Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeriö keräsi taiteilijat kehumaan "kristittyjä loukanneen" oopperapomon potkuja Venäjällä

Kulttuuri
 
Kirill Kukhmar TASS
Venäläissopraano Irina Khurilova ja tanskalaistenori Stig Anderson lauloivat Timofei Kuljabinin oopperaohjauksessa Novosibirskissä.
Venäläissopraano Irina Khurilova ja tanskalaistenori Stig Anderson lauloivat Timofei Kuljabinin oopperaohjauksessa Novosibirskissä. Kuva: Kirill Kukhmar TASS

Venäjän kulttuuriministeriö on kerännyt verkkosivuilleen lausuntoja taiteilijoilta, jotka hyväksyvät Novosibirskin oopperatalon johtajan Boris Mezdritšin erottamisen.

Kulttuuriministeriö erotti johtajan viime viikolla, kun tämä puolusti Richard Wagnerin Tannhäuser-oopperan uutta produktiota eikä ministeriön mukaan esittänyt anteeksipyyntöä "loukkaantuneille kristityille".

Suomessakin suosittu huippualttoviulisti ja kapellimestari Juri Bašmet sanoo ministeriön mukaan, että jo valokuvat osoittavat ohjauksen banaaliuden. Erottaminen sopii hänelle.

Elokuvaohjaaja Andrei Kontšalovski pohtii ministeriön mukaan kokeilevien taiteilijoiden ja yleisön välistä kuilua ja päätyy siihen, että ei vastusta uuden johtajan nimeämistä. Vastaavia kommentteja on yli kymmeneltä taiteilijalta ja kulttuurijohtajalta.

Kulttuuriministeriön taiteilijakyselyjen mainetta tahri sen keräämä taiteilijalista nimistä, jotka tukivat Vladimir Putinin "kantaa" koskien Krimin niemimaata. Silloin listan allekirjoittajiin kelpasivat kuolleetkin taiteilijat.

Uusi kohu alkoi joulukuussa 2014, kun Timofei Kuljabinin ohjaus Richard Wagnerin Tannhäuserista sai ensi-iltansa Novosibirskin oopperassa. Ensi-iltaa sanottiin menestykseksi. Esimerkiksi suuren Kommersant-lehden kriitikko arveli, että Novosibirskista oli tulossa koko maailman oopperafanien pyhiinvaelluspaikka ja produktio valittiin Venäjällä vuoden parhaaksi.

Wagnerin Tannhäuserin juoni kertoo miehestä, joka lähtee hekumallisen Venuksen vuorelta, rakastuu viattomaan Elisabethiin ja päätyy pyhiinvaellusmatkalle Roomaan pyytämään syntejään anteeksi paavilta. Anteeksiannon ihme tapahtuu vasta päähenkilöiden kuoltua.

Kuljabinin ohjauksessa nykyaikainen ohjaaja on tekemässä elokuvaa Jeesuksesta ja pohtii taiteen ja kaupallisten taidejuhlien ristiriitaa. Tätä ilmentää juliste, jossa Jeesus on ristiinnaulittuna naisen jalkojen väliin.

Helmikuussa paikallinen kirkonmies, joka ei ollut nähnyt oopperaa, pyysi syyttäjää ryhtymään toimiin.

Oikeus ei kieltänyt produktiota, mutta Venäjän kulttuuriministeriö järjesti julkisia keskustelutilaisuuksia ja vaati sen jälkeen "tarvittavia muutoksi" produktioon.

Kohujuliste peitettiin esityksessä harmaalla kankaalla, mutta tämäkään ei enää riittänyt, ja ministeriö antoi oopperanjohtajalle potkut. Kulttuuriministeriö nimesi seuraajaksi Vladimir Kehmanin, joka oli kritisoinut produktiota.

Kremlissä on myös väläytetty asiantuntijoiden tekemiä "tutkimuksia" ennen kuin julkisin varoin rahoitetut produktiot esitetään yleisölle. New Yorkerin mukaan tämä käytäntö kiertäisi ennakkosensuurin kieltävän lain ja palauttaisi Neuvostoliiton kulttuuripolitiikan käytännöt nykyiselle Venäjälle.

Venäjän hallituksen ohjaus kulttuurielämässä on jo tiukentunut. Joulukuussa presidentti Vladimir Putin allekirjoitti kulttuuriministeriön asiakirjan "Valtion kulttuuripolitiikan perusteista", jossa kulttuuripolitiikan tehtävänä on esimerkiksi ortodoksisen kirkon erityisaseman huomioiminen ja perinteisten venäläisten tapojen ja käyttäytymismallien siirtyminen sukupolvelta toiselle.

New Yorkerin Masha Lipmanin mukaan tämä muistuttaa varsin paljon Neuvostoliiton ajoista: viranomaiset uskovat, että innovatiivinen ja provokatiivinen taide ovat merkkejä poliittisesta epälojaaliudesta. Myös Neuvostoliitossa palkittiin taiteilijoita, jotka tuomitsivat kollegoitaan, Lipman muistelee.

Kulttuuriministeriön linjalla on tietysti myös nimekkäitä vastustajia. Heihin kuuluvat venäläinen oopperaohjaaja Dmitri Tšernjakov jonka ohjaus Wagnerin Parsifalista sai juuri ensi-iltansa Berliinissä. Varsin suoraan on puhunut myös Lontoon filharmonikkojen ja Moskovan Bolšoi-teatterin ylikapellimestari Vladimir Jurovski, jota Kehman turhaan pyysi Novosibirskin oopperan ylikapellimestariksi.

Jurovskin mukaan taide ei voi elää uskonnollisten tai muiden dogmien ehdoilla. Jos näin toimittaisiin, vaaravyöhykkeessä olisivat Bulkakovin, Gogolin, Shakespearen, Puškinin, Richard Straussin, Wagnerin ja monen muun mestariteokset.

Jurovski varoittaa hallitsijoita pystyttämästä inkivisitioon verrattavaa järjestelmää ja muistuttaa Venäjän olevan perustuslakinsa mukaan sekulaarinen valtio, joka takaa kaikille ajatuksen- ja sananvapauden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat