Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suurten elokuvien suomalaissäveltäjä

Uma Thurmanin pitäisi näytellä pääosaa elokuvassa, johon Tuomas Kantelinen on yhdistetty

Kulttuuri
 
Jussi Helttunen
Tuomas Kantelisella on vireillä useita kansainvälisiä projekteja.
Tuomas Kantelisella on vireillä useita kansainvälisiä projekteja.

Big Gamen ohjannut Jalmari Helander ei ole ainoa suomalainen, jolla on jalka tukevasti kansainvälisen elokuvabisneksen oven välissä. Poikkeuksellista ulkomaille suuntautunutta uraa tekee myös elokuvasäveltäjä Tuomas Kantelinen.

Kantelisella on parhaillaan vireillä useita isoja elokuvahankkeita muun muassa Intiassa ja Venäjällä. Lisäksi hänet on yhdistetty muun muassa suurehkoon amerikkalaiseen elokuvahankkeeseen, jossa Uma Thurmanin pitäisi näytellä pääosaa.

Suomalaisen elokuvasäveltäjän kansainvälisessä urassa tapahtui notkahdus syksyllä 2013, kun Kantelinen jäi sivuun suuren luokan Hollywood-tuotannosta Seventh Sonista.

Hankkeen piti olla Kantelisen uralla merkittävä, sillä harvoin suomalainen elokuva-alan ammattilainen on valmistamassa sata miljoonaa dollaria maksavia elokuvia. Elokuvassa näyttelevät muun muassa Jeff Bridges ja Julianne Moore.

Kantelinen oli pitkään mukana elokuvan sävellystyössä kuulun intialaissäveltäjä A. R. Rahmanin kanssa. Seikkailuelokuvan tuotanto kuitenkin pitkittyi ja kun elokuva oli valmis viime vuoden lopulla, sävellystyön oli tehnyt Marco Beltrami.

Nyt Kantelisen ura näyttää jatkuvan entistä vahvempana.

Kantelisen Intiaan säveltämistä elokuvista on ensimmäisenä valmistumassa Nanak Shah Fakir. Elokuva on tulossa Intiassa teattereihin huhtikuussa.

"Elokuva tuli sävellettäväksi puhelinsoitolla Rahmanin kautta", Kantelinen kertoo. Rahman ja Kantelinen ovat pitkäaikaisia ystäviä.

"Rahman on intialaisen musiikin supertähti", Kantelinen kertoo. Länsimaissa Rahman tunnetaan parhaiten musiikista elokuvaan Slummien miljonääri, josta hänet palkittiin Oscarilla.

Toinen Kantelisen Intia-elokuvista on nimeltään Jaanisaar. Senkin pitäisi valmistua vielä tänä vuonna. Ensi-ilta on näillä näkymin syksyllä 2015.

Muzaffar Alin ohjaama elokuva kertoo Intian itsenäistymisen alkuvaiheista 1800-luvun lopulla. "Loistelias, lähes kolmituntinen pukudraama", on Kantelisen tapa kuvata elokuvaa.

Kantelinen kertoo säveltäneensä nyt valmistuviin intialaiselokuviin "eräänlaista fuusiota, länsimaisella elokuvaorkesterilla ja intialaisilla solisteilla". Intialaisten solistien osuus on nauhoitettu studiossa Mumbaissa.

Venäjälle Kantelinen on säveltänyt musiikin elokuvaan Territoriya, ja sekin on ensi-illassa vielä kevään aikana. Aleksander Melkinin ohjaama elokuva perustuu Oleg Kuvajevin samannimiseen romaaniin ja sijoittuu 1960-luvun Siperiaan.

Makedoniassa on Kanteliselta valmistumassa elokuva nimeltä Liberation of Skopje. Siinä Kantelinen tekee yhteistyötä näyttelijänä paremmin tunnetun Rade Serbedzijan kanssa. Elokuvassa on osatuottajana suomalainen Art Films ja hankkeessa on mukana muitakin suomalaisia elokuvan ammattilaisia.

Yhdysvalloissa Kantelisella on vireillä ainakin kaksi elokuvahanketta. "Tekeillä on indieleffa Lost in Austin sekä kehittelyssä isohko tuotanto Girl Soldier. Girl Soldierin eli suomeksi Tyttösotilaan tarina sijoittuu 1990-luvun Ugandaan, jossa kapinalliset sieppaavat toista sataa koululaistyttöä.

Pelastajaksi nousee Caroline-niminen nunna, jota näyttelijä Uma Thurmanin pitäisi esittää. Elokuvaa on suunniteltu jo vuosien ajan.

"Valitettavasti en voi tästä hankkeesta kertoa, mutta sen voin vahvistaa että Tuomas Kantelinen on mukana säveltäjänä", kertoo ohjaaja Will Rae elokuvaa suunnittelevasta tuotantoyhtiöstä Helsingin Sanomille lähettämässään sähköpostissa.

Kantelisen mukaan Girl Soldier on kehittelyssä ja hankkeen toteutuminen on epävarmaa.

"Se on siirtynyt Uma Thurmanin kiireiden takia useampaan otteeseen, katsellaan toteutuuko ja jos, niin milloin."

Suomessa Kantelinen on säveltänyt aiemmin musiikin muun muassa elokuviin Rukajärven tie, Äideistä parhain sekä Vadelmavenepakolainen. Renny Harlinin viimeisemmän elokuvan, Legend of Herculesin, musiikki oli myös Kantelisen kynästä.

Suomen kansallisbalettiin Kanteliselta on valmistumassa uusi teos Pieni merenneito.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat