Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sasi: Yle-vero ei salli netille maksumuuria

Kulttuuri
 
Kimmo Sasi
Kimmo Sasi

Ylen asema suomalaisessa mediakentässä on nousemassa taas puheenaiheeksi, tosin mutkan kautta.

Kokoomuksen kansanedustaja Kimmo Sasi uskoo, että Norjan suunnitelmat muuttaa yleisradioyhtiö NRK:n verkkotarjonta maksulliseksi herättävät myös Suomessa keskustelua Ylen tehtävästä.

"En usko, että Norjan hallituksen ehdottama malli olisi enää millään tapaa mahdollinen Suomessa", Sasi sanoo. "Ylen toiminta tv:ssä, radiossa ja verkossa rahoitetaan erityisellä Yle-verolla. Mistään palvelusta ei voi maksaa kahta kertaa. Sen sijaan hyvinkin tulisi keskustella ja pohtia, miten Yle toteuttaa julkisen palvelun tehtäväänsä juuri verkossa."

Vaalikiertueelta Pirkanmaalta tavoitettu Sasi antaa ymmärtää, että keskitetympi, suppeampi ja kompaktimpi nettitarjonta olisi hyvästä sekä Ylelle että suomalaiselle mediakentälle.

Norjan toisen hallituspuolueen Høyren viestintäpoliittinen edustaja Kårstein Eidem Lövaas totesi Aftenpostenissa, että NRK:n ydintoiminta-ala on televisio ja radio, joihin lupamaksuista kerätyt rahat tulisi osoittaa. Hänen mielestään verkossa julkaistava uutisointi tulisi rahoittaa maksumuurilla.

Pelkona on, että NRK:n panostus nettiin vie resursseja perinteisiltä tv- ja radio-ohjelmilta. Norjassa vähemmistöhallitukseen kuuluvat konservatiivipuolue høyre ja oikeistopopulistinen edistyspuolue.

Lövaas katsoo, että maksumuurin käyttöönotto palauttaisi NKR:n myös yhdenvertaiseen kilpailuasemaan suhteessa muihin yksityisiin mediayhtiöihin, jotka laskuttavat sisällöstään. Hänen mielestään NRK on nykyisellään taloudellisesti liian vahva kilpailija kaupalliselle medialle.

NRK on Norjan toiseksi suosituin verkkosivusto. Norjassa lupamaksu on suuruudeltaan noin 360 euroa.

"Ylen nettitarjonnan osalta täytyisi ehdottomasti suorittaa julkisen palvelun arviointi. Yle-lain uudistus antaa tämän mahdollisuuden", Kimmo Sasi huomauttaa.

Norjassa uskotaan yleisesti, ettei parlamentti hyväksy hallituksen ehdotusta NKR:n verkkotarjonnan muuttamisesta maksulliseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat