Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juoppoputkassa tehdyt äänitykset unohtuivat 45 vuodeksi – lahtelaisyhtyeen mestariteos julkaistiin vasta nyt

Kulttuuri
 
Miska Rantanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan toimittaja.

Tämä albumi painaa. 180 gramman vinyylin lisäksi kannet ovat paksua pahvia, ja niiden välissä on useampi liite. Tällaisista voisi muurata talon.

Levylautaselta vasta jyrähtääkin.

Kaiuttimista tulvahtaa tuhtia kitaravallia, armotonta paukutusta ja vatsaa kouraisevaa bassoa. Kappaleiden tempo on koko ajan pikkaisen tiukempi kuin pitäisi, biisit suorastaan kaatuvat eteenpäin. Kappaleissa on rakennetta ja jäntevyyttä. Ne pysyvät kompaktin mittaisina.

Tässä se on – suomalaisen hardrockin Graalin malja! Näin tuhtia ja intensiivistä albumia ei aikoinaan kuultu, mutta nyt se on julkaistu.

Ketkä ovat asialla? Lahtelainen Charlies-yhtye 45 vuoden takaa. Kitarassa on Eero Ravi, bassossa Kari "Pitkä" Lehtinen, rummuissa Ari Ahlgren. Vokalisteina kuullaan Wellu Lehtistä ja Juha Saalia.

Saksalaisen Shadoksin julkaisema albumi Jail Sessions sisältää bändin demonauhoja, jotka on äänitetty Uudenkylän poliisiaseman entisessä juoppoputkassa vuosina 1969 ja 1970. Tilan antoi käyttöön bändin jäsenen isä, joka työskenteli poliisina.

Nauhojen piti aikoinaan olla referenssejä tulevan levyn äänityssessioita varten. Samanlaista energiaa ei kuitenkaan saatu tallennettua Love Recordsin julkaisemalle Buttocksille, jota sitäkin on palvottu suomalaisen hevin perusteoksena.

Vaikka Jail Sessionins soundimaailma on karu, levy osoittaa, kuinka lähellä oltiin todellista mestariteosta.

Julkaisemattomat tai kadonneiksi luullut levyt ovat musadiggarikulttuurin ydintä.

Ajatus siitä, että jossain holvissa lojuu ennenkuulumaton helmi, ruokkii romantiikan nälkää. Totuus kuitenkin on, että useimmat parhaat – ja huonoimmat – levyt on jo julkaistu.

Tätä varaumaa vasten on ilo hehkuttaa Jail Sessionsia.

Levyllä olisi arvoa jo arkeologisena löytönä, mutta vielä kun sisältö on ajatonta ja tiukkaa rutistusta, se siirtyy oitis omassa hyllyssäni kaikkien aikojen kotimaiseen kärkikaartiin.

Neula vinyylille, ja ihme tapahtuu hetkessä: lahkeet levenevät, pikkutakki muuttuu afgaanirotsiksi ja tukka hulmahtaa hartioihin kiinni. Käteen ilmakitara ja jalka monitorille.

Charliesiin verrattuna Cream oli jazzyhtye.

Miska Rantanen miska.rantanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat