Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Synnytyspelosta syntyi ooppera – Camilla Nylund kertoo tähtiroolistaan

Tähtisopraano Camilla Nylund esiintyy Kaija Saariahon Émilie-oopperan ainoassa roolissa Kansallisoopperassa

Kulttuuri
 
Camilla Nylund laulaa Kaija Saariahon oopperaa synnytyspelosta
Camilla Nylund laulaa Kaija Saariahon oopperaa synnytyspelosta
Tähtisopraano Camilla Nylund laulaa Kaija Saariahon Émilie-monologioopperan Suomen ensiesityksen Kansallisoopperassa torstaina. Ooppera kertoo kuinka tiedenainen ja uhkapeluri Émilie du Châtelet yrittää saada Newtonin Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica -kirjan ranskannoksen valmiiksi viimeisenä yönä ennen hengenvaarallista synnytystä.

"Minulla on ennakkoaavistuksia", Camilla Nylund laulaa ranskaksi Kansallisoopperan lavalla. Olemme Kaija Saariahon Émiliemonologioopperan harjoituksissa. Tänään torstaina Suomen ensiesityksen saava teos syöksee hänet syvälle synnytyspelkoon.

Émilie du Châtelet (1706–1749) viimeistelee oopperassa Isaac Newtonin Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica -kirjan ranskannosta ennen pelottavaa synnytystä.

"Hän kuoli synnytyksen jälkeen", Nylund muistuttaa harjoitusten jälkeen.

Lapsikin kuoli pian. Sitä Émilie ei voi tietää laulaessaan syntymättömälle lapselleen.

"Libretisti Amin Maaloufin kirjoittamassa tekstissä on asioita, joita voisin itsekin sanoa kahdelle tyttärelleni. Ainakin silloin, kun en ole perheemme teinille liian vihainen", Nylund hymähtää.

Varsinaisesta synnytyspelosta voi puhua, jos pelko haittaa normaalia elämää. Tällaista pelkoa kokee 5–6 prosenttia naisista.

Mitä sanoo säveltäjä? Kannattaako heidän välttää tätä oopperaa?

"Tämä kuitenkin tapahtuu vuonna 1749, ja ajat ovat toiset", Kaija Saariaho muistuttaa.

"Ja kuolemaa enemmän Émilie pelkää, että ei ehdi saada työtään valmiiksi."

Kantaesityksessä  Karita Mattila lauloi tekovatsan kanssa yöpaidassa Lyonin oopperassa.

"Tässä produktiossa ei ole vatsatyynyä, vaan puku, joka peittäisi raskauden", Nylund kertoo.

"Mutta kahdeksan vuotta sitten lauloin Saksassa Richard Wagnerin Lohengrinia oikeasti kahdeksannella kuulla raskaana, ja kriitikko kirjoitti, että tämä Elsa on syönyt liikaa kakkua."

Kaija Saariaho
Kaija Saariaho

Émilie muistelee elämäänsä lapsena, Voltairen rakastajattarena, tiedenaisena ja uhkapelurina. Monologi kestää melkein 80 minuuttia, ja Nylund opetteli sen kolmen esityksen tähden.

"Ihan hullua, mutta tämä oli haaste, jonka halusin ottaa. En ole tehnyt paljon elävien säveltäjien musiikkia, enkä tiennyt oppisinko teoksen. Mutta se istuu erinomaisesti äänelleni."

Nylundin kalenteri näyttää huikealta. Hän laulaa Wagnerin ja Richard Straussin keskeisiä rooleja huipputaloissa Berliinin valtionoopperaa myöten.

Keskeinen näyttämö on myös Dresdenin Semper-ooppera, joka vierailee kesällä Savonlinnan oopperajuhlilla ilman Nylundia.

"Kuuluin Dresdenin solistikuntaan 1999–2001 ja olin sitten päävierailijana 12–20 esitystä vuodessa, kunnes edellinen johtaja sanoi, että olen liian kallis."

Se harmitti Nylundia, joka asuu perheineen Dresdenissä.

"Se on hyvä kaupunki kauheasta [maahanmuuttokriittisestä] Pegida-liikkeestä huolimatta. Nyt Semper-oopperan johto on taas vaihtunut. Palasin Straussin Daphne-produktiooni 2014, ja teen siellä myös Pjotr Tšaikovskin Jevgeni Oneginia."

Seuraava uusi rooli on Wagnerin Lentävän hollantilaisen Senta. Hän laulaa sen myös Kansallisoopperassa Kasper Holtenin ohjauksessa 2016.

"Aloitin 20 vuotta sitten Mozart-rooleilla, mutta jo ensimmäisessä koelaulussa tarjottiin myös Wagneria", hän muistelee.

"Opettelen myös Wagnerin Tannhäuserin Venuksen ja laulan sen Berliinissä produktiossa, jossa olen myös Elisabeth. Sitten tulee Bergin Wozzeckin Marie ja neuvottelen Straussin Frau ohne Schattenista."

Roolit ovat niitä raskaimpia.

"Ääneni ei ole isoin ja dramaattisin, mutta osaan projisoida, ja onnistuminen Salomessa avasi ovia. Ehkä kokeilen jopa Straussin Elektraa ja kymmenen vuoden päästä mietin haluanko kokeilla Wagnerin Tristania ja Isoldea."

Entä Suomi? Löytyykö vierailuihin aikaa Émilien ja Lentävän hollantilaisen jälkeen?

"Haluaisin tehdä Straussin lempiroolejani myös Suomessa. Se on keskeistä ohjelmistoani, jota en ole täällä juuri laulanut."

 

Kaija Saariahon Émilie Kansallisoopperassa 2., 6. ja 9. huhtikuuta. Ohjaus Marianne Weems. Kapellimestarina André de Ridder.

Marianne Weemsinohjauksessa videotheijastavat näyttämölle Émilien kirjeitä ja mielenmaisemaa Camilla Nylundin laulaessa monologiaan.
Marianne Weemsin
ohjauksessa videot
heijastavat näyttämölle Émilien kirjeitä ja mielenmaisemaa Camilla Nylundin laulaessa monologiaan.

Benjamin Suomela
Camilla Nylund laulaa nykyisin huipputaloissa Berliinin ja Wienin valtionoopperoista Bayreuthin Wagner-juhlille. Tänään hän esiintyy Kansallisoopperassa Kaija Saariahon Émilien ainoassa roolissa.
Camilla Nylund laulaa nykyisin huipputaloissa Berliinin ja Wienin valtionoopperoista Bayreuthin Wagner-juhlille. Tänään hän esiintyy Kansallisoopperassa Kaija Saariahon Émilien ainoassa roolissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat