Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selityksen paikka

Kulttuuri
 
Antti Majander Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Ohhoh! Enpä olisi uskonut, että miesten kirjoittamat kirjat ja arviot jylläävät noin vahvasti kuin HS:n kulttuuritoimituksen viime vuoden sivuista tehty laskelma osoittaa.

Prosenteiksi muutettuina palstoillamme arvioitujen kirjojen tekijöissä miesten ja naisten suhde on 64–36, ja niistä arvionsa julkaisseiden kriitikoiden puolella vieläkin tylympi 72–28.

Olen vastannut Hesarin kirjallisuusarvioista vuodesta 2000 lähtien, enkä ole missään vaiheessa ynnäillyt kirjojen ja kritiikkien määriä sukupuolen perusteella.

Luultavasti olisi pitänyt.

Numerot eivät kuitenkaan kerro kaikkea.

Kaunokirjallisuuden käsittely jakautuu palstoillamme tasaisemmin kuin tietoteosten. Esittäisin tarkat numerot, jos sellaisia olisi käytettävissä.

Voin vain sanoa, että kaunokirjoja käsittelee runsaan tusinan verran kriitikoita, ja porukkaan kuuluu kumpaakin sukupuolta tasainen määrä. Pelkkä oma kiinnostukseni ei ratkaise, mistä teoksista laaditaan arvio, vaan kuuntelen kernaasti ehdotuksia niin toimituksen sisältä kuin ulkoakin.

Epäsuhta johtuu lähinnä tietokirjallisuudesta.

Elämäkertojen ja muistelmien lisäksi kulttuuritoimitus keskittyy paljolti lähihistoriaan ja politiikkaan, koska ne ovat uutisellista aihepiiriä ja kiinnostavat siten lehden satojatuhansia lukijoita.

Ahkerimpia kyseisten alojen teosten kriitikoita näillä palstoilla ovat Unto Hämäläinen ja Veli-Pekka Leppänen. Eivät siksi että he ovat miehiä, vaan asiantuntevan näkemyksellisyytensä, sujuvasanaisuutensa ja nopeutensa tähden. Jos jompikumpi heistä sattuisi olemaan nainen, prosenttipylväikkö näyttäisi jo toisenlaiselta.

Olen pitänyt arvokkaana sitä, että kriitikon ääni tulee tutuksi lehden lukijalle. Moni lukija seuraa tiettyjä kirjoittajia, vaikka ei välttämättä olisikaan samaa mieltä heidän kanssaan.

Jos näistä laskelmista hakee jotakin hyvää, niin ainakin vakiovalituksen, jonka mukaan Hesari aina vaan suosii naisia, voi nyt tyrmätä kaikin tuomariäänin: ei pidä paikkaansa.

Mutta nyt olisi kyllä syytä ryhtyä suosimaan.

Antti Majander HS
antti.majander@hs.fi
Kirjoittaja on kirjallisuustoimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat