Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konservaattori kunnostaa ikoneita ja opettaa nunnille maalausta Egyptissä

Jo neljä vuotta eläkkeellä ollut Helena Nikkanen luuli jättäneensä konservoinnin. Nyt hän työstää 1200-luvun kopti-ikonia Egyptissä.

Kulttuuri
 
Päivi Arvonen
Päivi Arvonen
Ikonien konservointi on hidasta käsityötä: Matteus-ikonin valmistumiseen menee melkein puoli vuotta.
Ikonien konservointi on hidasta käsityötä: Matteus-ikonin valmistumiseen menee melkein puoli vuotta. Kuva: Päivi Arvonen

Afrikan kirkas valo tulvii sisään kattoikkunoista valkoiseksi maalattuun huoneeseen. Konservaattori Helena Nikkanen on juuri sekoittanut kittiä sampiliimasta ja Bolognan kipsistä ja täyttää sillä vanhan ikonin vaurioituneita kohtia.

Ikoni on peräisin usean ikonin sarjasta, joka on maalattu 1200-luvun loppupuolella todennäköisesti 1260-luvulla. Kuva esittää apostoli Matteusta.

Kaksi vuotta sitten Nikkanen, 66, konservoi saman maalaussarjan apostoli Paavalia esittävän ikonin sittemmin konservaattoriksi valmistuneen Tuuli Kasson kanssa. Työ tehtiin Makarioksen luostarissa. Matteus-ikonia Nikkanen työstää talvikuukausien kodissaan Egyptin koptikirkon Anafora-keskuksessa.

"En olisi uskonut, että eläkkeellä päädyn vielä konservointityöhön. Ammatistani tuli harrastus ja harrastuksesta ammatti", Nikkanen sanoo.

Hän on asunut neljä vuotta talvikuukaudet Anaforan yhteisössä talkoolaisena. Päivätyönä on ikonien maalaus ja ikonimaalauksen opettaminen Anaforan nunnille sekä rakenteilla olevan kirkon sisäseinien maalaus Uuden testamentin tapahtumien kuvilla.

Päivi Arvonen
Luostarimaisessa Anaforassa voi työskennellä päivänvalossa.
Luostarimaisessa Anaforassa voi työskennellä päivänvalossa.

"Työvuosinani harrastin ikonimaalausta. Suurin haaveeni oli, että saisin vielä maalata päivänvalossa – täällä Anaforassa saan elää haavettani joka päivä."

Työskennellessään Valamon luostarin johtavana konservaattorina Nikkanen konservoi lähinnä 1700–1800-lukujen ikoneja. Suomen ortodoksikirkon vanhin ikoni, Konevitsan Jumalanäidin ikoni, on peräisin 1300-luvun lopulta.

Vanhojen 1200–1300-lukujen ikonien konservointi on Nikkasen mukaan helpompaa kuin uudempien.

"Suomessa vanhat ikonit ovat käsityöläisten tekemiä, koska taidemaalarit maalasivat taidekuvia. 1200-luvulla parhaat maalarit olivat ikonimaalauksen palveluksessa", Nikkanen kertoo. "Vanhat ikonit on tehty hyvällä tekniikalla, ja niistä oppii paljon."

Matteus-ikonissa Nikkanen on ihaillut etenkin hiusten taidokasta maalausta vaaleine huippuvaloineen ja varjostuksineen.

Apostoli Matteusta esittävä ikoni on todennäköisesti peräisin 1260-luvulta, esittelee Helena Nikkanen.
Apostoli Matteusta esittävä ikoni on todennäköisesti peräisin 1260-luvulta, esittelee Helena Nikkanen.

Helena Nikkanen tekee konservointityön lahjana Makarioksen luostarille. Kokopäivätyönä hankkeeseen kuluisi aikaa noin neljä kuukautta ja hinta ammattilaisella teetettynä olisi ainakin 20 000 euroa.

Egyptissä Nikkanen vieraili ensimmäisen kerran jo lähes viisi vuosikymmentä sitten vuonna 1969. Anaforan yhteisöön hän tutustui vasta vuonna 2008 saatuaan paikasta vinkin konservaattorikollegaltaan Zuzana Skalovalta tarvitessaan harjoittelupaikkaa Egyptissä ohjauksessaan oleville suomalaisille konservointiharjoittelijoille.

Skalova konservoi koptikirkon ikoneja vuosia, mutta joutui jättämään Egyptin terveydellisistä syistä. Hän lahjoitti Anaforaan ja Nikkaselle liikuteltavan konservointiyksikön, jonka avulla työtä tehdään silloin kun luostarit eivät salli arvokkaita ikoneja vietävän pois luostarien alueelta.

Matteus-ikonin Nikkanen sai konservoitavakseen tammikuussa. Hän arvioi saavansa työn valmiiksi kesäkuun alkuun mennessä. Makarioksen luostari edellyttää ikonin rekonstruointia.

"Teen tästä ehjän, mutta en halua arvata mitään. Matteuksen puhkotut silmät teen saman sarjan muiden ikonien mallin mukaisesti", Nikkanen suunnittelee.

Konservointityötä auttaa se, että ikonissa on kaiverrettu neulalla piirroksen ääriviivat viitan laskoksia myöten. Matteusta esittävän ikonin konservointi tuskin jäänee Nikkasen viimeiseksi, sillä vastaavia vanhoja ikoneja voi olla Egyptin koptikirkon luostarien varastoissa kymmeniä.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat