Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pilapiirtäjä Lars Vilks yllätysvierailulle Suomeen

Muhammed- piirroksistaan tunnettu taiteilija sai kutsun perussuomalaisten tilaisuuteen

Kulttuuri
 
Denis Sinjakov
Perussuomalaiset on puolueena Lars Vilksille pinnallisesti tuttu.
Perussuomalaiset on puolueena Lars Vilksille pinnallisesti tuttu. Kuva: Denis Sinjakov

Ruotsalainen taiteilija Lars Vilks on lupautunut osallistujaksi keskustelutilaisuuteen, jonka järjestää Helsingissä perussuomalaisten kansanedustaja ja vaaleissa taas ehdolla oleva Mika Raatikainen.

"Soitin hänelle pari kolme viikkoa sitten. Juteltiin, hän katsoi kalenteriaan ja sanoi, että kyllä se hänelle sopii", Raatikainen kertoo Vilksin kutsumisesta.

Artikkeliin liittyvät

Vilks nousi laajaan julkisuuteen piirrettyään profeetta Muhammedin pilapiirroksissaan koirana. Hän elää jatkuvassa poliisivartiossa, ja hänen henkensä on ollut toistamiseen uhattuna.

Helmikuussa Vilks osallistui Kööpenhaminassa sananvapaustilaisuuteen, johon kohdistui aseellinen hyökkäys. Tämän jälkeen Vilks on esiintynyt julkisesti vain vähän, eikä hän ole ottanut osaa laajempiin paneelikeskusteluihin.

Lars Vilks vahvistaa HS:lle, että hän aikoo osallistua tilaisuuteen.

Hän toteaa, ettei tunne Raatikaista sen paremmin. Perussuomalaiset on puolueena pinnallisesti tuttu. Hän ei piittaa siitä, että tilaisuus ja hänen esiintymisensä voidaan nähdä osana puolueen vaalikampanjaa.

"En välitä kovin paljoa siitä, kuka tilaisuuden järjestää. Kunhan tilaisuus on vakavasti otettava, pidän asiaa hyvänä."

Sananvapautta koskevan seminaarin järjestäminen on kiittämisen arvoinen asia, hän sanoo. Hänen mielestään poliitikot ja kansalaiset kaipaavat kasvattamista sananvapaudesta.

"Sitä, joka haluaa ilmaista itseään, pitää suojella väkivallalta. Väkivaltaa ei saa tapahtua, eikä tämä ole neuvoteltavissa oleva asiaa. Asioista ei saa jättää puhumatta vain sen takia, että joku uhkaa."

Tilaisuus on määrä järjestää ensi viikolla Helsingissä paikassa, johon mahtuu alle sata kuulijaa. Raatikainen ei halua vielä kertoa julkisesti tapahtuman järjestämispaikkaa.

"En halua tietoa julkisuuteen vielä, kun siinä on niitä turvallisuusnäkökohtia. Perjantaina ilmoitamme julkisesti, missä tilaisuus on", kertoo Raatikainen.

Toiseksi panelistiksi tilaisuuteen on tulossa Venäjä-tutkija, dosentti Arto Luukkanen. Hän on Raatikaisen tavoin ehdolla eduskuntaan perussuomalaisten riveistä.

Raatikainen on siviiliammatiltaan poliisi ja virkavapaalla rikosylikonstaapelin tehtävistä.

Hän kertoo, että keskustelutilaisuuden aiheina ovat turvallisuus ja sananvapaus. Raatikainen aikoo vetää keskustelutilaisuuden itse.

Varsinainen tavoite Vilksin kutsumisella Helsinkiin on Raatikaisen mukaan laajemman keskustelun herättäminen sananvapaudesta.

"Lähinnä toivon, että tämä herättää yleistä keskustelua, että tarvitseeko täällä oikeasti olla vähän sordiino päällä vai voidaanko asioista ihan oikeasti puhua ihan vapaasti."

Ruotsissa Vilksiä pidetään ristiriitaisena hahmona.

Hän on puhunut muun muassa islaminvastaisen Sion-järjestön kokouksessa New Yorkissa ja puolustanut julkisesti useita kertoja kunnianloukkauksista ja kansanryhmää vastaan kiihottamisesta tuomittua katutaiteilijaa Dan Parkia.

Vilks on myös saanut julkista tukea paikalliselta maahanmuuttovastaiselta puolueelta ruotsidemokraateilta.

Itse Vilks on todennut, ettei hän taiteilijana ota poliittisia kantoja.

Elina Kervinen HS
Heidi Lämsä HS
Tukholma/Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat