Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cynthia Lennonin muistovideosta tuli hitti

Myös Yoko Ono muistaa John Lennonin ensimmäistä vaimoa Cynthiaa

Kulttuuri
 
Andrew Yates AFP
Julian ja Cynthia Lennon Liverpoolissa vuonna 2010.
Julian ja Cynthia Lennon Liverpoolissa vuonna 2010. Kuva: Andrew Yates AFP

The Beatles -yhtyeen tarinaan oleellisesti kuulunut Cynthia Lennon kuoli syöpään 1. huhtikuuta 75-vuotiaana, ja hänen poikansa Julian Lennon koosti pikavauhtia kauniin muistovideon, josta on nousemassa verkkohitti. Video keräsi nopeasti satojatuhansia katselukertoja.

Cynthia kuoli "lyhyen, mutta ankaran taistelun jälkeen", Julian kirjoittaa. Julianin isä ja Cynthian ensimmäinen aviomies oli The Beatles-yhtyeen perustajajäsen John Lennon.

Videon musiikkina on Beautiful, joka oli Julian Lennonin vuoden 2011 Everything Changes -albumin päätösraita. Kohtalon ironiaa on, että levy sai joitakin suorastaan julmia arvioita, mutta nyt kauniista videosta ja musiikista on liikututtu mediassa laajasti.

Cynthia ja John Lennon tutustuivat murrosikäisinä ja seurustelivat jo vuosia ennen The Beatles-yhtyeen läpimurtoa. Varhainen kolmen kuukauden ero johtui siitä, että Lennon oli läimäyttänyt tyttöystäväänsä. "Hän ei koskaan nostanut sormeaan minua vastaan sen jälkeen", Cynthia korosti.

Kun Cynthia Lennon tuli raskaaksi yhtyeen läpimurron kynnyksellä, John Lennon kosi häntä.

"Muuten emme välttämättä olisi menneet naimisiin", Cynthia muisteli vuonna 2005 BBC:n haastattelussa. Myllerryksen keskellä hän keskeytti opiskelunsa, joiden piti johtaa opettajan ammattiin.

Avioliitto solmittiin elokuussa 1962 vain viikkoja ennen The Beatlesin ensimmäisen singlen Love Me Do julkaisua. The Beatles -yhtyeen manageri Brian Epstein halusi pitää avioliiton aluksi pois julkisuudesta. Julian Lennon syntyi 8. huhtikuuta 1963.

Seuraavana vuonna Cynthia oli jo Surreyssä sijaitsevan Lennonien kartanon nuori emäntä, joka kasvatti lastaan ja "piti huolen bisneksestä" kotiin saapuvaa fanipostia myöten. Vuonna 1965 hän poikkeuksellisesti seurasi miestään ulkomaankiertueelle ja näki Shea-stadionin legendaarisen konsertin. Cynthia ei ollut uskoa silmiään: vastahan he kaikki olivat olleet köyhiä opiskelijoita. Cynthian pienistä tulovirroista puolet oli mennyt Johnin savukkeiden ostoon.

John Lennonin huumeongelma rapautti muutama vuosi myöhemmin avioliittoa, ja Johnin suhde Yoko Onoon johti avioeroon vuonna 1968.

Monissa Beatles-historiikeissa Cynthiaa vähäteltiin, vaikka haastatteluissa hän osoitti usein älykkyyttä ja sydämellisyyttä. Hän teki kaksi muistelmateosta: toisen omasta elämästään vuonna 1976 ja John Lennoniin keskittyvän kirjan vuonna 2005.

Julian Lennon tuki äitiään ja kirjoitti vuoden 2005 kirjaan johdannon, jossa hän arvosteli John Lennonia isänä ja äitinsä aviomiehenä. Julian koki menettäneensä isänsä kahdesti: avioeron jälkeen ja vuonna 1980, jolloin John Lennon ammuttiin.

Julian pääsi tuolloin hautajaisiin. Cynthiaa ei kutsuttu.

John Lennonin toinen puoliso Yoko Ono julkaisi lyhyen muistokirjoituksen keskiviikkona verkkosivuillaan. "Olen hyvin surullinen Cynthian kuolemasta. Hän oli hieno persoona ja loistava äiti Julianille.

Hän rakasti elämää niin paljon. Olin ylpeä siitä, miten me kaksi naista pidimme puolemme Beatles-perheessä", Ono ilmoitti.

Cynthia Lennon toimi myös ravintolanpitäjänä ja piti taidenäyttelyitä. Hän meni naimisiin kaikkiaan neljä kertaa. Viimeinen aviomies Noel Charles kuoli vuonna 2013.

 

HS.fi Kulttuuri: verkkoversiossa video ja linkkejä haastatteluihin sekä lausuntoihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat