Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiasma osti performanssin huutokaupasta – seuraavaksi teosta kaupataan Ebayssa

Kulttuuri
 
 
Ingoodcompany
Kiasma-teatterin huutokaupasta ostama esitystaideteos 25 Minutes nähdään vain tänään.
Kiasma-teatterin huutokaupasta ostama esitystaideteos 25 Minutes nähdään vain tänään. Kuva: Ingoodcompany

Sveitsiläinen esitystaiteilija Martin Schick halusi tehdä teoksen, jonka myyminenkin olisi performanssia. Tai vielä mieluummin peliä.

Peliä siitä kehkeytyikin. Taidejärjestö Ondan tapahtumassa Pariisissa joulukuussa 2013 teatterit ja festivaalit ympäri Eurooppaa päätyivät kisaamaan huutokaupassa siitä, kuka saa pätkän X Minutes -teoksesta, joka kasvaa viisi minuuttia joka esityskerralla. Huutokaupan pisimmän teoksen oikeudet nappasi Kiasma-teatterin vastaava tuottaja Jonna Strandberg. Tänään – ja todennäköisesti vain tänään – Kiasmassa nähdään monikielisen teoksen tähän mennessä pisin versio 25 Minutes.

Kuka?

Martin Schick

 Sveitsiläinen esitystaiteilija syntyi 1978.

 Työskenteli tanssijana ennen teatteri- ja performanssiopintojaan Bernissä.

 Luonut kymmeniä teoksia, performansseja

ja näyttelyjä.

 X Minutes -teoksia 2014 alkaen François Gremaudin ja Viviane Pavillonin kanssa.

 5 Minutes -teos nähtiin Brysselissä, Helsingin jälkeen vuorossa Bern, Bordeaux jo toisen kerran sekä Pariisi.

Schick, François Gremaud ja Viviane Pavillon ryhtyivät testaamaan, miten uusliberalistinen enemmän on enemmän -ajattelu voitaisiin asettaa suurennuslasin alle kritisoimatta markkinatalouden logiikkaa itse esityksessä. Työryhmä alkoi myydä esittävää taidetta taidehuutokaupan käytäntöjä mukaillen ja kuvaili itsensä osaksi tarinaa, joka kulkee läpi aikojen ja tilojen. Ostajien taas oli otettava riski uskomalla johonkin tuntemattomaan.

Nyt myytynä on kaikkiaan 40 minuuttia teosta, jossa viimeiset viisi minuuttia esitetään aina ostajan äidinkielellä. Seuraavaksi teosta myydään eBay-nettihuutokaupassa toukokuussa. Taloudellista voittoa teos alkaa tuottaa 95 minuutin kohdalla.

Taideteosta on vaikea kasvattaa loputtomiin, mikä on osa työn viestiä.

"Voihan tästä tulla monumentaalinen työ, jonka mukana me esiintyjät vanhenemme – tai sitten se loppuu luontevasti, kun teos käy liian hintavaksi", toteaa Schick tutustuessaan Kiasman tiloihin.

Jonna Strandberg osui huutokauppaan sattumalta mutta tajusi nopeasti, että ainutkertainen työ olisi hieno ensimmäinen esitysteoshankinta Kiasma-teatterin kokoelmiin. Työ maksoi 3 250 euroa.

"Halusin ostaa pisimmän teoksen, joka toimisi itsenäisenä esityksenä. Jouduin kyllä kisaamaan muutaman muun kanssa ja ostamaan teoksen tietämättä siitä mitään, vaikka olin toki aiemmin tutustunut Schickin konseptuaaliseen taiteeseen pohjaaviin töihin."

Martin Schick iloitsee siitä, että esityksen kasvaessa rahasta puhuminen onkin rakentanut uudenlaisia yhteyksiä ihmisten välille.

"Bordeaux'n esityksessä pyysimme yleisöä lahjoittamaan meille rahaa tai muuta itselleen kuuluvaa, koska olimme esiintyneet pidempään kuin oli tarkoitus. Teko oli tietysti pinnallinen, mutta kun ihmiset alkoivat penkoa tavaroita laukuistaan, se kytkeytyi runollisesti johonkin syvemmälle – jokaisen elämään."

Martin Schickin, François Gremaudin ja Viviane Pavillonin 25 Minutes Kiasma-teatterissa klo 16.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat