Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arkkitehti-lehti julkaisee kiistellyn arvostelun

Kulttuuri
 
Vuoden ensimmäisen Arkkitehti-lehden kansi.
Vuoden ensimmäisen Arkkitehti-lehden kansi.

Arkkitehti-lehti aikoo sittenkin julkaista kiistellyn kritiikin, jonka viime viikolla kerrottiin jäävän lehdestä pois. Arvostelun hyllytyksestä nousi kohu, kun Helsingin Sanomien Nyt.fi kertoi asiasta.

"Myrsky vesilasissa on ohi. Rakennuksen esittely toteutuu ihan normaalisti", kertoo päätoimittaja Jorma Mukala Arkkitehti-lehdestä.

"Julkisuuskin varmaan vaikutti asiaan", päätoimittaja Mukala myöntää.

Nyt.fi kertoi viime viikolla, miten muuan arkkitehti kielsi Arkkitehti-lehteä julkaisemasta talostaan kielteistä arvostelua. Arkkitehdille tekstiä oli näytetty, jotta teksti olisi faktoiltaan oikein.

"Arkkitehti ei pitänyt kritiikistä. Se oli hänestä epäsymmetrinen, minusta kritiikki on hyvä. Ongelma oli, julkaistaanko se kuvien kanssa vai ilman", päätoimittaja Mukala kertoo.

Arkkitehti on alan erikoislehti, joka pitää yhteyttä rakennusten suunnittelijoihin myös siksi, että kritiikkien yhteydessä julkaistaan piirustuksia, asemakaavoja ja muuta suunnittelumateriaalia. Niitä voi saada julkaistavaksi suunnittelijoilta itseltään.

"Olen keskustellut arkkitehdin kanssa asiasta. Nyt saamme aineistot käyttöön ja lisäksi meillä on muutamia oman valokuvaajan ottamia kuvia. Miten sen sanoisi: hämäläisittäin hidasteltiin, mutta nyt ollaan samassa mistä lähdettiin", Mukala kertoo kiistellyn kritiikin vaiheista.

Kritiikin kohteena on uusi, pääkaupunkiseudulla sijaitseva kahdeksankerroksinen asuintalo. Arkkitehtuurikriitikko Julius Jääskeläisen kirjoittama arvostelu rakennuksesta aiotaan nyt julkaista Arkkitehti-lehden numerossa 2/2015. Alun perin arvostelu oli tarkoitus julkaista samaisessa lehden numerossa. Lehti ilmestyy vain kuusi kertaa vuodessa.

Päätoimittaja Mukala ei halua paljastaa, mitä taloa kiistelty kritiikki koskee – ennen kuin kyseinen Arkkitehti-lehden numero ilmestyy vapun jälkeen.

"Näen tämän lehden sisäisenä asiana", Mukala sanoo.

Mukala kertoo, että kiisteltyyn kritiikkitekstiin on tehty myös pieniä muutoksia.

"Arkkitehti ja kritiikin kirjoittaja edelleen näkevät vähän eri tavalla sen, mikä on tontin käyttötarkoitus asemakaavassa. Se ei sinänsä vaikuta kritiikkiin", Mukala sanoo.

"Toinen kysymys liittyy rakennuksen yhteistilojen määrään ja miten niistä kerrotaan asemakaavassa ja rakennusvalvonnan ohjeissa. Ei nämä minusta journalistisesti ole hirveän olennaisia, mutta tietojen pitää tietenkin olla oikein. Jutun sisältö ei näistä muutu", päätoimittaja kertoo.

Päätoimittaja Mukala aikoo kirjoittaa Arkkitehti-lehden seuraavaan numeroon lisäksi artikkelin arkkitehtuurin ja kritiikin suhteesta, jossa hän aikoo selventää lukijoille myös lehden journalistisia periaatteita.

Päätoimittajan mukaan riippumattomuus on lehdelle tietenkin itsestään selvää eikä Arkkitehti-lehden journalistiseen linjaan kuuluu kielteisen kritiikin julkaisematta jättäminen.

"Kritiikin pitää aina olla asiantuntevaa", Mukala sanoo.

Hänen mukaansa arkkitehtien ammattikunta ei ehkä ole harjoitellut kritiikin kestämistä samalla tavalla kuin kuvataiteissa tai kirjallisuudessa.

"Meidän täytyy entistä selvemmin vetää raja toimistoilta saatavan aineiston ja riippumattomuuden välille. Ehkä siinä on ollut sellainen alue, jota voi kutsua hämäräksi vyöhykkeeksi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat