Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teatterikääntäjä teki vuoden löytöretken Nobel-palkitun Jelinekin pariin

Vaikeat tehtävät kiinnostavat Jelinek-asiantuntijaa

Kulttuuri
 
Kaisa Rautaheimo HS
Jukka-Pekka Pajusen mielestä huumori ja ironia ovat nobelisti Elfriede Jelinekin hienoimpia piirteitä.
Jukka-Pekka Pajusen mielestä huumori ja ironia ovat nobelisti Elfriede Jelinekin hienoimpia piirteitä. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

"Se on niin älyttömän vaikeaa, mutta samalla kuin olisi lähtenyt löytöretkelle", kuvailee suomentaja Jukka-Pekka Pajunen käännösurakkaansa.

Itävaltalaisen, Nobel-palkitun Elfriede Jelinekin (s. 1946) Rechnitz (Tuhon enkeli) -näytelmän kääntämiseen meni palkitulta Jelinek-asiantuntijalta Pajuselta vuosi.

Näytelmä on 124-sivuinen tekstimassa assosioivaa tajunnanvirtaa, kielileikkejä ja sitaatteja. Tekstiä ei voi kuvittaa realistisiksi tilanteiksi.

Rechnitz tutustutti Pajusen muun muassa Theodor Fontanen tuotantoon. Suomalaisista tuskin moni sitaatteja tunnistaa, mutta kääntäjä ei voi oikaista. Eikä halua.

"Tälläkin kertaa tutustuin kirjailijoihin, joita en aiemmin tuntenut kovin hyvin."

Feministi, kommunisti, mielenvikainen – Jelinekiin halutaan hanakasti lyödä yhden asian kirjailijan leima.

Se ei Pajusta miellytä.

"Jelinek on sanonut paljon asioita patriarkaatista, mutta hän on sanonut myös paljon asioita luonnonsuojelusta, urheilusta ja taloudesta. Irvaileminen taidemaailmalle on myös Jelinekille ominaista."

Huumori ja ironia on Pajusesta Jelinekin tuotannossa kaikkein parasta.

"Esimerkiksi Halu-romaania kääntäessäni nauroin ääneen, vaikka aiheet olivat kammottavia."

Saksankielisellä alueella Jelinekin näytelmien kantaesitykset ovat suurimmissa teattereissa ja niistä keskustellaan mediassa, vaikka teatteriesityksissä käy suhteellisen pieni valikoitunut joukko.

Joidenkin kriitikoiden mukaan Jelinekissä hämmästyttävintä ei ole hänen tuotantonsa laatu vaan hänen tuotteliaisuutensa. Pajusen mukaan on hyvin ymmärrettävää, että Jelinekin kaltainen monomaaninen kirjoittaja jakaa mielipiteet.

Rechnitz on toinen Jelinekin näytelmä, joka esitetään suomalaisessa teatterissa. Edellinen nähtiin vuonna 1996. Tahti ei päätä huimaa. Viisimiljoonaisen kansamme näytelmiä on käännetty rohkeasti useille kielille, mutta meitä ei täällä Suomessa näytä kiinnostavan edes suurimpien eurooppalaisten maiden kaikkein keskeisimmät nykynäytelmäkirjailijat.

Pajunen toivoisi suomalaisilta teatterintekijöiltä ja teatteriyleisöltä enemmän uteliaisuutta.

"Teattereiden kiristynyt taloustilanne saattaa vaikuttaa niin, ettei käännösnäytelmistä kohta tehdä muita kuin angloamerikkalaisia farsseja."

Onneksi on Pajusen kaltaisia sitkeitä kääntäjiä, joita ilman suurin osa saksalaisesta nykydraamasta olisi jäänyt suomalaisille täysin tuntemattomaksi.

"Joka kerta, kun saan Jelinek-käännöksen valmiiksi, olen sitä mieltä että ei koskaan enää, nyt loppui", hän sanoo. "Aina olen kuitenkin lähtenyt urakkaan uudestaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat