Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Margarethe von Trotta ohjaa elokuvia lähihistoriaan vaikuttaneista naisista

Saksalaisohjaajan mestareita ovat Ingmar Bergman ja Alfred Hitchcock

Kulttuuri
 
Rio Gandara HS
Margarethe von Trotta kuuluu ikäpolvensa tärkeimpiin elokuvaohjaajiin.
Margarethe von Trotta kuuluu ikäpolvensa tärkeimpiin elokuvaohjaajiin. Kuva: Rio Gandara HS

Ikäpolvensa tärkeimpiin eurooppalaisiin elokuvaohjaajiin kuuluva saksalainen Margarethe von Trotta vierailee tänään elokuvateatteri Orionissa. Hän esittelee uusimman elokuvansa Hannah Arendt. Vuonna 2012 ensi-iltansa saanut elokuva kuuluu von Trottan ydinosaamisalueelle. Se käsittelee lähihistoriaa aktiivisen naishahmon kautta.

Filosofi Hannah Arendt (1906–1975) kirjoitti New Yorker -lehdelle natsirikollisen, Adolf Eichmannin, oikeudenkäynnistä. Hirviön sijasta hän näki tylsän byrokraatin ja herätti kohun kirjoittamalla pahuuden arkisuudesta.

Kuka

Margarethe von Trotta

 Syntyi Berliinissä

21. 2. 1942.

Ensimmäinen oma ohjaus Katkera herääminen (1977) kertoi naisesta, joka ryöstää pankin. (Orion 9. ja 12. 4.)

 Sisarukset (1981) käsitteli 1970-luvun terrorismia. (Orion 15. ja 17. 4.)

 Lupaus (1994) kuvaa elämää Berliinin muurin rakentamisesta 1961 sen murtumiseen 1989.

(Orion 16. ja 18. 4.)

 Ruusujen katu (2003) kertoo juutalaisten miesten arjalaisista vaimoista 1940-luvun Berliinissä.

(Orion 21. ja 26. 4.)

 Hannah Arendt (2012) kuvaa filosofia seuraamassa natsirikollisen oikeudenkäyntiä. (Orion 8. ja 12. 4.)

 Ohjannut kaikkiaan

15 pitkää elokuvaa.

 Saanut kymmeniä palkintoja, muun muassa Venetsian festivaalin Kultaisen leijonan Sisaruksista.

"Jos mies olisi kirjoittanut saman, ei olisi syntynyt yhtä laajaa mekkalaa. New Yorkin juutalaiset olisivat varmaankin närkästyneet, mutta tuskin se olisi levinnyt sen laajemmalle", von Trotta miettii.

Hän huomauttaa, että juutalaisten joukkotuhon tutkija Raul Hilberg oli jo aiemmin kirjoittanut samansuuntaisesti nostamatta mitään meteliä. "Tosin Arendt kirjoitti New Yorkeriin, jota lukivat laajasti muutkin kuin juutalaiset", von Trotta sanoo.

Von Trottan (s. 1942) ensimmäisestä ohjauksesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 40 vuotta. Katarina Blumin menetetyn maineen hän ohjasi ja kirjoitti yhdessä miehensä Volker Schlöndorffin kanssa.

Haave elokuvien tekemisestä alkoi itää jo aiemmin. Von Trotta lähti 18-vuotiaana opiskelemaan Pariisiin, missä löysi elokuvan. "Aiemmin ooppera, teatteri ja kuvataide olivat vakavaa kulttuuria. Elokuvissa kävimme vain sadepäivinä. Ei minulla ollut aavistustakaan, mitä elokuva voisi olla."

Elettiin 1960-luvun alkua. Ranskassa uusi aalto oli päässyt vauhtiin. Von Trottan opiskelukaverit veivät hänet elokuva-arkistoon ja muihin elokuviin. Ingmar Bergmanin Seitsemäs sinetti vaikutti kuin ilmestys.

Bergman ja Hitchcock ovat yhä hänen mestareitaan. Bergmanin von Trotta tapasikin. "Hän kyläili monta kertaa minun ja Volkerin luona, kun ohjasi Münchenin teatterissa." Erityisesti von Trotta ilahtui, kun Bergman kehui hänen elokuvaansa Sisarukset (1981).

"Bergmanilla oli silloin kriisi ja hän sanoi, että Sisarukset auttoi häntä jatkamaan ohjaajana. Luulin, että hän oli vain kohtelias, mutta pari vuotta myöhemmin se oli hänen kaikkien aikojen suosikkiensa listalla!"

Sisarukset esitetään myös Orionin sarjassa. Se perustuu Punainen armeijakunta -terroristijärjestössä vaikuttaneen Gudrun Ensslinin tarinaan. Vuonna 1977 Ensslin hirttäytyi sellissään.

"Kuulin paljon Gudrun Ensslinin elämästä hänen siskoltaan Christianelta, johon tutustuin. Kuulun samaan sukupolveen. Äitini vei minua pommin vastaisille marsseille. Ajattelin, että se olisi hyvä mahdollisuus kertoa Saksan naisista ja panin mukaan paljon omasta elämästäni."

Gudrun Ensslinin itsemurha ei ole ainoa von Trottan elokuvissa. Hän yllättyy, kun sen mainitsee, mutta alkaa miettiä asiaa.

"Ensslinillä itsemurha oli poliittinen teko. Pitkään luultiin, että hänet tapettiin vankilassa, kuten oli tarkoituskin."

Von Trotta oli mukana tekemässä yhtä pitkää elokuvaa jo nuoruutensa Pariisissa. Vain kuvaaja oli ammattilainen. Muut olivat erilaisia opiskelijoita, kuten von Trottakin. Mutta elokuva ei koskaan saanut ensi-iltaa.

Sen innostamana von Trotta palasi Saksaan ja alkoi opiskella näyttelemistä. Hän pääsi mukaan Saksan uuteen aaltoon. Von Trotta näytteli neljässä Rainer Werner Fassbinderin elokuvassa. Volker Schlöndorffin elokuvissa hän alkoi osallistua myös käsikirjoittamiseen.

"Näyttelin, mutta haaveilin salaa ohjaamisesta. Tapasin Volkerin 1969, mutta meni vuosia ennen kuin pääsin ohjaamaan. Siinä auttoi, että meillä oli oma tuotantoyhtiö. Lopetin näyttelemisen heti, kun aloin ohjata."

Von Trotta oli naimisissa Schlöndorffin kanssa 1971–91. Erossa Schlöndorff sai heidän Italian-talonsa ja von Trotta Pariisin-asunnon, jossa hän on asunut melkein 20 vuotta.

"Volkerilla oli vielä enemmän yhteyksiä Ranskaan kuin minulla, mutta yksi hänen elokuvansa oli haukuttu siellä, joten hän ei halunnut Pariisiin. Minulle se sopi."

Von Trotta on huomannut, että elokuva-alalle on tullut paljon lisää naisia. Elokuvakouluissa heitä on jopa enemmistö.

"Mutta silti lasikatto tulee yhä vastaan ja naisten on miehiä vaikeampi päästä ohjaamaan."

Von Trotta ei valita, sillä hän pystyy yhä työskentelemään, vaikka rahoitus on entistä tiukemmassa. Hän tekee elokuvansa edelleen Saksassa. Uusin ohjaus Die abhandene Welt saa ensi-iltansa pian.

"Se on taas yksi tarina sisaruksista, varmasti viimeinen siitä aiheesta. Ja tällä kertaa en käsittele historiaa enkä politiikkaa. Olen ennenkin käsitellyt muita aiheita, mutta aina minut nähdään historialokerossa."

 

Von Trotta kertoo työstään Orionissa (Eerikinkatu 15) 8. 4. klo 14 (vapaa pääsy). Hanna Arendt esitetään klo 19. Von Trottan elokuvien sarja jatkuu 26. 4. asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat