Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rahan kilinä rytmitti mainoslevyjä

Rahojen rytmiä kerää yksiin kansiin 57 mainoskappaletta. Ne ovat kulttuurihistoriallisia erikoisuuksia.

Kulttuuri
 
Mainosmusiikki
Rahojen rytmiä. Artie Music.
★★★

Tositarinanmukaan kansantaiteilija Irwin Goodmanin viimeisiksi sanoiksi jäi vieno pyyntö "Paina kaasua Illikainen, happi loppuu" – automatkalla kohti Haminaa, jonka sairaalassa hänet todettiin kuolleeksi.

Mutta kirjoitettaisiinko historiaa toisin, jos alla olisi ollut saksalainen kansanauto?

Siis se sama tuttu malli, jota hän ylisti Vexi Salmen sanoittamassa laulussa Meikäläinen ja kupla (1972) tyyliin "olkoon kiire taikka hätä, ei se koskaan tielle jätä / olkoon minkälainen keli, se on aina varma peli".

No, irvivä satiiri sikseen.

Vanhoista mainoslevyistä koottu Rahojen rytmiä sisältää enimmäkseen juuri kuplalaulun kaltaisia hieman hymyilyttäviä tai hymähdyttäviä lauluja, joita edes aika ei ole kullannut.

Paitsi kulttuurihistoriallisiksi erikoisuuksiksi, joilla markkinoitiin autojen lisäksi muun muassa kodinkoneita, pankkipalveluita, pukimia, tupakkatuotteita ja virvokkeita – sekä leikkuupuimureita ja lehmien rehuja.

Silti on hyvä oivallus, että näitä harvinaisuuksia on koottu vihdoin yksiin kansiin ja vielä näin monta, 57. Kokoelman tuottanut Matti Laipio arveleekin, että tämä olisi neljännes suomalaisista mainoslevyistä, joista ensimmäinen taltioitiin 78 kierroksen "savikiekolle" jo 1915.

Sen laulaneen ja sanoittaneen Iivari Kainulaisen mukaan "Elannon leivällä ne herratkin elää ja köyhät ne herrojen kera, ja lapsille syötetään vispiläkerma ja porsaille juuston hera".

Kokoelman kappaleet eivät ole mitä tahansa mainoselokuviin tai televisiomainoksiin tehtyjä itsekehuja. Kaikki on julkaistu levyillä ja monet ennen kaikkea levyinä – sekä yleensä 45 kierroksen vinyylisingleinä. Levy olikin äänimainonnan tärkeä väline aina vuoteen 1985, paikallisradioiden ja radiomainonnan alkuun.

Levyllä julkaistu mainoslaulu saattoi olla osa isoa kampanjaa tai levyjä saatettiin jakaa liikelahjoina ja kylkiäisinä. Kokoelman nimikappaleen tavoin Osuuskassaa kehuneesta, Johnnyn laulamasta singlestä Siis eipä huolta (1967) otettiin peräti 50 000 kappaleen painos. Pankit olivat toimeliaita äänimainostajia ja tavoittelivat levyillä erityisesti nuoria.

Kokoelman perusteella tekijät mukailivat nopeasti musiikillisia muoteja: jazzin rinnalle löytyi 1950-luvun lopussa rock ja sen rinnalle 1960-luvun alussa folk. Säveltäjät, sanoittajat ja soittajat olivat enimmäkseen kouliintuneita ammattilaisia Erik Lindströmistä Kaarlo Kaartiseen ja Reino Helismaasta Saukkiin.

Täysivaltaisina tekijöinä nuorten edustajat pääsevät esille vasta 1970-luvulla. Paroni Paakkunaisen yhtye myy vetävällä Braun Astronettella (1973) hiustenkuivaimia, Jukka Kuoppamäki Dixi-Coatissa (1972) takkeja ja Capri-Clubissa (1972) autoja.

Kuriositeettia kiinnostavampia ovat myös Juice Leskisen mopomainos Vauhtikone '76 (1976) ja Rauli Badding Somerjoen laulama lähes psykedeelinen E, E, E-liike (1973).

Ehkä löytöjen löytö on silti Ernos-yhtyeen esittämä raisu vaalimainos Kyllä! (1969), jonka mukaan "kaikki maailman lipilaarit, neuvokset ja homevaarit / hokee inttää kinaa penää / kansanvalta tekee tenää".

Ja puolue oli? Keskusta!

Kyllä! päihittääkin kokoelman muut vaalilaulut, mutta saa epäilemään mielenhäiriötä. Edellisten eduskuntavaalien alla Keskustan levyksi oli valikoitunut kuusiminuuttinen minikuunnelma Tri. Ahti Karjalainen selostaa vaalipoliittista tilannetta, johon pätee vanha viisaus parodiasta: ne tekevät sen itse.

Valitettavasti levyn tekovuotta ei ole kaivettu taustoittavaan vihkoseen, eikä useimman muunkaan. Hyvässä historiallisessa julkaisussa se on puute – "olkoon kiire taikka hätä".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat