Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vadelmavene-Kasmirin oma ääni on mustaa poppia suomeksi

Kulttuuri
 
Kasmir näyttää miten falsetti soi
Kasmir näyttää miten falsetti soi
Kasmir yhtyeineen torstaina 2.4. klo 21 Korjaamolla Helsingissä. Toimittaja: Ilkka Mattila, kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu

Helsinkiläinen poptähti Kasmir ei voi enää kulkea kadulla huomaamatta.

30-vuotias laulaja ja lauluntekijä sai viime vuoden tulokkaan ja viime vuoden parhaan kappaleen, Vadelmaveneen, Emma-palkinnon ja on nyt monille tuttu hahmo. Mutta vielä neljä vuotta sitten hän ponnisteli esiin englanninkielisen rockbändin solistina käyttäen ristimänimeään Thomas Kirjonen.

Hänen yhtyeensä 15 Minutes Before the Dive ei kovasta yrityksestä huolimatta noussut kovin korkealle, kuten ei sitä edeltänyt Collarbonekaan. Yhtyeet soittivat raskaahkoa, vähän vaihtoehtohenkistä rockia.

Bändien jälkeen Kasmir vaihtoi tyyliä ja löysi uudestaan lapsena kuuntelemansa amerikkalaisen mustan popin. Sooloura lähti heti lentoon.

"Minulle on joskus kommentoitu, että olen saanut liian nopeasti ja helposti. Kun jengi vain tietäisi, kuinka paljon tuolla on työnnelty isoja bassokaappeja lumihangessa keikalle, jossa yleisönä ovat pariskunta ja heidän koiransa", Kasmir sanoo ja nauraa.

Outi Pyhäranta HS
Ravintolakokkina työskentely loppui Kasmirilta syksyllä 2013, kun työ- ja keikkakalenterinmerkinnät alkoivat mennä päällekkäin.
Ravintolakokkina työskentely loppui Kasmirilta syksyllä 2013, kun työ- ja keikkakalenterin
merkinnät alkoivat mennä päällekkäin.

Sooloura ei ollut Kasmirille ainoa vaihtoehto. Hän on pärjännyt myös lauluntekijänä ja ollut mukana säveltämässä kappaleita muun muassa Robinille ja Anna Abreulle. Hän on tehnyt kappaleita myös ulkomaisten lauluntekijöiden kanssa, ja yksi on päätynyt a cappella -yhtye Pentatonixin levyllekin.

"Jos pitää olla joku turvaverkko, niin biisintekijän työ on ihan yhtä lailla unelmahomma kuin esiintyminen. Jossain vaiheessa ajattelinkin, että esiintyminen ei ole minun juttuni", Kasmir sanoo. "On hienoa saada hyvä biisi valmiiksi studiossa, mutta vähintään yhtä hienoa on nähdä lavalta yleisön reaktiot."

Yleisön suosikiksi Kasmir on päätynyt varmasti myös tyylivalintansa ansiosta. R & b:tä ja modernia soulpoppia suomeksi tekeviä artisteja on harvassa.

Janna Hurmerinnan ja Karri Koiran lisäksi Kasmirilla ei ole monta kollegaa samassa genressä.

"Karrikin kierrättää enemmän vanhaa g-funkia, joka ei ole merkinnyt minulle mitään. Onhan meillä sen verran ikäeroakin. Aika paljonhan tässä resonoi se, mitä on nuorena kuunnellut. Olen kuunnellut faijan kanssa paljon Michael Jacksonia, joka laulaa paljon falsetissa", Kasmir pohtii.

" Jouni Aslak Raatikainen, joka tuli UMK:sta, on ihan uusista tyypeistä sellainen, jota pidän silmällä. Siinä miehessä oli myös hyvää Elton John -swagia."

Yksi syy suomalaisen r & b:n vähyyteen voi olla vuosien mittaan muodostuneissa laulutyyli-ihanteissa. Popissa on ollut vallalla rockista, metallista ja punkista tulleet laulutyylit: matala miehekäs mörinä, roots-raspikurkku tai suurieleinen hevitenori.

Kasmirin valttina on falsettiin taittuva notkea fraseeraus, joka syntyi lapsuusajan suosikkilevyjen innoittamana.

"Tajusin vasta vuosia myöhemmin, että pystyn laulamaan falsetissa. Ensin ajattelin, että se on noloa, koska eihän kukaan laula Suomessa niin."

Oman äänen lisäksi Kasmir löysi suomen kielen.

"Pelkäsin suomeksi tekemistä, mutta päätin haastaa itseni. Nyt tuntuu siltä, että miksi en tajunnut sitä aikaisemmin. Olin tehnyt niin paljon englanniksi, ja siinä pystyy ilmaisemaan itseään niin vähän verrattuna suomeen."

ParhaillaanKasmir tekee kappaleita toisella albumilleen. Hän lupailee musiikkiin enemmän "vaikutteita juurilta, Motownia ja gospelia".

Näillä näkymin Kasmirin ei tarvitse palata edelliseen ammattiinsa ravintolakokiksi. Keittiön oven hän sulki syksyllä 2013 ravintola Siltasessa.

"Se oli rento ja joustava paikka, mutta asiat lähtivät menemään sillä vauhdilla, että en kehdannut enää näyttää kalenteriani esimiehelle. Ravintola ja musa-ala ovat aika samaa sesonkia koko ajan: iltaa ja viikonloppua. Minun piti valita kahdesta intohimosta toinen, ja musiikki on ollut aina suurempi."

Kasmir tekee parhaillaan kappaleita toiselle albumilleen.
Kasmir tekee parhaillaan kappaleita toiselle albumilleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat