun Ranskassa niitä on ilmestynyt 2000-luvulla yli 80. Toivon kirjan julkaisee taiteellisesti tärkein amerikkalainen kustantamo Fantagraphics.

Lisäksi Toivon kirjan viisi osaa on julkaistu erillisinä ranskaksi.

Maailmalle ei mennä helposti. Musturi on tehnyt töitä vuosia, kiertänyt alan festivaaleja, osallistunut näyttelyihin ja ennen kaikkea verkostoitunut. Hän on ollut jo pitkään kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia sarjakuvataiteilijoita.

Musturin mukaan Toivon kirjan vieminen maailmalle oli puolentoista vuoden urakka.

"Tein julkaisemisen kustantamoille mahdollisimman helpoksi. Käännätin sen verkkoon englanniksi ja laadin valmiin kustannusarvion. Neuvottelin yhteispainatuksen, joka säästi kustannuksia. Tekstasin jokaisen käännöksen itse käsin", Musturi luettelee.

Ulkomaiset kustantamot saivat valmiin paketin avaimet käteen -periaatteella. Siksi se ilmestyy espanjaksi, puolaksi, saksaksi ja tanskaksi yhtä aikaa. Fantagraphicsin aikataulut ovat niin pitkät, että englanniksi Toivon kirja ilmestyy erikseen syksyllä.

"Hyvä vain. Sain aikaa korjailla värejä vielä vähän lisää", Musturi iloitsee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat