Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuudella kielellä julkaistavaa suomalaista sarjakuvakirjaa verrataan Kaurismäen elokuviin

Tommi Musturin Toivon kirja ilmestyy suomeksi ja viidellä muulla kielellä

Kulttuuri
 
Suomalaisen maalaiselämän eksotiikka, kuten puutarhan hoito, on viehättänyt ulkomaisia kustantajia.
Suomalaisen maalaiselämän eksotiikka, kuten puutarhan hoito, on viehättänyt ulkomaisia kustantajia.
Kuka

Tommi Musturi

 Syntyi Juupajoella 1975.

 Opiskeli graafista suunnittelua Taideteollisessa korkeakoulussa.

 Perusti Glömp-antologian 1997.

 Perusti Huuda Huuda -kustantamon ja Kuti-ilmaisjakelulehden 2006.

 Kuratoi kolmiulotteisen sarjakuvan Glömp X -näyttelyn, joka kiersi Eurooppaa ja oli esillä Kiinassa 2009–2010.

 Suomen sarjakuvaseuran Puupäähattu-palkinto 2011.

 Tekee jatko-osaa Samuelin matkassa -kirjalle ja Future-tieteistarinaa "ihmiskunnan mahdollisista tulevaisuuksista kvanttifysiikan valossa".

 Sarjakuvakeskuksessa (Hämeentie 150) avautuu 7. 4. näyttely, jossa on esillä Toivon kirjan alkuperäispiirroksia ja Musturin serigrafioita.

Yli 200-sivuisen Toivon kirja -sarjakuvan tekeminen vei Tommi Musturilta kymmenen vuotta. Juuri ilmestynyt teos on myyty Suomen lisäksi viiteen muuhun maahan: tänä keväänä se ilmestyy Espanjassa, Puolassa, Saksassa ja Tanskassa ja syksyllä Yhdysvalloissa.

Ulkomaisilta kustantamoilta tulleen palautteen mukaan suomalaisen luonnon ja maaseudun eksotiikka on kiinnostanut. Toivon kirjaa on verrattu Aki Kaurismäen elokuviin.

"Onhan siinä jotain samaa, hiljaisuus ja jurottava suomalainen mies pääosassa. Mutta teemat ja käsittely ovat erilaisia kuin Kaurismäellä. Sarjakuvassa pystyn tekemään kaiken niin kuin haluan, mutta elokuvantekijä on riippuvainen siitä, mitä saa kameran eteen", Musturi linjaa.

Muhkeassa kirjassa jo iäkäs mies unelmoi ja tuskailee. Mielessä väikkyvät erilaiset sankariroolit, joista päällimmäiseksi nousee cowboy.

Keskimmäisessä luvussa päähenkilö uneksii seikkailevansa desperadona erämaassa. Sitäkin varjostaa vanhenemisen todellisuus.

"Suomalaiset jössikät eivät vastaa ollenkaan amerikkalaisten sankarien mieskuvia. Isäni ikäiset miehet kasvoivat länkkäreiden – sekä sarjakuvien että leffojen – äärellä. On huvittavan ristiriitaista, että he lihavoituvat tv:n äärellä haaveillen pistolero-myytistä", Musturi sanoo.

Toivon kirjan alun uutinen vuonna 1986 sattuneesta Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta ankkuroi teoksen aikaan ennen tietokoneita ja matkapuhelimia. Musturi muistaa, että äiti kielsi häntä leikkimästä ulkona, koska iso osa laskeumasta osui kotiseudulle.

Kirjassa eletään keväästä talveen. Kuvat huokuvat nostalgiaa, vaikka päähenkilölle ympäristö ei ole mikään paratiisi. "Luonto vastaa tarkasti lapsuuteni maisemia. Kun piirtää oikeasti tuntemiaan paikkoja, niiden merkitys korostuu", Musturi toteaa.

Musturin (s. 1975) vanhemmat asuvat yhä Pirkanmaalla parin tuhannen asukkaan Juupajoella, jossa hän varttui. Teininä hän halusi kiihkeästi pois maalta. "Kun nyt käyn siellä, näen siistejä juttuja, joita maalla asuvat eivät osaa arvostaa."

Toivon kirjan ikämiehen ote elämästä lipsuu. Vaimoa ei näy. Vain komentava ääni kuuluu. "Vaimo on järjen ääni", Musturi toteaa. Pohjakosketuksessa päähenkilö päätyy pelkäämään yksin metsässä.

Heidi Piiroinen HS
"Minulle on helpompi kuvata miehen kuin naisen sisäistä maailmaa", Tommi Musturi sanoo selitykseksi vaimon näkymättömyydelle Toivon kirjassa.
"Minulle on helpompi kuvata miehen kuin naisen sisäistä maailmaa", Tommi Musturi sanoo selitykseksi vaimon näkymättömyydelle Toivon kirjassa.

Toivon kirja on hyvin erilainen kuin Musturin toinen päätyö, Samuelin matkassa, joka ilmestyi 2009. Musturi teki sen Toivon kirjan osien välissä.

Samuelin matkassa -kirjassa valkoinen humanoidi vaeltaa fantasiamaailmassa, jossa historia vyöryy kohti tuhoa. Teoksilla on myös yhteisiä piirteitä. Esimerkiksi molempien päähenkilöt ovat yksinäisiä.

"Varsinkin Samuelissa yksinäisyys on vahvasti esillä. Olen yrittänyt tehdä sarjakuvia, joissa on useita henkilöhahmoja ja vuoropuhelua, mutta ne eivät ole toimineet. En tiedä, mikä siinä on", Musturi myöntää.

Tausta

Suomalainen sarjakuva leviää maailmalle yhä laajemmin

Suomalainen sarjakuva leviää maailmalle yhä laajemmin. Viime vuonna J. P. Ahosen Perkeros kääntyi viidelle vieraalle kielelle. Tänä vuonna Tommi Musturin Toivon kirja tekee saman.

Varsinkin Yhdysvaltain markkinoille pääsy on saavutus. Siellä on julkaistu vasta muutama suomalainen sarjakuva, kun Ranskassa niitä on ilmestynyt 2000-luvulla yli 80. Toivon kirjan julkaisee taiteellisesti tärkein amerikkalainen kustantamo Fantagraphics.

Lisäksi Toivon kirjan viisi osaa on julkaistu erillisinä ranskaksi.

Maailmalle ei mennä helposti. Musturi on tehnyt töitä vuosia, kiertänyt alan festivaaleja, osallistunut näyttelyihin ja ennen kaikkea verkostoitunut. Hän on ollut jo pitkään kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia sarjakuvataiteilijoita.

Musturin mukaan Toivon kirjan vieminen maailmalle oli puolentoista vuoden urakka.

"Tein julkaisemisen kustantamoille mahdollisimman helpoksi. Käännätin sen verkkoon englanniksi ja laadin valmiin kustannusarvion. Neuvottelin yhteispainatuksen, joka säästi kustannuksia. Tekstasin jokaisen käännöksen itse käsin", Musturi luettelee.

Ulkomaiset kustantamot saivat valmiin paketin avaimet käteen -periaatteella. Siksi se ilmestyy espanjaksi, puolaksi, saksaksi ja tanskaksi yhtä aikaa. Fantagraphicsin aikataulut ovat niin pitkät, että englanniksi Toivon kirja ilmestyy erikseen syksyllä.

"Hyvä vain. Sain aikaa korjailla värejä vielä vähän lisää", Musturi iloitsee.

Musturin kahta sarjakuvateosta yhdistää myös kerronta, joka ei täysin aukene – saati tyhjene – yhdellä lukemalla. Toivon kirjan katkelmallisuus muistuttaa melkein tajunnanvirtaa. Rakenne on lähellä monologinäytelmää.

"Toivon kirjassa tapahtuu päällisin puolin aika vähän. Haluan, että jännitteet syntyvät lukijan päässä. Elämän sisältö voi löytyä pienistä asioista, kun vain oppii näkemään ne", Musturi sanoo.

Kirja kääntyy loppua kohden toiveikkaammaksi. Mutta viittaako teoksen nimi myös päähenkilön nimeen? Vaimon nimi – Marja – mainitaan kerran, mutta päähenkilön nimeä ei.

"En halua sanoa, onko päähenkilön nimi Toivo. Suomessa moni on tulkinnut sen niin. Joidenkin ulkomaisten laitosten nimet eivät viittaa päähenkilöön vaan toivoon käsitteenä", Musturi toteaa.

Toivon kirja julkaistiin ensin viidessä osassa. Musturi oli suunnitellut sen pääpiirteet jo aloittaessaan vuonna 2004.

Kymmenen vuotta on pitkä aika isonkin teoksen tekemiseen. Musturi sanoo, että puolet olisi riittänyt. Hän piti jokaisen osan välissä vuoden tauon.

Toivon kirjan lomassa Musturi teki paljon muuta – todella paljon. Samuelin matkassa -kirjan lisäksi hän on julkaissut grafiikkakirjoja, pyörittänyt tärkeää Huuda Huuda -pienkustantamoa, perustanut Kuti-ilmaisjakelulehden ja kuratoinut näyttelyitä, jotka ovat kiertäneet myös ulkomailla.

"Tauot tekivät hyvää. Ajatuksia työsti tiedostamattakin. Jokainen osa syntyi helpommin kuin edellinen."

Tommi Musturin Toivon Kirja
Keskellä Toivon kirjaa ikääntyvä päähenkilö uneksii seikkailevansa desperadona autiomaassa.
Keskellä Toivon kirjaa ikääntyvä päähenkilö uneksii seikkailevansa desperadona autiomaassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat