Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saamelaisryhmä uhkaa vetäytyä näyttelystä

Kulttuuri
 

Saamelainen taiteilijakollektiivi Suohpanterror uhkaa vetää työnsä pois suuresta saamelaisen nykytaiteen näyttelystä, jonka on määrä avautua heinäkuussa Berliinissä. Syyksi ryhmä ilmoittaa saamelaisten kohtelun Suomen valtion toimesta.

Suohpanterror tunnetaan erityisesti kantaaottavasta julistetaiteestaan.

"Olemme harkinneet poisjääntiä näyttelystä, koska meillä on nyt suruaika. Suremme sitä, miten Suomen valtio on kohdellut saamelaisia", sanoo Suohpanterroriin kuuluva Jenni Laiti.

Eduskunta päätti 13. maaliskuuta jättää alkuperäiskansojen ILO-sopimuksen pöydälle, vaikka se oli kirjattu hallitusohjelmaan.

Ennen sitä hallitus päätti olla hyväksymättä ILO-sopimuksen kanssa yhdessä valmistellun uuden saamelaiskäräjälain. Lain kiistelty kohta koski saamelaisuuden määritelmää.

Sámi Contemporary -nimisessä näyttelyssä on mukana 20 saamelaistaiteilijaa Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Suohpanterrorilta mukana on 18 julistetta, joista yhdellä on erityisen suuri painoarvo.

Kuuluisaa We Can Do It -propagandajulistetta mukaileva Suohpangiehta on koko näyttelyn symboli, joka on ollut tarkoitus painaa julisteisiin ja lehtisiin ja joka on jo painetun näyttelyluettelon kannessa.

"Juliste on kaikkein tärkein kuva koko näyttelyn kannalta", vahvistaa lehdistö- ja kulttuurineuvos Merja Sundström Suomen Saksan suurlähetystöstä.

Näyttelyn on alunperin koonnut Rovaniemen taidemuseo. Se on kiertänyt Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat