Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Camilla Nylund tulkitsee vaikuttavasti Kaija Saariahon oopperassa Émilietä, joka rakasti sekä miehiä että matematiikkaa

Camilla Nylund eläytyy hyvin tiedenaisen moniin minuuksiin Kaija Saariahon oopperassa

Kulttuuri
 
Hannu-Ilari Lampila  
Benjamin Suomela HS
Camilla Nylund välittää laulullaan loistokkaasti Émilien hiljaista pelkoa ja korkealle nousevia ajatuksia.
Camilla Nylund välittää laulullaan loistokkaasti Émilien hiljaista pelkoa ja korkealle nousevia ajatuksia. Kuva: Benjamin Suomela HS
Arvio: ooppera
Kaija Saariahon Émilie Suomen Kansallisoopperan suurella näyttämöllä. Libretto Amin Maalouf. Musiikinjohta André de Ridder, ohjaus Marianne Weems, videosuunnittelu Austin Switser, lavastus Neal Wilkinson, äänisuunnittelu Dan Hobson, valaistus Allen Hahn, puvut Claudia Stephens. Kansallisoopperan orkesteri, Marianna Henriksson. cembalo. Émilie Camilla Nylund.

Tutkija Teemu Ikonen kertoo 1700-luvun kirjallisuuden ensyklopediassa, että monet valistusajan kirjailijat vaativat naisten oikeuksien ja koulutusmahdollisuuksien parantamista.

Jos nainen uskalsi erottua kirjallisilla ja älyllisillä kyvyillään, julkinen mielipide kääntyi kuitenkin häntä vastaan. Naisten kilvoittelu hämmensi miehiä ja rikkoi sukupuolirooleja.

"Kirjoittava nainen on vapaata riistaa: miehet unohtavat eettiset periaatteensa eikä naistenkaan tuki ole taattu", kirjoitti Madame de Staël.

Tiedenainen, fyysikko Émilie de Châtelet (1706 – 1749) oli siitä harvinainen poikkeusyksilö, että ajan tiedeyhteisö arvosti häntä. Se johtui paitsi hänen tieteellisistä ansioistaan myös siitä, että hän oli ylhäistä syntyperää. Isä kannusti lahjakasta tytärtään ja antoi hänen opiskella. Nautinnonhaluinen kaunotar oli pitkään Voltairen rakastajatar, ja valistusfilosofi antoi hänelle tukensa.

Ei ole yllätys, että lahjakkaan ranskattaren persoona ja kohtalo ovat kiehtoneet Kaija Saariahoa. Hän on rakentanut aiheesta noin 80-minuuttisen, vangitsevan intensiivisen mono-oopperan, jossa sekoittuvat intohimo matematiikkaan ja rakkauteen. Musiikki virtaa ja aaltoilee jännitteisesti ja värikkäästi muodonmuutoksesta toiseen.

Yhdeksässä kohtauksessa Émilie miettii tieteellistä elämäntyötään ja kokee lähestyvän synnytyksen nostattamia synkkiä, kuoleman varjostamia aavistuksia.

Émilie on mielen teatteria, jossa Saariahon musiikki avaa näkymän Émilien mielen rajattomaan maailmaan.

Émilien musiikki soi fysiikan ja metafysiikan, todellisuuden ja mielikuvituksen, vertikaalisen ja horisontaalisen akselin leikkauspisteissä. Sirisevä cembalo on muistuma 1700-luvun mielenmaisemasta. Elektroninen on muokkaus nykyajan teknologista taikaa, sulkakynän raapiva ääni konkreettista musiikkia, jolla on tärkeä symbolinen merkitys.

Matematiikan ja geometrian prinsiipit nostavat musiikin kulkua kohti abstraktia ja kosmista ulottuvuutta. Tunteiseen ja intohimoihin liittyy ruumiillis-fyysistä painovoimaa. Raskaus ja sen aiheuttamat pelot käynnistävät kuolemaan johtavan kellon biologisen tikityksen.

Kun Émilie laulaa matematiikan prinsiipeistä, musiikista purkautuu teoksen rajuin fyysinen myllerrys. Se voi tarkoittaa sitä, miten voimakkaasti tieteen kehitys mullisti maailmaa.

Camilla Nylund on uhkea ja upea, ranskaa laulava Émilie-kaunotar, täynnä tuskaisen elämänhaluista vokaalista loistokkuutta, hiljaista pelkoa ja korkealle nousevia suuria ajatuksia. Puhelaulu vaihtuu joustavasti kirkkaasti säihkyviksi kaariksi ja kiihkeiksi tunteenpurkauksiksi.

Émilie kohtaa sarjan eri minuuksiaan ja kuulee joskus myös toisten ihmisten aavemaisten äänten sekoittuvan omaansa.

Kyseessä on eräänlainen sisäisen tiimin kokous, jossa Émilie yrittää ratkoa myös ristiriitojaan, kuten järjen ja eroottisen nautinnon suhdetta valistusajan luonto-opin hengessä.

Ohjaaja Marianna Weemsin ja Camilla Nylundin yhteistyö tuo hyvin esiin Émilien eri puolet ja mielen- ja tunnetilan vaihdokset. Kapellimestari André de Ridder saa musiikin hehkumaan, väreilemään, vyörymään ja kiirimään häipyen kohti avaruuksia.

Esitys on hankittu Spoleton festivaalilta. Neal Wilkinsonin suunnittelema näyttämökuva on ikään kuin geometrisista vinoneliöistä rakennettu mielen vankila. Ympärille jää paljon tyhjää mustaa tilaa.

Videoita ja valoja käytetään kekseliäästi. Mieleen tuli kuitenkin, miten huikeita geometrisia ja mentaalisia avaruuksia nykyajan valo- ja videotekniikalla voisi loihtia näin isolla näyttämöllä.

Émilie Kansallisoopperassa vielä 6. 4. klo 14 ja 9. 4. klo 19.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat