Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aulis Sallinen: En halua tähän maailmaan takaisin

80-vuotias säveltäjä työstää yhä viisi minuuttia valmista musiikkia kuukaudessa

Kulttuuri
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Aulis Sallinen kuvattuna Savonlinnassa viime kesänä.
Aulis Sallinen kuvattuna Savonlinnassa viime kesänä. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Säveltäjä  Aulis Sallinen täyttää tänään torstaina 80 vuotta ja ruotii maailmaa pessimistiseen tapaan. Syntymäpäivähaastattelun sijasta hän toivoo ihmisten lukevan hänen juuri ilmestynyttä Aulis Sallinen. Säveltäjä -kirjaansa, jossa hän kokoaa yhteen työpäiväkirjojaan vuodesta 1981 lähtien.

"Nyt, keväällä 2015 sodan musta maailma on lähempänä kuin aikoihin", Sallinen toteaa kirjan synkeässä lopussa.

"Valonpilkahdukset ja toiveet ihmislajin hitaastakin kehityksestä parempaan ovat ajaneet karille."

Sallinen toteaa Paavo Haavikkoa siteeraten, että maailma on rakennettu sellaiseksi, ettei tänne tekisi mieli tulla toista kertaa.

"En tiedä, onko sielunvaellusta olemassa. Jos on, niin ilmoitan minäkin, ettei minulla ole haluja tulla tänne takaisin, ei koskaan eikä missään hahmossa. Tai miksei sentään, olisi upeaa palata planeetallemme ison meren purjehtijana ja hevosen ystävänä", hän lieventää.

Sallinen säveltää yhä viisi minuuttia valmista musiikkia kuukaudessa eli tunnin vuodessa riippumatta siitä, onko kyseessä kamarimusiikkiteos vai laajemman kokoonpanon teos.

"Musiikki on kaikkien taiteiden joukossa ylivertainen", hän päättelee kirjassaan.

"Täysin omaehtoisena ja muusta maailmasta riippumattomana se antaa ihmiselle suojasataman, jossa kukaan ei ole ketään vastaan."

Tämä ei ole Sallisen mukaan pakoa todellisuudesta, vaan "ihmisen kasvamista kauneuden tajuamiseen ja emotionaalis-älylliseen kasvamiseen".

Sallisen teoksia soittavat tällä juhlaviikolla esimerkiksi Lapin kamariorkesteri ja Seinäjoen kaupunginorkesteri. Radion sinfoniaorkesterin juhlakonsertti on 22. toukokuuta ja Naantalin musiikkijuhlilla kuullaan erityisen paljon Sallista, esimerkiksi Canti per vallis gratiaen kantaesitys 2. kesäkuuta.

Seuraava kantaesitys on 26. heinäkuuta Uudenkaupungin Crusell-viikolla. Kalevi Kiviniemi soittaa Variazioni per organo -teoksen.

 

HS julkaisee sunnuntain kulttuurisivuilla Sallisen uuden kirjan sekä Kuningas Lear -oopperan dvd-tallenteen arviot.
 
HS.fi/Kulttuuri: verkkoversion linkeissä myös esimerkiksi arvioita, Sallisen videohaastattelu viime kesältä sekä Kuukausiliitteen laaja haastattelu 20 vuoden takaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat