Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suurperheen muusikkoisä pakotti chicagolaispojat harjoittelemaan kuudelta aamulla

Kulttuuri
 
Hypnotic Brass Ensemble
Hypnotic Brass Ensemblen muusikot ovat soittaneet yhdessä pienestä pitäen.
Hypnotic Brass Ensemblen muusikot ovat soittaneet yhdessä pienestä pitäen. Kuva: Hypnotic Brass Ensemble

Funky Elephant -festivaalin päävieraaksi saapuvan amerikkalaisen Hypnotic Brass Ensemblen perusti peräti kahdeksan veljestä, yksi enemmän kuin Aleksis Kiven romaanissa.

Heidän isänsä, maineikas jazzmuusikko Phil Cochran (s. 1927), pani veljeskatraan vääntämään vaskista vitsaa pienestä pitäen. Cochran kuului Sun Ra Arkestraan Chicagossa 1959–61. Trumpetisti oli mukana myös Earth, Wind & Firen varhaisessa versiossa.

1970- ja 1980-luvuilla syntyneet pojat joutuivat nousemaan kuudelta aamulla, jotta ehtivät harjoitella pari tuntia ennen koulua. Kotiin palattua harjoitukset jatkuivat vielä muutaman tunnin.

"Kotonamme musiikki oli kuin uskonto. Isällä oli kolme bändiä, jotka harjoittelivat ja levyttivät käytännössä takapihallamme", trumpetisti Saiph "Cid" Graves (s. 1977) kertoi viime viikolla puhelimessa Dublinista.

Hypnotic Brass Ensemblen veljeksillä on kolme eri äitiä. He ovat nuorimmaisia Cochranin kaikkiaan 15 pojasta ja seitsemästä tyttärestä.

Arvaahan sen, ettei pakkopulla maistunut kovin hyvin. Pojat joutivat soittamaan erilaisia klassikoita Bachista Duke Ellingtoniin, mutta tykkäsivät itse Michael Jacksonista, Princesta ja etenkin hiphopista kuten Public Enemysta. Iltaisin peiton alla räpättiin.

Teineinä he lopettivat harjoittelemisen. "Halusimme pelata koripalloa, opiskella – olla nuoria. Rakastuimme soittamiseen vasta paljon myöhemmin", Graves sanoo.

Kun koulut oli käyty 1990-luvun lopussa, veljekset alkoivat soittaa Chicagon kaduilla ja metrossa. Yhtye sai nimensä, kun eräs työmatkalainen jumittui metrolaiturille kuuntelemaan heitä ja juna toisensa jälkeen meni ohi. Lopuksi miekkonen totesi, että musiikki hypnotisoi hänet.

Hypnotic Brass Ensemblen soitossa yhdistyvät isän opit jazzista, veljesten omat hiphop-mieltymykset ja funk. Siinä voi kuulla myös calypson ja romanimusiikin vaikutteita.

Kaduilta yhtye on edennyt kansainväliselle uralle. Se on esiintynyt muun muassa Mos Defin, Tony Allenin, Princen, Erykah Badun, Femi Kutin sekä De La Soulin kanssa ja lämmitellyt Bluria. Heidän kappaleensa on soinut Nälkäpeli-elokuvassa.

"Me toimme puhaltimet poppiin", Graves toteaa reteästi. "Hypnoticissa jokainen meistä on löytänyt uuden suhteen soittimeensa. Soitamme pelkästään omaa musiikkiamme ja olemme täysin riippumattomia kaikista muista paitsi toisistamme."

Graves toteaa, että mikään ei ole parempaa kuin veljien kanssa soittaminen. Kun on treenattu pienestä pitäen, se sujuu kuin luonnostaan.

"Meidän tarvitsee hädin tuskin puhua. Lavalla olemme kuin samaa vartaloa."

Muu onkin sitten konstikkaampaa, kun ollaan samaa sukua. Graves myöntää, että veljekset ovat myös jumissa toistensa kanssa.

"Olemme kirjaimellisesti veljiemme vartijoita. Jos yksi kompastuu, kaikki pysähtyvät. Vahdimme myös toistemme soittamista. Muissa bändeissä ei ehkä ole yhtä tiukat siteet", Graves miettii.

Musiikillinen tyylikirjo sen kuin kasvaa. Reissatessaan veljekset imevät koko ajan uusia vaikutteita. "Siinä mielessä kasvamme eri suuntiin. Jos aluksi bändissä kaikki oli punaista, nyt siinä on sateenkaari."

Graves näkee heidän vaskisen sointinsa osana myös eurooppalaisen perinteen jatkumoa.

"Kyllä vain, klezmer ja Balkanin romanien musiikki on myös osa juuriamme, vaikka niihin olemme vasta tutustumassa. Siellä on naurettavan hyviä trumpetisteja."

 

Funky Elephant -festivaali 9.–12. 4. Hypnotic Brass Ensemble la 11. 4. The Circuksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat