Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Duettoalbumi – vanhenevan tähden viimeinen oljenkorsi?

Kulttuuri
 
Pertti Avola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Nyt-liitteen toimittaja.

Ennen duettoalbumit olivat hyvä keino houkutella levyjä ostavaa yleisöä pistämällä yhteen kaksi suosittua, yleensä saman lajityypin vokalistia. Useimmiten duettoäänitykset tehtiin niin, että tähdet olivat samaan aikaan studiossa ja oikeasti lauloivat yhteen.

Nykyään duettoalbumit ovat toisenlaisia. Niistä on tullut vanhenevien rock- ja viihdemusiikin tähtien viimeinen oljenkorsi ja keino pysytellä virrassa mukana, usein käyttämällä duettokumppaneina nuorempia ja nuorempien sukupolvien paremmin tuntemia kollegoja.

Duettoalbumien kirjo on monenlainen. Niihin voi laskea sellaisia eittämättä uran huipentavia ja sen jopa uuteen nousuun ponkaisseita kokonaisuuksia kuin blueslegenda John Lee Hookerin vuosina 1989–97 julkaisemat viisi albumia ja kitaristi Carlos Santanan vuoden 1999 paluualbumin Supernatural.

Toisaalta joukossa on myös väsyneitä lopunajan yritelmiä kuten Frank Sinatran kaksi duettoalbumia (1993–94), joilla Sinatra esitti duettoina vanhoja ikivihreitä. Brittipopin kiintotähti Cliff Richard julkaisi 2011 albumin Soulicious, jolla hän yritti laulaa soulia lajityypin mestareiden kanssa. Laimeaksi jäi.

Viimeisin yrittäjä on rockin sinnikäs ikiliikkuja Van Morrison, jonka duettoalbumi Duets – Re-working The Catalogue ilmestyi vastikään.

Morrison on ollut levytuotannossaan niin tasalaatuinen, että sen vuoksi hänen ei ole tarvinnut duettovankkureille hypätä. Ehkä tähtäimessä on mahdollinen radiohitti.

Oma lukunsa ovat sellaiset duettoäänitykset, joilla "esiintyvät" joku nykytähti ja ammoin sitten kuollut legenda. Natalie Cole nappasi hitin tällä tavoin 1991 tekemällä dueton Unforgettable-kappaleesta 1965 kuolleen isänsä Nat King Colen kanssa.

Nykyinen duettokuningas lienee veteraanicrooneri Tony Bennett, joka on 2000-luvulla levyttänyt jo kolme duettoalbumia sekä äskettäin vielä albumin Lady Gagan kanssa.

Ehkä kaikkien aikojen parhaat duettoalbumit tehtiin kuitenkin jo 1950-luvulla. Jazzlegendojen Louis Armstrongin ja Ella Fitzgeraldin albumit Ella and Louis, Ella and Louis Again ja Porgy and Bess (1956–58) ovat edelleen lajissaan ylittämättömiä.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat