Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielenrauha syrjäytti masennuksen, ja Verneri Pohjolaa viedään nyt maailmalle

Masennuksen voittanut Verneri Pohjola on taiteensa huipulla ja silti matkalla eteenpäin

Kulttuuri
 
Kimmo Räisänen
Verneri Pohjola lauloi trumpettiosuudet uuden levyn ensimmäiselle demolle
Verneri Pohjola lauloi trumpettiosuudet uuden levyn ensimmäiselle demolle
Toimittaja: Antti Majander, kuvaus ja leikkaus: Kimmo Räisänen.

Kansallisteatterin suuri näyttämö, katsomo parvekkeineen liki täynnä – ja lavalla soi uusi suomalainen jazz.

Maaliskuun lopun poikkeuksellinen sunnuntai-ilta on kaikin puolin onnellinen. Yleisö on haltioissaan siitä, että on nähnyt ja kuullut taiteilijaa, joka on taiteensa huipulla ja silti jo vahvasti matkalla eteenpäin. Ja esiintyjä itse, sukupolvensa parhaimmistoon kuuluvine bändikavereineen, on silmin nähden tunteikkaana.

Kuka

Verneri Pohjola

 Syntyi 1977 Helsingissä.

 Aloitti trumpetinsoiton vasta 15-vuotiaana.

 Opiskeli Sibelius-Akatemian jazz-osastolla. Pori Jazzin vuoden nuori muusikko 2004.

 Ilmiliekki Quartetin kanssa levyt March of the Alpha Males (2003), Take it with Me (2006) sekä Vi sålde våra hemman (2009), jolla laulaa Emma Salokoski.

 Omat levyt: Aurora (2009), A Hotpot Place Around the Corner (2010), Ancient History (2012), Bullhorn (2015).

 Pohjolan nykyisessä kvartetissa pianoa soittaa Aki Rissanen, bassoa Antti Lötjönen ja rumpuja Teppo Mäkynen.

 Black Motor -trion kanssa levy Rubidium (2013).

Uuden, kokonaan omista sävellyksistä koostuvan levyn kappaleet sytyttävät perinteikkään puhetaidon salin harvinaiseen paloon.

Toisinkin olisi voinut käydä.

Vielä muutama vuosi sitten trumpetisti Verneri Pohjola, 37, puhui avoimesti masennuksestaan. Vaikutti pahalta.

"Minulla on ollut ihmeellinen olo koko elämäni ajan", Pohjola sanoo treenikämpässään Herttoniemessä. "Ydin puuttuu. Tai on täynnä ahdistusta."

Kyse ei ole mistään yksittäisestä asiasta vaan isosta kimpusta koko elämän alueelta.

Isäksi tuleminen neljä vuotta sitten pakotti nostelemaan luurangot kaapista, yksi toisensa jälkeen. Energia ei enää riittänyt peittelyyn, kun joutui vastuuseen toisesta.

"Masennus oli oire. Merkitsevät asiat olivat sen taustalla. Niiden käsittely terapiassa auttoi. Puolitoista vuotta sitten tunsin itseni ensimmäisen kerran omaksi itsekseni – ensimmäisen kerran sitten lapsuuden."

Poiminta

Trumpetistin kymmenen rakasta levyä

 Miles Davis: Filles de Kilimandjaro (1968)

 Anders Jormin: Jord (1995)

 Tom Waits: Mule Variatons (1999)

 Björk: Vespertine (2001)

 Queen: News of the World  (1977)

 Bill Evans: We Will Meet   Again (1979)

 Joe Hendersson: Page One (1963)

 Kenny Wheeler: Gnu High  (1975)

 Tomasz Stanko: Balla dyna (1976)

 Clifford Brown: With Strings (1955)

Kuten Pohjola uuden Bullhorn-levynsä kansitekstissä to–teaa, hän on ollut jo riittävän kauan nuori jazzmuusikko, parikymmentä vuotta.

"Onhan se kovin onnellinen mantteli. Kaikki ovat kiinnostuneita, koska olet nuori ja lahjakas. Mutta jossain vaiheessa alkaa itse suojautua sen taakse. Siksi nuoruudesta täytyy astua ulos. Kun lähestyy neljääkymmentä, pilvilinnassa ei voi enää elää."

Pohjola on sillä kannalla, että toiveiden on toteuduttava nyt, jos ne ovat toteutuakseen.

Syntymistä musiikkisukuun Verneri Pohjola ei osaa pitää rikkautena eikä rasitteena, koska kokemusta muunlaisesta suvusta ei ole.

"Jokainen tietää, että suku on aina samaan aikaan sekä ihana että raskas asia. Mutta tykkään kyllä omastani. On mieletön voimavara, että suuri jengi omia tulee kuuntelemaan, kun on tärkeä keikka."

Kansallisteatterissa Pohjoloita oli parisenkymmentä.

"Ihan käsittämättömän siistiä!"

Oman isän, basisti Pekka Pohjolan (1952–2008) osuutta ei voi sivuuttaa, vaikka monesti on tehnyt mieli.

"Opiskeluaikana koin tosi ahdistavaksi, että isä on kuuluisa basisti. En olisi halunnut painottaa sitä, mutta kumminkin kaikki tiesivät sen koko ajan."

Todistamisen tarve kasvoi suureksi. Yhtä hyvin voi puhua myös itsesuojelusta ja peittelystä.

"En halunnut toisten huomaavan, miten epävarma olen. Ja toisaalta taas halusin kauheasti näyttää, että olen oma itseni, enkä vain isäni poika."

Kimmo Mäntylä
"Bullhorn-levyllä tuon aiempaa enemmän esille rokkipuoltani", jazz-muusikko Verneri Pohjola sanoo treenikämpällä Herttoniemessä. Huulilla oma trumpetti, sylissä isän ensimmäinen basso.
"Bullhorn-levyllä tuon aiempaa enemmän esille rokkipuoltani", jazz-muusikko Verneri Pohjola sanoo treenikämpällä Herttoniemessä. Huulilla oma trumpetti, sylissä isän ensimmäinen basso.

Englantilaiselle Edition Records -merkille tehty Bullhorn on saanut erinomaisen vastaanoton myös ulkomailla, ja kvartetin ohjelmassa on useita tärkeitä festivaalikeikkoja kesällä Euroopassa.

"Rehellisesti sanoen: omasta mielestään on aina joko kerjäläinen tai kuningas", Pohjola naurahtaa.

"Ihan bipolaarihommaa! Omassa suhtautumisessa omaan soittamiseen ei juuri ole välimaastoa. Se on joko ihan paskaa tai maailman parasta."

Pohjola puhuu esiintyvän taiteilijan "fiiliksen orjuudesta".

Mutta myös siitä, miten aikuistuttuaan alkaa ymmärtää, että se ei ole totta, vaan suoritus vaihtelee sittenkin kovin vähän keikalta toiselle, vaikka iltojen tunnelmissa voikin olla isoja eroja.

Kansallisteatterin konsertin jälkeen Pohjola olisi kernaasti kelluskellut auvoisen olonsa varassa muutaman päivän, mutta jo seuraavana päivänä piti lähteä luxemburgilaisen vibrafonistin Pascal Schumacherin matkaan Keski-Eurooppaan ja sieltä saksofonisti Mikko Innasen yhtyeen mukana Norjaan.

Jos jokin niin keikkailu pitää muusikon leivässä. Taiteilija-apuraha auttaa keskittymään työhön.

Parhaassa tapauksessa levy myy niin hyvin, että se rahoittaa vähitellen itse itsensä, kuten Pohjola olettaa Bullhornin kohdalla käyvän.

"Varsinkin jazzmuusikolla on pakko olla levy, muuten keikkoja olisi hyvin vaikea myydä. Ja toisaalta taas ilman keikkoja levyjä ei ostettaisi edes sitä vähää, mitä niitä nykyisin ostetaan."

Lisäksi levy on kuva, jonka taiteilija haluaa itsestään antaa. Taideteos.

Pohjolan neljäs oma levy vie ajatukset Miles Davisin 1960-luvun kvintettiin, erityisesti levyyn Filles de Kilimandjaro (1968), joka on niin Davisin oman uran kuin koko jazzin muutoksenkin leikkauskohta. Akustisten soittimien ja suhteellisen selkeiden melodiarakenteiden perinne kulkee vielä matkassa, mutta mukana on myös aavistus tulevasta: muodon pirstoutumista ja sähkömyrskyjen nimetöntä vaaraa, uhkaa, lupausta ja vapautta.

"Se on äänitetty komerossa kahden todellisuuden välissä", Pohjolan luonnehtii. "Kuuntelen sitä ajoittain edelleenkin säännöllisesti."

KoskaFilles de Kilimandjaron kaltaisia "käsittämättömän hienoja" kappaleita ei Pohjolan mukaan oikein tapaa missään muualla, hän päätti yrittää itse.

"Annoin vaikutteiden tulla nyt läpi oikein vahvasti, ainakin parissa biisissä."

Hän tarkoittaa kappaleitaan Nanomachines ja Girls of Costa Rica, joilla vieraileva saksofonisti Jussi Kannaste kasvattaa kvartetin kvintetiksi, Milesin tapaan. Viimeksi mainitun kappaleen nimi viittaa maineikkaan edeltäjän teokseen.

"Siinä ei ole kyse vuoresta Afrikassa vaan Mt. Kilimanjaro Coffee -paahtimosta, jonka omisti Milesin ystävä Buddy Gist ja johon Miles oli sijoittanut omaisuuttaan. En minäkään tietääkseni tunne yhtään costaricalaista tyttöä."

Milesin levyn nimikappaleella Ron Carter vaihtoi sähköbassoon, ja niin piti Antti Lötjösenkin tehdä Vernerin Girls of Costa Ricalla. Eikä vain ihan mihin tahansa sähköbassoon, vaan Pekka Pohjolan aivan ensimmäiseen, lyhytkaulaiseen ja puoliakustiseen soittimeen.

"Sen otelaudan nauhat ovat sillä lailla, että sitä ei edes voi soittaa vireessä. Ensimmäinen otto oli Antin sanojen mukaan kauhea, mutta jo toinen oli se, joka päätyi levylle."

Jazzissa puhtain soundi ei aina ole paras.

Pohjola kokee olevansa Edition Recordsilla täsmälleen oikeassa paikassa. Eturistiriitoja ei ole, ja taiteellista vapautta riittää.

Edellisen levynsä hän teki saksalaiselle Act-merkille, jonka kanssa hänellä oli peräti viiden levyn sopimus. Mutta asiat muuttuivat nopeasti.

"Jazzin saralla Act on todella iso yhtiö, eikä heidän aikansa riittänyt rivijulkaisuihin keskittymiseen. Ancient Historyn tekeminen oli kaikkea muuta kuin nautinto."

"Myöhemmin Saksan suunnasta tuli vain lannistavia viestejä ja välttelyä. Kunnes lopulta ilmoitettiin suoraan, että omaa musiikkiani en voi levyttää. Sen sijaan olisi pitänyt tehdä Louis Armstrong -tribuuttilevy."

Niinpä Pohjola otti ja lähti. Päätös ei ollut helppo, mutta nyt hän on onnellinen, että pystyi siihen.

"Levyn pitää olla sellainen, että voin vielä 30 vuoden päästä olla siihen täysin tyytyväinen. Eli sitä mieltä, että se on ehdottomasti parasta, mitä siinä vaiheessa pystyimme tekemään."

Kansallisteatterissa kuultiin myös kappale He Sleeps, I Keep Watch, joka viittaa kotioloihin.

Lisäksi kuultiin bändijohtajan välipuhe, jossa hän toivoi, että Ensti -poika todellakin jo nukkuisi isoäidin hoivissa, sillä oli jo ilta.

Toivotko hänestä muusikkoa?

"En aktiivisesti", Verneri Pohjola sanoo. "Toki olen hänestä äärimmäisen ylpeä, jos hän ryhtyy muusikoksi. Mutta olen kyllä muutenkin. En aio painostaa mihinkään suuntaan vaan kannustaa ja tukea kaikessa siinä, mitä hän haluaa."

Sitten karkaa tunnustus:

"Kieltämättä olen ihan fiiliksissä, kun Ensti hyräilee Star Warsin teemaa hyvin tunnistettavasti. Innostuin itse trumpetista 15-vuotiaana Star Wars ja Indiana Jones -elokuvien musiikista tehtyjen puhallinorkesterisovitusten myötä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat