Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyhiinvaellukset olivat keskiajan massaturismia – mitä matkalaisista jäi jäljelle?

Kristikansa on aina kulkenut ihmeitä tekeville paikoille. Tampereella Vapriikin museokeskuksessa voi nyt tutustua siihen, mitä keskiajan pyhiinvaeltajista jäi jäljelle.

Kulttuuri
 
Pappi ja kirjastonjohtaja vievät mukaan pyhiinvaellukselle
Pappi ja kirjastonjohtaja vievät mukaan pyhiinvaellukselle
Ihmiset ovat aina vaeltaneet pyhille paikoille, ja kristillisessä maailmassakin pyhiinvaellukset olivat massaturismia jo keskiajalla. Santiago de Compostelan caminolla Espanjassa vaeltaa satojatuhansia tänä vuonnakin, heidän joukossaan myös kirjastonjohtaja Tarja Vuorinne Helsingistä. Italialaisen papin Domenico Laffin päiväkirja on puolestaan elävä kuvaus vaeltajan arjesta 1600-luvulla. Toimittaja Suvi Ahola HS, editointi: Kristiina Marttinen HS, kuvat: Tarja Vuorinne, musiikki: Kevin MacLeod - Pippin the Hunchback (incompetech.com).

Tampere. Turismi ei ole mikään moderni ilmiö. Vaikka ennen piti kulkea jalan, hevosella tai vesitse, eikä kulkuväylinä ollut valtateitä, monet ihmiset halusivat jo keskiajalla kauas.

Kristinuskon ja kirkon hallitsemassa maailmassa yksi matkustamisen tärkeimmistä syistä oli uskonnollinen: lähdettiin pyhiinvaellukselle. Syntien anteeksi saamisen ja erilaisten vaivojen parantumisen toivossa vaellettiin paikkoihin, joissa ajateltiin saatavan apua.

Kyse ei ollut vähäisistä väkimääristä. Esimerkiksi vuonna 1300 Roomassa arveltiin käyneen 200 000 pyhiinvaeltajaa, ja Espanjassa pyhän Jaakobin haudalle Santiago de Compostelaan johtaneella tiellä liikkui jo keskiajalla vuosittain jopa puoli miljoonaa ihmistä.

Pyhiinvaellukset kuuluvat toki muihinkin uskontoihin kuin kristinuskoon.

Urjalan Pyhän Olavin alttarikaapissa on kuvattuina muitakinSuomessa keskiajalla palvottuja pyhimyksiä: piispa Henrik (vas.), Autuas Hemminki ja Pyhä Birgitta (oik.). Olavin vieressä neitsyt Maria.
Urjalan Pyhän Olavin alttarikaapissa on kuvattuina muitakin
Suomessa keskiajalla palvottuja pyhimyksiä: piispa Henrik (vas.), Autuas Hemminki ja Pyhä Birgitta (oik.). Olavin vieressä neitsyt Maria.

Muslimin tulisi elinaikanaan tehdä pyhiinvaellus Mekkaan, hindut käyvät puhdistautumassa Ganges-joessa ja buddhalaiset kulkevat paikoilla, joilla Buddha on valaistunut ja opettanut.

Katolisessa keskiajan Euroopassa yksi pyhiinvaelluksen tärkeä motiivi oli myös kiittää Jumalaa onnenpotkusta.

Näin teki esimerkiksi Laurencius Pedersörestä vuonna 1375, kun hänen seitsenvuotias tyttärensä Helena eksyi metsään mutta löytyi elossa ja terveenä.

Kiitokseksi isä vaelsi Pohjanmaalta Ruotsin Vadstenaan Birgitta -pyhimyksen (1303–1373) haudalle. Mukaan hän otti sekä Helenan että joukon etsinnöissä auttaneita naapureitaan.

Tämä ja monta muuta tarinaa kerrotaan nyt Tampereen museokeskus Vapriikissa Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla -näyttelyssä, joka on avoinna lokakuuhun asti.

Tammikuun lopulla avautuneen näyttelyn on tähän mennessä ehtinyt nähdä jo 26 000 kävijää.

"Tämä on Vapriikin ja Tampereen yliopiston historian oppiaineen yhteisprojekti", näyttelystä vastaava tutkija Marjo Meriluoto-Jaakkola kertoo.

"Haluttiin vankalle tieteelliselle pohjalle perustuva, populaari näyttely ja samalla koota yhteen suomalaisten keskiajan tutkijoiden tekstejä pyhiinvaelluksista lähelle ja kauas."

Tämä liki 400-sivuinen, kuvitettu tietopaketti ilmestyi jo viime syksynä. Sen artikkeleista käy ilmi, missä ja miksi keskiajan suomalaiset vaelsivat ja mitä tietoja heistä on jäänyt.

Periaatteessa jokainen kirkko oli katolisella keskiajalla pyhiinvaelluskohde, sillä jo 700-luvulla määrättiin, että alttarilla piti olla pyhäinjäännös. Jos ei ihan Jeesuksen luita, hiuksia tai tilkkua kaavusta niin ainakin murena jostakusta marttyyrista.

Pyhäinjäännöksillä eli reliikeillä houkuteltiin pyhiinvaeltajia paitsi kirkkoon rukoilemaan ja hartautta harjoittamaan myös lähiseudun taloutta ja kauppaa virkistämään.

Jaakob vanhemman haudasta Santiago de Compostelassa tuli 1100-luvulla suosittu pyhiinvaelluskohde. Patsas Pälkäneen kirkosta on 1500-luvulta. – Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla -teoksen kuvitusta.
Jaakob vanhemman haudasta Santiago de Compostelassa tuli 1100-luvulla suosittu pyhiinvaelluskohde. Patsas Pälkäneen kirkosta on 1500-luvulta. – Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla -teoksen kuvitusta.

Koska reliikkejä riitti, pyhiinvaellus oli Euroopassa useimmiten kotimaanmatkailua, melko lyhyitä matkoja lähikirkkoihin ja niiden suojelupyhimysten luo.

Suomessa tärkeitä kohteita olivat Turun tuomiokirkko, Naantalin birgittalaisluostarin kirkko sekä Hattulan, Köyliön ja Rengon kirkot.

Tosin näihinkin vaelluksiin meni keskiajalla aikaa, kun terve aikuinen liikkui jalan korkeintaan 30–40 kilometriä päivässä, ratsain ehkä kaksinkertaisen matkan.

Turun tuomiokirkko, jonka ensi vaiheet yltävät 1200-luvulle asti, omistettiin paitsi neitsyt Marialle myös Suomen ensimmäiselle piispalle Henrikille (?–1156), jonka Lalli perimätiedon mukaan surmasi Köyliönjärven jäällä.

Tuomiokirkolla oli keskiajalla kunnioitettava kokoelma pyhäinjäännöksiä. Niitä on myös säilynyt, sillä jostain syystä kaikkia ei hävitetty uskonpuhdistuksen jälkeen.

Vielä kun kirkkoa restauroitiin 1920-luvulla, piilotettuja reliikkejä löytyi seinäkomerosta.

Vapriikin näyttelyssäkin voi nähdä kalloreliikin, jota on pidetty piispa Henrikille kuuluvana.

Lisäksi on esillä pieniä kiviä, joiden on uskottu olevan Getsemanesta ja Jeesuksen hiellä kyllästettyjä, sekä silkkikäärössä luita ja kappale turkista, jotka liitetään Gertrudiin (630–659/664), pyhiinvaeltajien suojelijaan.

Suomessa kunnioitettiin monia muitakin pyhimyksiä, kuten Norjan kristinuskoon käännyttänyttä Olavi -kuningasta (995–1030) ja ruotsalaista näkyjen näkijää ja luostarin perustajaa Birgittaa (1303–1373).

Myös varhaisille marttyyreille Katariina Aleksandrialaiselle ja Margareeta Antiokialaiselle on Suomessa omistettu useita kirkkoja, joihin vaellettiin heiltä apua pyytämään.

Vaikka Katariina ja Margareeta tuntuvat nykyihmisestä vierailta, keskiajan Suomessa heillä oli vankka sija arjessakin. Katariinaa pidettiin karjan, erityisesti lampaiden, suojelijana.

Margareeta, jonka nimipäivää on vietetty heinäkuussa keskiajalta alkaen, oli puolestaan heinäntekijöiden suojelija.

Koska Margareetan kerrotaan kukistaneen lohikäärmeen, hänen puoleensa kannatti kääntyä myös silloin, kun sai heinäpellolla käärmeenpureman.

Ihmisillä oli kuitenkin jo keskiajalla vankka palo myös kauemmas kuin naapuripitäjän kirkkoon. Maailmalle työnsivät suurten katedraalien kauneus, seikkailunhalu sekä silkka halu irtautua arjesta. Hoidettiinpa pyhiinvaelluksilla liikeasioitakin.

Raskaalle kaukomatkalle saatettiin lähettää myös ihminen, joka oli tehnyt vakavan rikoksen.

Tiedetään pernajalaismiehestä, joka tappoi toisen kiltatuvassa ja määrättiin rangaistukseksi vaeltamaan Espanjaan.

Hänen kohtalonsa ei kuitenkaan ollut niin kova kuin sen tanskalaisen isänmurhaajan, joka joutui lisäksi käymään Roomassa ja Jerusalemissa – ja vielä rautakahleet käsissä ja jaloissa.

Pohjoismaiden suosittuja pyhiinvaelluskohteita olivat birgittalaisuuden pääluostari Ruotsin Vadstenassa sekä Olavin hauta Norjan Nidarosissa, nykyisessä Trondheimissa.

Kaukokohteista arvellaan Vapriikin näyttelyssä, että Rooma oli suomalaisenkin helpoin saavuttaa. Espanjaan mennessä piti ylittää korkea ja laaja Pyreneiden vuoristo ja Jerusalemiin purjehtia laivalla Venetsiasta tai Barista.

Kun näin kauas lähdettiin, valmistelut olivat huolellisia: myytiin omaisuutta, tehtiin testamentteja, pyydettiin suositus- ja suojelukirjeitä.

Vapriikin näyttelyssä on esillä turvakirje, jonka piispa Arvid Kurki laati kahdelle naantalilaismiehelle, munkille ja porvarille, jotka aikoivat matkustaa kaikkiin kolmeen pyhään kaupunkiin.

Sekin tieto on säilynyt, että turkulainen aseseppä Lauri myi vuonna 1488 tonttinsa 48 markalla, jätti vaimolleen 20 markkaa ja lähti kohti Espanjaa.

Kaikki eivät näin kaukaa palanneet. Sen, että takaisinkin tultiin, todistavat kymmenkunta pientä pyhiinvaellusesinettä, joita on löytynyt kirkkojen kaivauksissa eri puolilta Suomea.

Esimerkiksi Akaan kirkosta on löytynyt pyhiinvaellusmerkki, joka on peräisin Vadstenasta.

Se muistuttaa elävästi rintamerkkiä tai jääkaappimagneettia, jollaisia modernitkin matkalaiset tuovat tuliaisiksi.

Vapriikissanäyttelykävijäkin tuntee vaeltavansa pyhillä poluilla. Oppaina ovat keskiaikaiset patsaat ja tarinat pyhimyksistä, pyhäinjäännökset ja niiden kauniit säilytysastiat – kaikkiaan esineistöä on kerätty kymmenestä museosta ympäri maailmaa.

Tietoa saa myös siitä, miten pyhiinvaeltaja varustautui.

Säilyneiden dokumenttien mukaan asu oli vaatimaton, sillä sen piti korostaa vaeltajan asemaa hengellisenä kilvoittelijana. Tunnistettava asu myös suojeli ryöstäjien varalta. Sauva piti olla, ja Santiago de Compostelan kulkijoilla simpukka hattuun kiinnitettynä.

Keskiaikaiset kulkijat eivät siis paljon poikkea moderneista pyhiinvaeltajista – joita riittää etenkin katolisuuden suurkaupunkeihin edelleen satojatuhansia joka vuosi. Heidänkin rinkkansa, kuluneet kenkänsä ja matkamuistonsa täyttävät Vapriikissa yhden vitriinin.

 

Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla. Näyttely 18. 10. 2015 asti Tampereen museokeskus Vapriikissa (Alaverstaanraitti 5). Suljettu tänään 3. 4., muuten avoinna ti–su klo 10–18.
 
Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla. Toim. Sari Katajala-Peltomaa, Christian Krötzl ja Marjo Meriluoto-Jaakkola. SKS. 367 s.

Pyhän Birgitan merkki oli hankittu matkamuistoksi Vadstenan luostarista, joka oli suosittu pyhiinvaelluskohde Ruotsissa. Merkki löytyi Akaan kirkon alttarikaapista, minne se oli ehkä kätketty kiitoslahjana.
Pyhän Birgitan merkki oli hankittu matkamuistoksi Vadstenan luostarista, joka oli suosittu pyhiinvaelluskohde Ruotsissa. Merkki löytyi Akaan kirkon alttarikaapista, minne se oli ehkä kätketty kiitoslahjana.

Pyhäinjäännösarkku 1200-luvulta sisälsi ilmeisesti jotain itämaan tietäjiin liittyvää. Arkku on Vapriikissa lainassa British Museumista.
Pyhäinjäännösarkku 1200-luvulta sisälsi ilmeisesti jotain itämaan tietäjiin liittyvää. Arkku on Vapriikissa lainassa British Museumista.


Michael Wolgemut: Santiago deCompostelan pyhiinvaeltajien kulkue (1491). – Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla -teoksen kuvitusta.
Michael Wolgemut: Santiago de
Compostelan pyhiinvaeltajien kulkue (1491). – Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla -teoksen kuvitusta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat