Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Game of Thronesin tähti Nikolaj Coster-Waldau HS:lle: En usko Jaimen kestävän katkeraan loppuun

Game of Thrones nousi HBO:n suosituimmaksi sarjaksi. Ylimielinen Jaime Lannister on sen rakastetuimpia hahmoja.

Kulttuuri
 
Game of Thronesin näyttelijäkaarti kertoi uudesta kaudesta
Game of Thronesin näyttelijäkaarti kertoi uudesta kaudesta
Game of Thronesin neloskauden ensi-iltajuhlat pidettiin New Yorkissa tiistaina. Paikalla nähtiin yli 30 sarjan näyttelijää, kuten Tyrion Lannisteria esittävä Peter Dinklage, sekä sarjan isä, romaanikirjailija George R.R. Martin.

Jokainen pitää hurmaavista kelmeistä – roistoista, joiden karun pinnan alla on hyvä sydän.

Sellaisista kuin HBO:n jättituotannon Game of Thrones -tv-sarjan Jaime Lannister.

Lannister on ylimielinen mestarimiekkamies, josta on sarjan edetessä paljastunut oikeamielinen ritari. Hän on yksi sarjan suosituimmista hahmoista.

hbo
Jaime Lannisteria esittävä Nikolaj Coster-Waldau on näytellyt kolmannen kauden alusta tekokäden kanssa.
Jaime Lannisteria esittävä Nikolaj Coster-Waldau on näytellyt kolmannen kauden alusta tekokäden kanssa.

"Rakastan Jaimea, hän on niin kiinnostava", sanoo hahmon näyttelijä, tanskalainen Nikolaj Coster-Waldau. "Jaimen toiminta on usein hyvin brutaalia, mutta pohjimmiltaan hän on hyvin kunniallinen mies, joka tekisi mitä tahansa rakastamiensa ihmisten vuoksi."

Game of Thrones nousi viime vuonna HBO:n kaikkien aikojen suosituimmaksi sarjaksi, ohi mafiatarina Sopranosin. Valtakamppailuja ja taisteluita täynnään olevan fantasiasarjan viides kausi alkaa 13. huhtikuuta, samaan aikaan 170 maassa.

Coster-Waldau tunnistetaan sarjan ansiosta joka puolella maailmaa. Hänet on jopa bongattu kuntosalin suihkusta ja pyydetty valokuvaan – kaksi kertaa.

"Kaikki, jotka tulevat juttelemaan sanovat, että he vihaavat Jaimea, mutta pitävät hänestä silti. Ja joka toinen sanoo jotain kädestä."

Niin, se käsi. Kolmannen kauden alussa Jaimen käsi leikattiin ranteesta irti.

Coster-Waldau on sen jälkeen totutellut näyttelemään yksi käsi sidottuna johonkin sopivaan kohtaan kehossaan. Sen tilalla on kullattu proteesi. Suomessa ainakin Jari Halonen on ohjannut näyttelijöitään ilmaisemaan yhdellä kädellä hahmonsa sisäistä maailmaa. Myös Coster-Waldau on huomannut menetelmän edut.

"Näyttelijänä on hyvä, että on esteitä. Ilman kättä näytteleminen on hankalaa, mutta se on hyvä haaste."

Haasteita Coster-Waldaulla on riittänyt. Ennen yksikätistä näyttelemistä hän näytteli puolitoista kautta kädet sidottuina, vankina.

HBO
Veljekset Tyrion Lannister (Peter Dinklage) ja Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) vankityrmässä sarjan neljännellä kaudella.
Veljekset Tyrion Lannister (Peter Dinklage) ja Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) vankityrmässä sarjan neljännellä kaudella.

Game of Thrones perustuu George R. R. Martinin kirjasarjaan Tulen ja jään laulu.

Jaime Lannister on yksi niistä hahmoista, jotka saivat ensimmäisen kauden jälkeen enemmän aikaa ja näkyvyyttä kuin kirjoissa. Siihen on kaksi syytä.

Ensinnäkin, katsojat pitivät hahmosta.

Toiseksi, tv-sarjassa tarinaa pitää kertoa eri tavalla kuin romaaneissa. Kirjoissa tarinan monitasoisuus tulee muun muassa siitä, että hahmoja on niin paljon. Tv-sarjassa se syntyy ristiriidoista, joita pienempi joukko hahmoja käy läpi.

Tämä ei silti tarkoita, että Game of Thronesissa olisi vähän näyttelijöitä. Viime kaudella yli 250 näyttelijän hahmo oli mainittu nimeltä.

"Tapasin kauden ensi-illassa jonkun tyypin ja kysyin kuka hän on", Coster-Waldau kertoo. "Hän sanoi olevansa sarjan näyttelijä. Se oli noloa, mutta minkäs teet, kun näyttelijöitä on niin paljon."

Fakta

Game of Thrones

 Yhdysvaltalaisen HBO-yhtiön tuottama tv-sarja.

 Perustuu George R. R. Martinin fantasiakirjasarjaan Tulen ja jään laulu (A Song of Ice and Fire).

 Pääkäsikirjoittajat ovat David Benioff ja D. B. Weiss.

 Ensimmäinen kausi ilmestyi keväällä 2011.

 Sarja on ollut sekä kaupallinen että arvostelumenestys.

 Näyttelijöistä Peter Dinklage voitti parhaan miessivuosan Emmyn sekä Golden Globen vuonna 2011.

 Suomessa HBO Nordic näyttää sarjan jaksot samaan aikaan kuin Yhdysvalloissa.

 C More Series -kanava näyttää ne vuorokauden viiveellä. Yle esittää sarjaa yhdeksän kuukauden viiveellä.

Tv-sarjat elävät nyt uutta kulta-aikaa. Yksi syy siihen on, että hahmojen kehittymiseen on paljon enemmän aikaa kuin elokuvissa.

"Parhaat kirjoittajat ovat ymmärtäneet, että he voivat käyttää 50 tai 60 tuntia tarinan kertomiseen. Yleisöllä on aikaa elää hahmon kanssa. Paras esimerkki tästä on Breaking Badin Walter White, joka muuttuu paljon sarjan aikana. "

Game of Thronesissa yksikään hahmo ei ole käynyt läpi yhtä suurta muutosta kuin Jaime Lannister. Julmasta tappajasta on kasvanut hyväsydäminen sankari.

"Koko sarjan teema on, että ei ole hyvää ja pahaa tai oikeaa ja väärää – kaikki ovat jossain ääripäiden välissä", Coster-Waldau sanoo.

"Ajan myötä pahat henkilöt muuttuvat vähemmän pahoiksi ja hyvät henkilöt tekevät kauheita asioita."

Ratkaiseva käänne Jaime Lannisterin hahmon tarinassa oli nimenomaan käden menettäminen.

"Jaime oli aina ylpeä siitä, että hän oli paras miekkailija. Siksi hän pystyi sanomaan pahoja asioita ihmisille ilman, että kukaan sanoi mitään vastaan. Nyt hän ei enää pysty siihen. Hänellä oli haaste löytää uusi rooli maailmassa."

Game of Thronesissa jokaisella on salaisuuksia, mutta Jaime Lannisterin salaisuudet ovat suurempia ja synkempiä kuin kenelläkään muulla.

Ja niitä on paljon.

"Hän on hyvin vaikutusvaltaisesta suvusta, hän menetti äitinsä kun oli pieni ja hänen isänsä on hyvin ankara mies, sitten hän rakastui siskoonsa. . . se on niin monimutkaista", analysoi Coster-Waldau.

"Uskon, että hän on rakentanut ylimielisyyden kuoren, koska ihmiset halveksivat häntä. Luulen, että se on puolustusmekanismi. Vuosien varrella olemme saaneet pikkuhiljaa kurkistaa kuoren raoista sisään. "

Game of Thrones on varmaankin ensimmäinen ison mittakaavan tv-sarja, jossa lukuisia keskeisiä henkilöhahmoja on kuollut sarjan edetessä.

Ajatus siitä, ettei kukaan ole turvassa on noussut sarjan teemaksi.

"Monet sellaiset hahmot kuolevat, joiden ei haluaisi kuolevan", Coster-Waldau sanoo. "Mutta juuri se tekee sarjasta niin hyvän."

Toissa viikolla sarjan käsikirjoittajat David Benioff ja D. B. Weiss paljastivat Oxford Union -keskustelupaneelissa, että tv-sarja tulee päättymään ennen kuin Martin saa sarjan viimeiset kaksi kirjaa valmiiksi.

Käsikirjoittajat ovat myös kertoneet, että tv-sarjassa saattaa kuolla hahmoja, jotka eivät kuole kirjoissa. Tällaisen tiedon vuotaminen on toki puhdasta markkinointia. Mutta samaan aikaan se kertoo siitä, kuinka suosittu tv-sarja lähtee entistä selvemmin omille teilleen eikä pysy enää George R. R. Martinin alkuperäisteosten kansien välissä.

"Olisin naiivi, jos uskoisin, että hahmoni kestää katkeraan loppuun asti. Se pitää vain kestää. Tämä on kuitenkin vain työ, joka loppuu joskus."

 

Haastattelu on tehty maaliskuun alussa Tukholmassa.
Game of Thronesin uudet jaksot alkavat 13. huhtikuuta HBO-kaapelikanavalla.

Jussi Ahlroth HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat