Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Girls-sarjan luojaa arvostellaan USA:ssa

Lena Dunham vertasi juutalaista poikaystäväänsä koiraan

Kulttuuri
 
Frazer Harrison / AFP
Lena Dunham
Lena Dunham Kuva: Frazer Harrison / AFP

Yhdysvalloissa kiistellään taas kerran huumorista ja siitä, mikä erottaa hyvän vitsin huonosta. Nyt tikun nokassa on koomikko Lena Dunhamin pakinallinen kirjoitus, jonka hän julkaisi viime viikon lopulla aikakauslehti New Yorkerissa.

Siinä hän rinnasti keskenään koiran ja juutalaisen poikaystävänsä.

Dunham on 28-vuotias koomikko, jonka läpimurto oli televisiokomedia Girls. New Yorkerissa Dunhamin kirjoituksen otsikkona oli Tietovisa: koira vai juutalainen poikaystävä?

Dunhamin poikaystävä on muusikko Jack Antonoff. Kirjoituksessa lueteltiin useita kymmeniä ominaisuuksia ja arvuuteltiin lukijalta, viittaavatko ne kirjoittajan a) koiraan vai b) juutalaiseen poikaystävään.

Erityispiirteinä mainittiin muun muassa se, että "se/hän ei anna tippiä" tai että "se/hän, ei koskaan kuljeta mukanaan lompakkoaan".

Lisäksi todettiin, että "se/hän tulee kulttuurista, jossa äidit keskittyvät jälkikasvuunsa ymmärtämättä itsenäisyyttään naisina".

Kirjoitus on herättänyt ihailua, mutta myös närkästystä. Dunhamia on syytetty juutalaisvastaiseksi. Muun muassa yhdysvaltalainen kansalaisjärjestö ADL piti kirjoitusta loukkaavana.

"Erityisen hankalaa kirjoituksessa on se, että se peilautuu historiaan, jolloin Yhdysvalloissa oli kylttejä: Ei koirille eikä juutalaisille. Islamilainen maailma yhä vielä vertaa juutalaisia koiriin", ADL-johtaja totesi.

Myrsky oli niin laajaa, että New Yorkerin päätoimittaja David Remnick puuttui asiaan. Hän puolusti Dunhamia ja liitti hänet osaksi pitkää juutalaista komiikan traditiota.

"Kaikki jotka ovat kuulleet Lenny Brucesta, Larry Davidista tai Sarah Silvermanista tai jotka ovat lukeneet Portnoyn taudin, tietävät että Dunham, joka on juutalainen ja hyvin lahjakas, on osa tätä perinnettä", Remnick huomauttaa.

Remnick kirjoittaa lisäksi, ettei häntä häiritse se, että kaikki eivät kirjoitusta ymmärtäneet. Hän muistuttaa siitä, miten paljon oikeaa vihaa ja kärsimystä maailmassa on.

"Ne, joita tämä askarruttaa, haukkuvat väärää puuta – aivan samoin kuin he, jotka kävivät Philip Rothin kimppuun muutama sukupolvi sitten."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat